Com afrontem aquesta setmana de canvis? La majoria ja hem tornat a la feina i els nens tornen a veure els amics de classe. El despertador, les presses i els horaris marquen aquesta etapa nova que ens acompanyarà al llarg de l’any. Tot i que sempre tornem a reprendre el ritme d’abans de les vacances, a uns més que a uns altres ens costa arrencar. És per això que us donem alternatives i consells per arrencar amb energia.

Recupereu els hàbits saludables. Si durant les vacances ens hem deixat emportar pels mals costums, ara és el moment de començar a recuperar els bons hàbits per aconseguir l’energia que necessita el cos. Posar en pràctica els consells que ens dóna setmana rere setmana etselquemenges és una bona manera d’assolir-ho.

Amb una dieta equilibrada necessitem prendre complements nutricionals?

Els hàbits de la vida moderna fan difícil que puguem rebre tots els nutrients que necessitem cada dia a través de la dieta. La ingesta d’aliments processats, desvitalitzats, l’empobriment del sòl, el consum de begudes estimulants i tabac, la contaminació, l’estrès i altres factors fan que, fins i tot seguint una dieta ben planificada i amb productes de qualitat, ens sigui difícil obtenir els nivells òptims de nutrients que necessitem i fan que, en circumstàncies determinades, calgui una complementació nutricional natural. Una cosa és ben clara: si heu de prendre un complement nutricional, deixeu-vos assessorar per un professional especialitzat.

Apreneu a gestionar l’estrès. Per a molts aquesta tornada significa estrès, una reacció normal que es produeix de manera automàtica en l’organisme com a resposta a situacions d’alarma determinades que ens posen en fase d’alerta; així podem respondre de manera adequada davant de situacions que poden semblar-nos desafiadores. Si aquest estrès es manté en el temps, passa a convertir-se en crònic i pot arribar a comprometre la salut de l’organisme. Per tant, és fonamental que tinguem les eines suficients per aprendre a gestionar-lo. Cadascú l’aborda de manera diferent. Per a alguns, fer esport és la manera de descarregar energia; d’altres troben en la lectura, les caminades, el tai-txí, el ioga o la meditació una via d’escapament. El que hem de tenir clar és que, davant de l’estrès, l’organisme fa treballar més les glàndules suprarrenals i requereix més nutreints. Per reforçar l’energia dels ronyons cal aportar aliments que els enforteixin energèticament, com ara llegums, mill, verdures rodones i d’arrel, llavors oleaginoses… I, d’altra banda, s’han de tenir en compte certs nutrients com la vitamina C, present en les fruites cítriques i les baies, les vitamines del grup B, necessàries per al bon funcionament del sistema nerviós i presents en els aliments integrals, sobretot els cereals, el pol•len i llevat de cervesa. I finalment és interessant tenir en compte el magnesi, un mineral importantíssim que té un paper fonamental per a la salut del sistema nerviós ja que actua com a cofactor en l’activitat dels neurotransmissors (dopamina, noreprinefrina i serotonina). La deficiència de magnesi augmenta la sensibilitat a l’estrès. Trobem bones fonts de magnesi en els cereals integrals i en les verdures i fruites de cultiu ecològic.

Comenceu a activar el cos. Apunteu-vos al gimnas, sortiu a córrer una estona, aneu a la feina en bici o simplement camineu. Potser heu tingut l’oportunitat de bellugar-vos i de fer esport durant l’estiu, però, ara, amb la feina podeu perdre aquest espai i no us ho podeu permetre! Heu de continuar activant el cos per compensar les hores que passeu asseguts en una cadira.

Augmenteu l’energia. Si heu començat amb l’energia sota mínims i us costa arrencar, alhora que recupereu els bons hàbits, torneu a fer activitat física i us habitueu a conviure amb l’estrès i apreneu a gestionar-lo us pot ser útil complementar la dieta amb un multinutrient específic que us ajudi a aconseguir el to energètic que us cal i així evitar caure en la temptació d’entrar en el cercle dels cafès i begudes estimulants, que l’únic que fan és debilitar les suprarrenals i robar-vos minerals. Així que si us cal prendre un complement nutricional, demaneu assessorament a un especialista o bé, si aneu a un centre de nutrició, assegureu-vos que la persona que us atén és nutricionista, naturòpata o farmacèutica.

Escolliu complements nutricionals de fonts naturals que us ajudin a augmentar l’energia i la vitalitat. Al mercat trobem molts complements nutricionals, multinutrients específics que aporten els nutrients que necessitem per afrontar el dia amb energia i vitalitat. Alguns són l’espirulina,  una alga molt rica en proteïna, vitamines del grup B, vitamina E i minerals com el ferro, que afavoreix l’increment de l’energia i la vitalitat. És un complement ideal per a tots els esportistes i persones que tenen una activitat intensa. D’altra banda, hi ha la maca, una arrel provinent del Perú rica en L-arginina, zinc, ferro, vitamina E, vitamina C, vitamines del grup B, potassi i fòsfor que proporciona molta energia i millora la concentració mental. També trobem el ginseng siberià, que és un adaptogen que ajuda a reforçar la resistència física i mental, i el ginseng vermell o coreà, que té una acció tònica important. Tot i que de vegades el ginseng s’ha associat amb el nerviosisme, s’ha de dir que aquest efecte el donen només els preparats de ginseng que han sotmès aquesta arrel a temperatures elevades; en canvi, el ginseng que s’ha torrat al vapor i després s’ha assecat al sol manté totes les propietats nutricionals sense afectar els nervis. Per exemple, podeu trobar tots aquests components en el complement Energy+ d’Eophy.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic