Dieta per protegir
la pell del sol

A continuació us proposem una dieta tipus perquè aconseguiu tots els nutrients que necessita la pell per protegir-se dels efectes negatius del sol i maximitzar-ne els efectes positius.

El secret: riquesa en nutrients antioxidants!

Esmorzar
Batut de pastanaga, poma i api (Opcional: per aportar un plus de nutrients antioxidants, hi podeu afegir una cullerada de superaliments com l’açai (ric en vitamines antioxidants) o el cànem (ric en omega-3 i omega-6.)

Un parell llesques de pa germinat amb melmelada de nabius sense sucre afegit o un parell de llesques de pa amb llevat mare i paté de sardines i pastanaga.

Mig matí
Una barreta de cereals amb fruites del bosc o un grapat de fruita seca crua (ametlles, nous, avellanes).

Dinar
Amanida variada amb germinats, ruca, tomàquet, pastanaga ratllada, ravenets, remolatxa, etc.

Cereal integral (arròs integral, mill, quinoa) combinat amb llegum o amb peix o pollastre ecològic

Gelatina de móres (la podeu deixar per a les postres o reservar-la per berenar).

Berenar
Iogurt de cabra amb melassa d’arròs i llavors de carbassa (Opcional: una cullerada de postres de cacau, un superaliment que és una font de nutrients antioxidants excel·lent al mateix temps que aporta un sabor amarg i una textura cruixent realment deliciosa.)

Sopar
Crema de pastanaga i civada amb llavors de sèsam i gira-sol

Sardines al forn

Compota de poma (opcional)

Al bon temps, bona cara! I perquè sigui així, el millor és seguir unes pautes nutricionals que ens ajudin a aconseguir tots els beneficis que ens regala el sol. Així doncs, comencem amb bon peu!

Pas 1: hidrateu el cos

Primer de tot, cal que el cos estigui molt ben hidratat. Per tant, les recomanacions bàsiques per a tothom són beure molt de líquid –ja sigui aigua, infusions, sucs de fruita naturals, sucs d’hortalisses naturals, caldos vegetals– i menjar fruites de l’estació i amanides.

Pas 2: beneficieu-vos dels nutrients antioxidants com el betacarotè i la vitamina C

Ens interessa aportar un extra d’antioxidants, com el betacarotè i la vitamina C, per exemple. El betacarotè el trobem principalment en les hortalisses de color taronja, com les pastanagues o la carbassa, tot i que també és present en verdures de color verd, com ara el bròquil. Una altra manera d’ajudar a optimitzar uns bons nivells de betacarotè és amb la complementació natural que s’obté principalment de l’alga Dunaliella salina. L’avantatge dels complements naturals és que no només contenen betacarotè, sinó també altres carotenoides fonamentals en la protecció davant l’excés de radicals lliures. Si optem per una complementació extra de betacarotè els mesos abans de l’exposició del sol, ajudarem a preparar la pell per, d’una banda, protegir-la de l’excés de radicals lliures i, de l’altra, per afavorir un bronzejat òptim, saludable i durador. A més, la vitamina C és necessària per tal de sintetitzar correctament el col·lagen, substància necessària per obtenir una pell bonica i saludable. Les fruites cítriques, les maduixes, les fruites del bosc i també l’açai, considerat un superaliment, són fonts riques de vitamina C.

Pas 3: aporteu greixos saludables com els fantàstics omega-6 i omega-3

Tant els famosos omega-6 com els omega-3 aporten molts avantatges per a la salut de la pell. Tots dos afavoreixen la síntesi de prostaglandines antiinflamatòries i afavoreixen una nutrició òptima de la pell. Una alimentació rica en omegues ajuda a mantenir una pell flexible i evita la pell seca. Són aliments rics en omega-6 la fruita seca, les llavors oleaginoses i els olis vegetals de primera premsada en fred, per exemple; per altra banda, trobem bones fonts d’omega-3, entre d’altres, en els peixos blaus –preferiblement peixos petits com els seitons o les sardines–, les nous i el cànem, un altre superaliment.

Aquest dijous, a la secció de cosmètica, descobrireu com protegir la pell del sol des de fora!

Per a més informació, vegeu els articles:

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic