Preguntes i respostes
per aconseguir
una bellesa saludable

Quins productes no han de faltar en una dieta antioxidant?

Verdures, hortalisses de temporada i de bona qualitat; fruites de temporada de cultiu ecològic, si és possible, ja que s’ha vist que tenen més nutrients antioxidants que les fruites i verdures convencionals; olis de primera pressió en fred –no gasteu qualsevol oli–; llavors oleaginoses i fruita seca. I, de tant en tant –dos cops l’any–, una complementació de nutrients antioxidants.

A vegades, quan seguim una dieta d’aprimament o amb l’edat, acostuma a aparèixer flacciditat o pèrdua de to. A més de practicar activitat física, podem atenuar aquest problema mitjançant l’alimentació?

L’alimentació serà clau: interessa aportar una bona quantitat de proteïna, si és possible d’origen vegetal, com pot ser el tempeh, llegums o una mica de peix o carn de procedència ecològica. A més, podem complementar la dieta amb silici, mineral que participa en la síntesi de col·lagen i que afavoreix la turgència de la pell i evita la flacciditat. També pot ser una bona opció prendre un complement d’espirulina o cànem, superaliments molt rics en proteïna d’alt valor biològic, ja que contenen tots els aminoàcids essencials. Es poden prendre barrejats en un suc o amb el musli o crema de cereals de l’esmorzar, per exemple. Aquests dos superaliments, a més d’afavorir un bon to muscular –sempre que es faci exercici físic i una bona alimentació–, ajuden a depurar l’organisme i li proporcionen la dosi òptima de nutrients essencials per a la bellesa de la pell, cabells i ungles.

Ara que arriba l’estiu, quins productes hem de consumir per nodrir la pell i aconseguir un bronzejat saludable?

Aliments rics en betacarotè i altres nutrients antioxidants i, si es pot, durant aquesta època prendre un bon complement ric en betacarotè de font natural. A més de protegir la pell internament, afavorirà un bronzejat saludable i ajudarà a mantenir-lo durant més temps després de l’època de sol. També és important assegurar una pell hidratada. Això s’aconsegueix amb una alimentació rica en hortalisses i fruites, sucs de fruites naturals o d’hortalisses i, per descomptat, uns bons protectors solars amb filtres minerals.

Font: Nutrición i antiaging de Victòria Baras

Nutrición ortomolecular y antienvejecimiento de Felipe Hernández

La nutricosmètica és una manera nova de cuidar-se des de dins cap a fora, un concepte que va aparèixer la dècada passada a causa del desig creixent de cuidar la bellesa de manera natural i, sobretot, saludable.

La nutricosmètica combina els beneficis de l’alimentació, la complementació nutricional i la cosmètica per aportar nutrients que protegeixin la pell, n’augmentin la fermesa i ajudin a atenuar els signes externs de l’envelliment, al mateix temps que en millorin l’aspecte. Amb l’ajuda dels complements nutricionals s’aconsegueix potenciar l’efecte positiu dels cosmètics naturals i obtenir resultats immillorables. I és que cada vegada hi ha més consumidors interessats pels centres de salut o health stores, perquè cada cop hi ha més persones conscients de la pròpia salut i del benestar general que adopten mesures preventives mitjançant la trinitat: complementació, alimentació i cosmètica natural.

En realitat, tots els nutrients són bàsics per a la bellesa, però els que hem de potenciar principalment per notar efectes positius a la pell són els nutrients antioxidants i amb acció regeneradora, com és el cas de la vitamina C (present en fruites cítriques, fruites del bosc, hortalisses) i que intervé en la síntesi de col·lagen (substància que forma part estructural dels teixits), el betacarotè (abundant en fruites, hortalisses, algues, pol·len) i la vitamina E (germen de blat, llavors oleaginoses, cereals integrals, oli vegetal de primera pressió en fred): nutrients clau per a una bona nutrició de la pell.

A més, també és important assegurar una bona salut del sistema nerviós, que està lligat íntimament a la pell. De fet, molts problemes dèrmics són deguts a un sistema nerviós afeblit o a un organisme estressat. Vitamines del grup B (cereals integrals, llegums, llevat de cervesa, espirulina, clorel·la) i àcids grassos essencials omega-3, especialment DHA (nous, algues, llavors de lli, peix blau), omega-6 (fruita seca, llavors oleaginoses, olis vegetals de primera pressió en fred) seran fonamentals per aconseguir aquest equilibri entre la pell i el sistema nerviós.

Altres nutrients interessants són el col·lagen i l’àcid hialurònic –difícils de trobar en l’alimentació; per això, en segons quins casos, pot ser recomanable la complementació per afavorir una pell hidratada i evitar l’aparició d’arrugues–, i també el zinc i el seleni.

Però el primer pas per aconseguir una pell bonica i uns cabells saludables és evitar les toxines: els aliments que contenen substàncies de síntesi, l’excés de contaminació ambiental, la falta de respiració… A partir d’aquests canvis podem continuar amb les recomanacions que setmana rere setmana oferim a la revista de l’ETS.

Nutrients que afavoreixen una salut òptima de la pell, els cabells, els ulls i les ungles

Pell jove, efecte antienvelliment: antioxidants com la vitamina C (fruites cítriques, fruites del bosc, hortalisses…), el betacarotè (algues, pol·len, fruites, hortalisses), vitamina E (olis vegetals de primera pressió en fred, germen de blat, llavors oleaginoses).

Pell hidratada i fina: col·lagen, àcid hialurònic, silici (cua de cavall, gemmes de bambú…).

Problemes de cel·lulitis, pell de taronja: en aquest cas, és interessant fer una cura amb plantes depuratives, com el boldo, la bardana, la carxofa, la dent de lleó…, per eliminar excés de toxines acumulades en les zones més crítiques, i també aportar nutrients que millorin el teixit conjuntiu, com els nutrients antioxidants abans esmentats i el col·lagen i el silici. Serà important activar la circulació de la zona amb exercici, massatges limfàtics i respirar correctament per afavorir l’oxigenació de tots els teixits. Complements naturals com l’Hydrocotile asiatica, la bromelaïna (enzim de la pinya) i el silici poden millorar l’aspecte de la pell de taronja juntament amb un pla nutricional adequat.

Nutrients per a la salut dels cabells i les ungles: necessiten els mateixos nutrients que la pell. Són interessants els aminoàcids L-lisina i L-prolina (presents principalment en les carns i formatges, preferentment de procedència ecològica), i el metisulfonilmetà (MSM), un component natural de molts aliments que contenen sofre –com la llet, la carn, el peix de bona qualitat– que millora l’elasticitat de la pell i el teixit conjuntiu i també problemes de pell com l’acne.

Nutrients per a la salut dels ulls: antioxidants com la luteïna (rovell d’ou, vegetals, fruites ataronjades), la zeaxantina (rovell d’ou, blat de moro, fruites ataronjades- nectarina, papaia, taronja…), el betacarotè, els àcids grassos essencials, especialment el DHA (peixos blaus –salmó, tonyina, sardines, anxoves, aladrocs…–, nous, algues, llavors de lli, oli de lli).

Vols guanyar 100€ en salut natural amb productes Eophy cada setmana?

Només cal entrar al bloc de Psaging i seguir els passos.

Descobreix Silhouette per a dietes d’aprimament.

Amb L-carnitina, aranja, te verd, mate, i dent de lleó. Afavoreix la utilització de greix com a font de combustible. Per a més informació sobre els complements nutricionals Eophy: www.eophy.com

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic