Davant el dubte, escull cosmètica eco

1.Els segells ecològics són la millor manera d’assegurar-nos que estem comprant un cosmètic de qualitat. Alguns avals que trobem en la cosmètica bio són:  BDIH, Soil Association, Ecocert y Natrue, entre d’altres.

2. Evita els ingredients de síntesis com parabens, perfums, silicones, olis minerals petroquímics (parafines, vaselines…), Lauryl sulfat, Laureth sulfat, sals d’amoni…. Més endavant explicarem tots els seus efectes en la salut de l’organisme.

3. Escull cosmètics elaborats amb substàncies que preservin i respectin el medi ambient i la salut de les persones.

4. Tria cosmètics que tinguin com a ingredients majoritaris productes d’origen vegetal amb una base d’olis vegetals i extractes de plantes, ja que afavoreixen la funció regeneradora de la pell.

5. Recorda que la millor cosmètica orgànica és aquella que està formulada amb principis actius procedents del món vegetal, exemptes de colorants, perfums de síntesis i productes d’origen animal així com productes derivats del petroli (vaselines i parafines).

Com cada matí ens despertem, anem al bany i ens rentem la cara amb aigua i sabó. Abans o després d’esmorzar ens dutxem i després procedim al ritual de cada dia per cuidar la pell: crema hidratant per les cames i el cos, crema especial per la cara, el coll i l’escot, i acabem empolainant-nos amb el maquillatge de rigor i el perfum que més ens agrada per sortir al carrer ben dignes i guapos. Totes aquestes rutines semblen ben normals i innocents, però, en realitat, tot pot canviar en funció dels productes cosmètics que hàgim escollit. O bé estarem maltractant i asfixiant la delicada pell que ens protegeix tot l’organisme, o bé haurem encertat i estarem cuidant adequadament aquest gran òrgan.

Com saber si ho hem fet bé? Si aquest ritual el duem a terme amb cosmètics convencionals, amb ingredients tan típics com els derivats del petroli (vaselines i parafines), ftalats, PEG… la pell a simple vista quedarà brillant i bonica perquè gràcies als seus components aconseguim un efecte pantalla, com si estiguéssim pintant una paret, evitant que la pell respiri i s’oxigeni adequadament i a la llarga començarem a percebre els seus efectes negatius: pell opaca, poc oxigenada, desnodrida, malmesa… Si en canvi ens decantem per productes cosmètics amb ingredients afins a la natura i amb el segell ecològic assegurarem una pell oxigenada, nodrida i hidratada.

Si bé és cert que estem vivint un canvi de consciència pel que fa a l’alimentació natural, amb productes de la localitat i de procedència ecològica, també hem de procurar ser conscients del que ens posem a la pell, que en definitiva és l’òrgan més gran del nostre cos que i el que està més exposat als factors externs. A més, té la missió de protegir-nos de l’exterior i com nosaltres necessita respirar, nodrir-se i eliminar els tòxics cap a l’exterior.

Hem de ser conscients que tot el que ens posem a la pell passa directament al torrent sanguini sense necessitat de ser digerit, per tant, com menys substàncies químiques ens apliquem menys reaccions negatives tindrem. Si substituïm aquests ingredients de síntesis per nutrients essencials tals com olis vegetals que ens proporcionen àcids grassos essencials Omega-6 i Omega-3, vitamines i minerals provinents del bambú, l’argila i les algues, entre d’altres, assegurarem una òptima nutrició per a la pell i també per l’organisme. Per tant, hem de buscar cosmètics que afavoreixin la protecció d’aquest gran mantell protector, que afavoreixi el correcte pH, una bona nutrició, oxigenació i eliminació de toxines.

També és important no caure en l’engany publicitari, ja que moltes empreses han pujat al “carro” de la moda del concepte “natural” i aprofiten aquest terme per engrandir les propietats dels seus productes quan en realitat la majoria dels seus ingredients són de síntesis i de procedència animal. Per assegurar-nos que estem escollint un bon cosmètic és important que dugui el segell que garanteix la seva procedència i que estiguin elaborats amb productes vegetals que afavoreixen i respectin la funció regeneradora de la pell.

La cosmètica biològica creix any rere any

En les tres últimes edicions de la Fira de BioCultura l’increment d’expositors amb cosmètica certificada ha crescut any rere any i cada vegada són més les empreses interessades a exposar noves marques tant nacionals com estrangeres. En el cas de l’última edició de Barcelona dels passats dies 13-16 de maig van assistir un total de 19 expositors que abraçaven un total de 48 marques certificades”

 

Font: Associació Vida sana

Per a més informació:

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic