Xevi Verdaguer no deixa mai de sorprendre. A la tendència a promocionar el vegetarianisme ara s’hi suma la de diversificar l’alimentació i no seguir permanentment dietes radicals de les que es posen de moda, com la dieta cetogènica o corrents com dietes restrictives sense gluten, histamina i FODMAP. Tot i que ell és un dels promotors d’eliminar certs aliments, com els rics en histamina, el psiconeuroimmunòleg s’aproxima al públic ara d’una manera diferent.

Xevi-Verdaguer diu adeu a les dietes llargues i restrictives

Aquestes són les idees principals que Verdaguer va explicar dimecres en un acte sobre la microbiota convocat per l’empresa Nature’s Plus –que acaba de treure una nova línia de probiòtics– davant d’un auditori ple de professionals de l’àmbit de la salut i que van despertar, com sempre, una gran expectació.

Quina funció té la microbiota intestinal?

  • Regula l’estat d’ànim
  • Regula la motivació
  • Regula la sensació de fatigaç
  • Regula l’estrès oxidatiu
  • Regula la resposta inflamatòria
  • Regula la resposta a l’estrès físic i psíquic de l’esportista
  • Millora el metabolisme energètic durant els exercicis d’alta intensitat

Els darrers estudis assenyalen que els fongs i els virus poden ser determinants a l’hora de desestabilitzar la microbiota intestinal. És molt important vigilar que no tinguem infeccions importants de virus, com l’Epstein-Barr –la coneguda mononucleosi–, i fer-nos analítiques de femtes per veure si tenim un bon equilibri de bacteris.

La microbiota s’implanta quan som petits

Des que naixem fins als tres anys, s’implanten els bacteris que ens acompanyaran tota la vida i, per tant, per tenir una bona salut intestinal, hi ha d’haver diversitat bacteriana. Aquesta diversitat s’aconsegueix amb els parts vaginals i amb la llet materna essencialment i, per tant, els infants nascuts per cesària i que han fet biberó i prou, en tenen menys.”

L’abús dels antibiòtics, l’excés d’higiene i l’excés de sucres i processats a les dietes infantils també perjudiquen la flora intestinal. El còctel de tot pot provocar en els infants problemes de memòria, d’atenció i de depressió.”

“Crec en les dietes personalitzades, amb estudis de femta individuals i adaptant el que necessita cada pacient.”

 

La moda de les dietes

No crec en les dietes que eliminen el gluten, la lactosa i/o la fructosa durant períodes llargs de temps. Per mi el que interessa és entendre què passa a l’intestí i resoldre-ho de manera personalitzada.”

“S’ha demostrat que la dieta occidental, amb molts processats i proteïna animal, genera molta menys diversitat bacteriana i augmenta els bacteris proteolítics, els que provoquen que fem pets pudents i ens fan malbé la microbiota.”

“Les noies amb càndides de repetició milloren molt amb dietes basades en vegetals i poca proteïna animal.”

“Alguns estudis recents expliquen que la dieta cetogènica és especialment pobra a l’hora d’aportar diversitat bacteriana, perquè hi ha una restricció severa de carbohidrats accessibles per a la microbiota.”

Com podem alimentar la microbiota?

“La dieta influeix en la composició de la microbiota. Una dieta rica en vegetals, aliments prebiòtics, probiòtics i polifenols pot modificar la microbiota en un 57% i el microbioma en un 12%.”

1.Aliments prebiòtics

Pastanaga, kiwi, raïm, pomelo, plàtan, llimona, poma, cireres, chía, algues, lli, xirivia, cereals, llegums, civada, ordi, bolets.

2.Aliments probiòtics

Col fermentada, envinagrats, kimchi, kombutxa, quefir d’aigua, mel crua, iogurt, formatge, tamari, miso i tempeh.

3.Aliments rics en polifenols

Maduixes, magrana, nabius, raïm, llegums com ara llenties, pèsols i mongetes, xocolata, te i vi negre, tomàquet, ceba, alls, pebre, remolatxa, fajol, fruita seca i llavors.

Cada cop hi ha més cases que ofereixen probiòtics específics per a cada segment de la població, adaptats als requeriments individuals d’homes, dones i infants. En aquest sentit, Nature’s Plus va presentar la nova línia de complements alimentosos GI Natural, que integra productes per segellar l’intestí amb L-glutamina, enzims, fibres i probiòtics i fórmules probiòtiques específiques que incorporen aliments fermentables com plàtan mascle, xicoira o acàcia. La nova línia proposa cinc productes diferents: GI Natural pols o comprimits, GI Natural Pro·Biotic Mega, GI Natural Pro·Biotic Women, GI Natural Pro·Biotic Men i GI Natural Pro·Biotic Kids.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll