Prova-ho
1. Perquè l’economia i la salut es donin la mà, evita comprar aliments indiscriminadament com: patates fregides, enllaunats, refrescos, sucs de fruita ensucrats i inverteix aquests diners amb verdures i fruites ecològiques.
2. Prova durant un mes de menjar la fruita i verdura ecològica i al cap d’aquest temps, compra uns tomàquets convencionals. Oi que no estan tant bons?
3. Redueix el consum de carn i pollastre i potencia el consum de llegum (al menys 5 cops a la setmana). Com que aquest canvi et resultarà més econòmic inverteix-lo amb verdura i fruita ecològica. Milloraràs en salut i en qualitat de vida.
4. Canvia el típic menú de plat d’arròs o de pasta de primer i bistec amb patates i amanida de segon per un plat d’arròs integral amb verdures de primer i un segon de llegum o una altra proteïna vegetal. Et serà més econòmic per a la butxaca i per a la teva salut.
Quan amb els amics o amb la família treus el tema dels aliments ecològics et miren amb cara d’extraterrestre i el primer que et deixen anar és: però si són caríssims!!! A simple vista sí que són molt més cars que els convencionals, això no ho discutiré pas, però també és cert que avui en dia es té una visió de la compra del menjar molt limitada. Tothom busca la millor oferta, el preu més econòmic sense plantejar-se ni per un instant si va bé o no per a la salut. El consumidor actual s’ha convertit en “la gallina dels ous d’or” de la indústria alimentaria i com que els mitjans publicitaris ja s’encarreguen de donar-nos-ho tot mastegat, no cal destinar cap neurona ni fer servir l’instint per reflexionar si el que comprem compulsivament va bé o no per a la salut. De fet ja ens va bé i punt, és el que la societat marca i ja ens conformem perquè resulta bo al paladar. En canvi, quan parlem de menjar ecològic fem com quan jutgem a qualsevol persona sense conèixer-la de veritat. No ens molestem en saber si realment és així o ens donarà una bona sorpresa quan la coneguem de veritat. Al meu parè, l’alimentació ecològica és de les que et dona sorpreses molt bones! Anem doncs a conèixer aquest “nou amic” molt conegut però que genera desconfiança a tanta gent.
Existeixen uns quants motius del per què seria bo interessar-nos una mica més pels productes de la localitat conreats i elaborats sense fertilitzants químics, pesticides ni organismes genèticament modificats. Aquest és el cas de l’estudi coordinat per Carlo Leifert, enginyer agrònom, doctor en microbiologia i professor de la Universitat de Newcastle, Regne Unit, el QLIF (Quality Low Imput Food) realitzat al 2008 i finançat per la Unió Europea. Els resultats van demostrar que els aliments ecològics d’origen vegetal presenten un major contingut en matèria seca, una major concentració de substàncies antioxidants (fenols totals i flavonoides) que eviten l’envelliment cel·lular en l’organisme i potencien l’efecte protector contra diverses malalties, i un major contingut en minerals (fòsfor, potassi, calci, magnesi, ferro, coure i zinc), un major contingut en vitamines (A, B, C), una major proporció en àcids grassos poliinsaturats omega-3 i en hidrats de carboni. Per altra banda, també comptem amb els estudis coordinats per la La Dra. Dolores Raigón Doctora en Enginyeria Agrònoma per la Universitat Politècnica de València i Catedràtica de l’Escola Universitària de l’àrea d’Edafologia i Química Agrícola i col.laboradora d’Etselquemenges.cat, on s’ha vist que a diferencia dels aliments convencionals, els ecològics presenten més nutrients.
Si tenim en compte els resultats d’aquests estudis i el que es va realitzar l’any 1985 a l’INSERM de Marsella per un grup d’investigació en agricultura ecològica podrem veure que si omplim la cistella de la compra amb fruites i hortalisses de cultiu convencional ens emportarem principalment: nitrats (que a la sang es transformen en nitrits i juntament amb els metabòlits de la sang es converteixen en nitrosamines, productes cancerígens), pobresa en coure, molt potassi i poc magnesi fet que comporta un debilitament del sistema immunitari, augment de fosfats que afavoreixen els processos de descalcificació, més contingut en aigua i per tant menys nutrients en general, menys aminoàcids i més pesticides, aquests últims representen un risc particular per als nens ja que presenten un metabolisme més alt i un pes corporal més baix. Hem de tenir present que aproximadament entre el consum de fruita i verdura convencional un nen pot ingerir cada dia uns 15 pesticides!! En canvi si omplim la cistella de la compra amb fruites i verdures biològiques ens emportarem, per una mica més de preu: menys aigua (més matèria seca), 69% menys de nitrits, 30-49% més magnesi, 35% més aminoàcids essencials, 27% més vitamina C, 21% més ferro, coure i altres oligoelements.
El fet de consumir aliments ecològics no només farà que el nostre paladar es torni més refinat (donat que són productes més saborosos) sinó que també beneficiarem la salut dels agricultors i afavorirem la biodiversitat de la terra. És cert que avui per avui els aliments ecològics són més cars però realment són la millor assegurança de vida. Sé que amb ells m’emporto un cistell carregat de nutrients sense ingredients de síntesis. També és cert que com més persones consumim aquests productes més s’abaratiran els costos. Hem de tenir en compte que Espanya és un dels màxims productors d’agricultura ecològica però com que encara no es valora la seva qualitat al nostre país s’acaba exportant el 85-90% de la producció a altres països on estan més conscienciats dels seus beneficis, com és el cas d’Alemanya. Així doncs, només depèn de nosaltres de que aquest 85-90% es quedi al nostre país i ens beneficiem de totes les seves propietats nutricionals, mediambientals i socioeconòmiques.