Sou dels que us desperteu cansats? Porteu un estil de vida estressat? Quins hàbits podem millorar per despertar-nos amb energia i començar el dia amb vitalitat?
El ritme de vida actual fa que anem amb l’accelerador sempre pitjat. Descuidem els hàbits nutricionals, no tenim temps per fer cap exercici de relaxació i anem arrossegant un estat energètic baix que ens condueix a un esgotament crònic. Per trencar aquesta dinàmica hem de cuidar bé l’alimentació i descobrir els errors dietètics que fem, com ara sopar en excés i massa tard. I també hem de tenir en compte certs hàbits abans d’anar a dormir per assegurar una bona qualitat del son: evitar qualsevol activitat que comporti un treball mental, com treballar amb l’ordinador al llit, per exemple.
Les regles d’or per tenir energia al matí
Tingueu un sistema digestiu fort. Si ens alimentem de manera adequada i sense massa toxines, aconseguirem que el sistema digestiu funcioni correctament. I si tenim un bon funcionament digestiu, això farà que pensem més bé i que ens sentim millor i amb més energia.
Eviteu l’excés de greixos saturats i els sucres refinats. Mengeu, en canvi, verdures, algues, cereals i llegums ben cuinats. D’aquesta manera afavorirem la circulació de l’energia, i també tonificarem el ronyó per ajudar a pal•liar els problemes d’estrès.
No caigueu en l’error de començar el dia prenent molts cafès i begudes estimulants perquè això força més la màquina en detriment de l’energia dels ronyons. Entrareu en un cercle del qual us serà difícil, però no impossible, sortir.
Cal dormir set hores com a mínim i en bones condicions.
Per dormir bé, prepareu-vos cada nit un bany de peus relaxant amb lavanda i feu-vos-hi un massatge amb oli essencial de lavanda barrejat amb un oli base o bé amb oli de magnesi.
Abans d’anar a dormir no feu cap activitat que estimuli la ment, com treballar amb l’ordinador.
El primer pas és assegurar-nos que dormirem bé. Per aquest motiu interessa no sopar gaire tard, per evitar anar al llit amb l’estómac ple. De fet, la millor hora per sopar seria cap a les set, com a màxim, perquè, com diu el Dr. Jorge Perez-Calvo, és quan l’energia descendent és més forta i, per tant, més gran és la potència digestiva. A més, és el moment del dia en què la tendència a tenir hipoglucèmies és més elevada, fet pel qual hi ha moltes persones que, si no sopen, necessiten prendre alguna cosa. Però com que la realitat fa que sigui difícil programar els sopars tan aviat, és important, si sopem més tard, preparar plats lleugers, en poques quantitats i mastegar bé per poder pair millor. Tot plegat repercutirà directament en una bona qualitat del descans nocturn.
I què hem de sopar? Doncs principalment els sopars han de consistir en una crema de verdures (de carbassa, de pastanaga, xirivia, carbassó, porro, etc.) i després un plat combinat amb una part de cereal (un quart del plat) com ara mill, arròs o quinoa; una part de verdura de fulla verda i verdura rodona o d’arrel (pastanaga, carbassa); una proteïna lleugera, com pot ser un peix a la planxa o una truita a la francesa, o bé proteïna vegetal, és a dir, seitan, tofu amb verduretes o tempeh, per exemple. Pel que fa a les postres, si ens quedem amb gana, podem optar per una compota i, si ho preferim, ens la podem reservar per abans d’anar a dormir. Si tenim un mal descans nocturn, si ens costa agafar el son, també podem prendre a la tarda alguna infusió de til•la, camamilla o bé un complement alimentós que tingui passiflora, valeriana i magnesi, per exemple.
Pel que fa al matí, hem de procurar fer un esmorzar que ens aporti energia de veritat. No n’hi ha prou amb una torrada i un cafè. Cal entaular-se i prendre aliments que proporcionin energia, com per exemple una sopa de miso o una crema de cereal, que pot ser una cosa tan senzilla com aprofitar el cereal que ja tenim cuit i escalfar-lo amb una mica de liquat d’arròs o de civada. Hi afegim una mica de fruita seca i llavors oleaginoses, i a punt! També podem optar per preparar-nos un entrepà, amb pa fet amb llevat mare, de paté vegetal, paté de sardines, tofu fumat, etc. I si volem activar-nos, en comptes d’un cafè, ho podem fer amb l’ajuda d’una infusió −simple però potent− de farigola o un cafè de cereals.