Si bé és cert que durant l’estiu s’ha de cuinar molt bé la carn per no caure en possibles intoxicacions alimentàries, també ho és que cal evitar-ne el sobreescalfament, com passa amb les graellades de carn, ja que es generen molts compostos potencialment cancerígens. De fet, en diferents estudis s’ha relacionat el consum abundant de carn amb el risc a tenir càncer, sobretot el consum de carns massa fetes o fins i tot una mica carbonitzades.

Què passa quan cuinem massa la carn?

Cada vegada que cuinem la carn a temperatures altes, ja sigui a la barbacoa o a la paella, es formen una sèrie de compostos químics, com ara les amines heterocícliques (HCA) –substàncies que es formen quan els aliments, no només la carn, es cuinen a temperatures altes−, que s’ha vist que estan relacionats amb el càncer. La pitjor part de la carn és la part més carbonitzada, pel que sempre caldrà evitar-la. També es formen hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), que es produeixen quan el greix cau a sobre d’una font de calor i es forma un excés de fum. Totes aquestes substàncies s’acumulen a l’organisme i això afavoreix l’estrès oxidatiu, els processos inflamatoris i l’augment del risc de malalties cardiovasculars. A més de totes aquestes substàncies nocives, que es formen mentre es cou massa la carn, també és important saber que l’organisme rebrà un estrès extra ocasionat per l’esforç que haurà de fer per digerir aquesta carn. Perquè com més alta és la temperatura en què es cuinen els aliments, més temps es quedaran als intestins i més difícil en serà la digestió, cosa que produirà toxicitat i farà que l’organisme sigui menys capaç de funcionar de manera òptima.

Còctel antioxidant per a l’estiu

Per evitar l’estrès oxidatiu que presenta el teu organisme durant l’època de calor, et recomanem que cada matí incorporis a la teva dieta un suc ric en antioxidants, així evitaràs l’envelliment prematur tant de la teva pell com de l’organisme.

Batut antienvelliment:

1 got de suc de poma natural ecològic

½ plàtan ecològic

1 tassa de maduixes ecològiques

1 cullerada de postres de superaliment d’açai

Bateu-ho tot i decoreu-ho amb trossets de superaliment de cacau

Pots anar canviant les fruites cada dia: ho pots fer també amb llet de coco i préssec, amb quefir i fruites del bosc, etc. i afegir-hi els superaliments d’açai i de cacau, tots dos rics en nutrients antioxidants.

I si estàs molt aficionat a les barbacoes?

Doncs procura fer-ne poques i evita que se socarrimi la carn. Però sobretot, si realment ets aficionat a les graellades, procura que la teva alimentació sigui rica en antioxidants i evita els aliments processats, donant preferència als aliments que sempre recomanem a l’ets. D’aquesta manera sempre podràs fer algunes excepcions.

Com fer una barbacoa saludable?

Pots marinar la carn o el pollastre amb oli verge de primera premsada en fred, el suc d’una llimona i un all. S’ha vist que d’aquesta manera s’aconsegueix reduir els nivells d’hidrocarburs policíclics fins a un 90%.

Altres recomanacions

  • Limita la quantitat d’aliments a la barbacoa i augmenta el consum d’amanides i de primer plat.
  • Treu les parts greixoses de la carn. D’aquesta manera reduiràs la quantitat d’HAP.
  • Evita carbonitzar la carn.
  • Marina la carn abans de posar-la a la graella.
  • Si fas graellada de carn, que sigui carn ecològica. Les carns convencionals, així com les carns processades, emeten més substàncies nocives.

A més, la dieta de la resta del dia haurà de contemplar varietat pel que fa al color de les verdures i les fruites, a més d’evitar aliments que generen més estrès oxidatiu. I recorda que si menges menys, viuràs més i millor.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic