Al programa Singulars de TV3 de la setmana passada, el doctor Franco Berrino va parlar sense embuts i va trencar molts dels mites que té la majoria de la gent sobre com dur un estil de vida saludable:

  • No cal prendre llet per tenir uns ossos forts,
  • Hem de reduir el consum de proteïna animal i el de sucres refinats i
  • Hem de menjar fruita de temporada.
  • Destacar la importància de consumir més gra sencer en lloc de farines.

Dit això, analitzarem cada punt més a fons.

La proteïna: l’hem de reduir, sobretot el consum de carns i embotits

Actualment, consumim tres vegades més proteïna de la que realment necessitem. Les persones que segueixen dietes hiperproteiques s’aprimen, però després, sistemàticament, es tornen a engreixar. A més, són dietes molt tòxiques, intoxiquen el cervell, comprometen la massa òssia i sobrecarreguen i debiliten els ronyons. “Cal reduir el consum de carns vermelles i evitar el de carns processades com els embotits i els frankfurts.

Els que mengen carns processades tenen el doble de risc de tenir càncer que els que no en mengen”. A més, la carn vermella és molt rica en ferro, un tipus de ferro amb capacitat oxidant que afavoreix la formació de substàncies cancerígenes a l’intestí. Sempre és millor consumir peix i llegums com a font de proteïna de bona qualitat. En el cas dels nens és un aspecte preocupant, perquè mengen massa proteïna d’origen animal. Més del 90% dels nens entre d’1 i 3 anys consumeixen més del doble de les proteïnes recomanades.

Què passa amb la proteïna animal

Les persones que consumeixen massa carn poden perdre pes en poc temps, però també massa òssia, i poden tenir els ronyons sobrecarregats i dèbils. La carn afavoreix la síntesi de prostaglandines inflamatòries del tipus PGE2 que contribueixen força a l’aparició de processos infecciosos i inflamatoris com l’artritis. Dietes hiperproteiques com la del Dr. Atkins, Montignac, paleolítica  o Dukan, mantingudes durant un temps, també afavoreixen l’acidificació de l’organisme i una mala qualitat de la sang.

Estem fets de sucre

Si a principis del segle XX es consumia uns 5 kg de sucre per persona i any, actualment es calcula que el consum s’ha disparat als 50 kg de sucre per persona i any.

La moda dels refrescos, llaminadures i productes de rebosteria ens està passant factura. Menjar sucre fa que els nivells de glucosa en sang augmentin, i això produeix massa insulina de cop. Aquesta pujada brusca comporta efectes col·laterals, com el fet que es produeixin massa hormones sexuals. En les dones, aquest excés afavoreix el risc de tenir càncer de mama.

Tots els estudis indiquen que les dones que mengen molts sucres i aliments refinats −que augmenten els nivells d’insulina− tenen el doble de risc de desenvolupar un càncer de mama respecte de les dones que mengen menys sucres. I les dones que tenen o han tingut càncer de mama tenen un risc més alt de desenvolupar metàstasi si tenen molt alts els nivells d’insulina.

Franco Berrino fa una crida especial al consum de sucre entre els nens: “En el cas dels nens hauríem d’evitar que consumissin tantes llaminadures. Hi ha una pressió comercial molt gran però cal ajudar-los perquè apreciïn aliments amb dolços naturals. Podem fer dolços casolans, com per exemple: barrejar farina d’ametlla amb poma cuita i una miqueta de sal i llavors de sèsam. Es fan boletes i es posen al forn”.

Com reduir la inflamació: la relació de la insulina i les prostaglandines

El doctor Franco Berrino, director del departament de medicina preventiva de l’Institut Nacional de Tumors de Milà, explicava al programa que els pacients amb càncer que fan tractament de quimioteràpia i radioteràpia tenen més problemes inflamatoris i que per això els recomana menjar més cereal en gra i en forma de cremes de cereal, evitar les farines, reduir el consum de proteïna animal i evitar el sucre i els lactis.

Tot això amb l’únic objectiu de reduir la inflamació perquè tots aquests aliments afavoreixen la síntesi de prostaglandines inflamatòries (PG2), compostos que actuen com a hormones i que afavoreixen els processos inflamatoris. En el cas dels sucres i les farines, l’augment de prostaglandines inflamatòries es deu a l’augment brusc de la insulina que promou la síntesi de PG2.

El gra dóna vida. És millor evitar les farines.

Les farines es troben en molts dels aliments de consum diari: pa, galetes, pastissos, etc. La farina, sigui la que sigui, fa augmentar el sucre en sang molt més ràpidament que el cereal en gra. Imaginem-nos, doncs, un pastís en què hi hagi farina i sucre. Per què fa pujar més ràpidament la insulina? Quan mengem el gra sencer, es necessita més temps per digerir i separar el midó de la fibra, el sucre en sang s’eleva lentament, de manera constant, sense afavorir l’increment ràpid d’insulina, com fan les farines, que, en haver-se trencat la capa protectora, rica en fibra, ja no ens ajuda a mantenir uns nivells de sucre constants.

Per aconseguir l’equilibri que volem, és important reduir el consum de farines i potenciar-ne el de cereal en gra. Per exemple, es pot incorporar als esmorzars l’hàbit de menjar cremes de cereals saludables (amb mill, quinoa, arròs integral). Per altra banda, consumir cereal en gra ajuda a satisfer més i millor l’organisme perquè el gra conté més fibra i durant la cocció absorbeix més aigua que el gra refinat. La majoria de la gent pot menjar dues i tres tasses de pasta però, en canvi, amb una única tassa de gra sencer o fins i tot menys, ens sentim tips i satisfets.

Altres consells que va donar el doctor Berrino

  • Menjar fruita però de temporada. “Hem de respectar la natura i menjar fruita quan n’és temporada.  Quan fa calor la fruita ajuda a refredar l’organisme; a l’hivern, si mengem molta fruita, tindrem més fred. Ara es menja fruita tot l’any i hem de respectar la naturalesa de l’home”. “És molt més important menjar cereals, verdures i llegums que fruita.
  • “També cal beure quan es té set, perquè si realment centres la teva dieta en aliments vegetals amb varietat de cereal integral, llegums, fruita seca i fruita de temporada, no fa falta beure els dos litres d’aigua que sempre es recomana. És diferent si segueixen una alimentació rica en carn i embotits. Llavors sí que és necessari beure els dos litres d’aigua.
  • I com a consell últims: és important fer exercici físic, no fumar, basar la dieta en aliments vegetals, cereals i llegums, evitar les begudes ensucrades i embotits i menjar carn només dues vegades a la setmana, com a molt.

Pel que fa als lactis en parlarem en el proper article de l’alternativa.

Per a més informació

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic