[destacat estil=”fons-gris”]

Prova-ho

  1. Com més variada sigui l’alimentació més rica serà nutricionalment.
  2. Sempre és millor menjar el gra en l’estat més natural per poder beneficiar-se de tot el paquet nutritiu que conté.
  3. Per tant, per començar a vitalitzar el cos hem de reduir la ingesta de cereals refinats.
  4. El consum reiterat d’aquest tipus d’aliments provoca que l’organisme agafi les seves reserves de vitamines i minerals per satisfer la demanda metabòlica.

[/destacat]

A simple vista sembla molt senzill i matemàtic, però la nostra maquinària és molt més complexa i s’enriqueix d’altres qualitats sovint oblidades i desconegudes per la majoria com, per exemple, l’energia vital dels aliments.

No només ens nodrim de l’energia química dels aliments, sinó que també ens beneficiem de l’energia vital pròpia de l’aliment. Em refereixo a la capacitat que té, per exemple, un gra d’arròs integral de créixer i donar vida; en el cas que el plantem, és clar. No passaria el mateix si plantéssim un macarró… Per tant, cereals com el mill, l’arròs integral, la civada, l’ordi i l’espelta; la quinoa, l’amarant i el fajol (que, de fet, no són cereals, tot i que s’inclouen en aquest grup), els llegums, els germinats, les fruites i les verdures tenen aquesta energia vital, aquesta capacitat de donar vida que no tenen la pasta, el pa, les galetes i altres aliments de consum diari habituals.

Les dietes sempre s’han basat en els clàssics càlculs de balanç de calories. Qui més qui menys ha seguit dietes de 1.200 calories, fins i tot 1.000, per aconseguir aprimar-se. Però el cos no és tan simple i sap que li calen altres coses que només pot trobar en els aliments. De fet, la paraula caloria ens indica la quantitat de calor que transmet un aliment durant el procés d’oxidació, de metabolització. Si ens regim només per la part calorífica de l’aliment, seria el mateix menjar 100 g de pasta com 100 g d’arròs integral o 100 g de pa blanc o 100 g de pa germinat. Però és evident que per al cos el resultat no és el mateix.

Però a més de l’energia vital que proporciona l’aliment –i que el cos aprofita–, també és important rebre nutrients essencials com vitamines, minerals, oligoelements i enzims. Aquests petits personatges nutricionals tenen un paper protagonista a l’hora d’obtenir la màxima retribució dels aliments per a la salut de l’organisme. Sense, el cos ha de treballar molt més per poder digerir, assimilar, organitzar, emmagatzemar i utilitzar correctament tots els principis immediats (hidrats de carboni, proteïnes, greixos).

Desafortunadament els productes que habitualment es consumeixen més són els refinats i processats, com l’arròs blanc, la pasta blanca i el pa blanc, que no tenen la testa ni el segó, i que han perdut la major part del valor nutricional del gra, és a dir, vitamines del grup B, minerals, fitonutrients i fibra. Menjar repetidament aquest tipus d’aliments fa que l’organisme hagi d’agafar les seves reserves de vitamines i minerals per satisfer la demanda metabòlica. Per això, sempre és millor menjar el gra en l’estat més natural per poder beneficiar-se de tots els nutrients que conté. De fet, com més variada sigui l’alimentació més riquesa nutricional ens assegurarem. Per tant, per començar a vitalitzar la dieta diària us recomano ampliar el ventall de cereals integrals i no recórrer només al típic plat de pasta, que tan bo és i que tant agrada a la gent.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic