Prova-ho
- Si mai has fet esport i vols començar a practicar o bé comences la temporada esportiva, fes-te una bona planificació nutricional i reforça la dieta amb un complement multivitamínic i mineral de fonts naturals.
- Si vius una època de molt estrès incorpora aliments com els cereals integrals (rics en vitamines del grup B), ametlles, avellanes, llegums, dàtils (rics en magnesi) i pots reforçar la dieta amb un complement ric en vitamines del grup B i en magnesi.
- Si treballes molt amb l’ordinador i en acabar el dia et notes els ulls cansats tingues en compte en la teva dieta el consum d’aliments rics en antioxidants com fruites i verdures i també el consum de peix blau. A més, reforça la dieta amb un complement ric en antioxidants com la luteïna i la zeaxantina i DHA, àcid gras de la família omega-3.
- Recorda que tots aquests consells són generals, per tant, si busques més informació et recomanem que et deixis assessorar per professionals de la salut. Avui en dia pots trobar molts centres especialitzats en complementació natural.
Quan ens preguntem si ens trobem bé, què contestem? Alguns responem a aquesta pregunta dient que ens sentim amb molta energia tot i que tenim molts problemes intestinals, però… ja és normal! Amb un tallat ho solucionem tot!! D’altres comentem que no ens fa mal res tot i que el dia a dia ens anem arrossegant com podem i per compensar-ho anem tirant a base de tasses de cafè amb sucre i begudes de cola… Però, està clar, és per culpa del trepidant ritme de vida estressant de la societat!!
Sabem que les carències nutricionals poden causar l’aparició de malalties molt greus. Antigament, per exemple, una carència de vitamina C causava l’escorbut (malaltia que patien molts mariners), el beri-beri apareixia a conseqüència d’un dèficit de vitamina B1 (tiamina), la pel·lagra per dèficit de vitamina B3 (niacina)… Però el que no acabem d’entendre és que podem tenir insuficiències nutricionals sense arribar a un estat de carència, que es manifesta en cansament, fatiga, migranyes, problemes intestinals, èczemes, problemes de fertilitat… Desequilibris que veiem com una cosa habitual i normal dels nostres temps; “etiquetes cròniques” que ens hem posat, però que en part, són conseqüència directa d’una mala alimentació sense arribar a presentar carències nutricionals. De fet, molts científics asseguren que els mals més importants que afecten la societat occidental estan relacionats amb la dieta (malalties cardiovasculars, alteracions metabòliques, càncer…). Afortunadament, l’alimentació és un factor extern que podem modificar i millorar i sabem que corregint-la podem obtenir una gran millora de la salut i també podem actuar en la prevenció de futures malalties.
Les taules CDR
Avui en dia disposem d’uns nivells de referència de dosis mínima de nutrients establerts per organismes de salut oficial que s’engloben en les famoses taules CDR sigles que signifiquen quantitats diàries recomanades i que se centren exclusivament en la prevenció de deficiències nutricionals en grups de població. Tot i la seva utilitat no tenen en compte la ingesta òptima per a una persona en una circumstància concreta de la seva vida com pot ser el creixement, l’exercici intens, l’època reproductiva, l’embaràs, l’estrès… Tampoc tenen en compte els efectes que tenen en l’organisme els additius alimentaris, l’acumulació de metalls pesants com el plom i el mercuri, l’acumulació de contaminació ambiental, els efectes del consum d’alcohol i d’altres químics i substàncies tòxiques que interfereixen en el correcte funcionament dels nutrients.
Actualment els nostres amics i nosaltres mateixos no presentem símptomes d’escorbut ni de beri-beri, però si tenim símptomes que corresponen a insuficiències nutricionals i que comprometen el funcionament òptim de l’organisme: insomni, males digestions, restrenyiment, infertilitat, baix estat d’ànim, anèmia, ansietat… Per aconseguir un estat de salut ideal, el nostre organisme necessita una quantitat òptima de nutrients essencials perquè cadascuna de les nostres cèl·lules dugui a terme les seves funcions amb total normalitat. Sabem que les dosis mínimes establertes de nutrients ens asseguren que no desenvolupem escorbut o beri-beri, però no aporten les condicions de salut òptima perquè l’organisme lluiti contra les malalties que no són pròpiament de carència. Per això, a més de ser curosos amb l’alimentació i escollir productes de bona qualitat a ser possible de procedència ecològica i local, la complementació alimentosa arriba a on no pot arribar l’alimentació, aportant a cadascuna de les nostres cèl·lules els nutrients que necessita provinents de fonts naturals. En funció de les nostres necessitats bioquímiques particulars i dels requeriments del moment serà convenient prendre un tipus o un altre reforç nutricional. A més, molts estudis demostres que el nivell òptim de molts nutrients, sobretot pel que fa als nutrients antioxidants, com són les vitamines C i E, el betacarotè i el seleni, són més elevats que les actuals CDR.
El concepte de nutrició està canviant. Ja no es parla d’una alimentació adequada, sinó òptima per aconseguir el benestar físic i mental, inclús ajudar en la prevenció i reducció del risc de patir malalties degeneratives.
Font: Solgar suplementos. Manual Suplementación natural para el siglo XXI.