Arriba el bon temps i molta gent vol començar a fer dieta per perdre els quilos que ha guanyat durant l’hivern. Quina dieta hem de seguir? Com ho hem de fer? En la primera part d’aquest article compartim experiències amb gent que ha fet dietes “poc saludables” o que han eliminat aliments que el seu cos no tolerava bé; en la segona part –que publicarem la setmana que ve–, explicarem el criteri que segueixen nutricionistes de renom com la Blanca Galofré o la doctora Montse Folch a l’hora de plantejar una dieta per perdre pes.

Les dietes d’èxit que no hem de seguir

Comencem amb el que no hauríem de fer. Quines són, doncs, les dietes que no es recomanen? És evident que els extrems no són mai bons. Dietes com la Dukan –o la Montignac– han tingut molta repercussió mediàtica, però alhora han estat profundament qüestionades per molts professionals de la salut. No són dietes recomanables perquè són principalment hiperproteiques i generen molta toxicitat a l’organisme, que pot portar problemes a curt o llarg termini. És el cas de la Natàlia, que ens explica que fa temps va voler fer dieta per aprimar-se i que va seguir el consell del metge, que li va recomanar una dieta hiperproteica a base, principalment, de barretes. “Al cap d’unes quantes setmanes sense obtenir cap resultat positiu, vaig parar perquè, arran de menjar bàsicament barretes, vaig desencadenar una anèmia molt severa. A partir d’aquesta mala experiència, ens comenta la Natàlia, “vaig començar a interessar-me pel menjar ecològic i pel naturisme. I ara em trobo millor que mai. De fet, sóc una gran seguidora de la revista etselquemenges”.

El fanatisme pels aliments “light”

En la lluita contra l’obesitat, la indústria alimentària ha anat incorporant ingredients nous amb l’objectiu d’ajudar els consumidors a assolir un pes adequat. Ha tret al mercat la gamma d’aliments light i d’aliments desnatats. Realment és un reclam molt potent per a qui està seguint una dieta d’aprimament i té necessitat de “pecar” sense sentir-se malament. Inconvenients? Bastants. Tot i que en l’etiquetatge s’afirmi que són productes sense sucre, la majoria estan elaborats amb edulcorants artificials que, a més de no ser gaire recomanats, acostumen el paladar a consumir aliments extremadament dolços. No eduquen, malacostumen!

Així doncs, les dietes hiperproteiques no són gens recomanables en el temps. Llavors, per què tenen tant d’èxit? Doncs senzillament perquè la persona que segueix la dieta nota uns efectes de reducció de volum i de pes realment sorprenents. Però no ens hem de deixar enganyar. El que ha perdut és aigua, no greix; per tant, quan torni a menjar una mica més, recuperarà el pes amb la mateixa rapidesa que l’ha perdut. La pèrdua de greix acumulat no és fàcil i costa temps i canvi d’hàbits.

Aliments que a vegades ens fan la guitza

A vegades també ens trobem aliments que no tolerem bé, i que afavoreixen problemes de retenció de líquids, per exemple. La Maria ens explica que “sempre he estat un llonguet, però fa vuit anys, em vaig engreixar molts quilos de cop. Llavors, vaig intentar aprimar-me una mica, perquè em veia, més que grossa, inflada, i vaig tenir una feinada de por per rebaixar un parell o tres de quilos. Quan, per culpa d’una malaltia, vaig canviar l’alimentació (farines integrals, coccions més lleugeres, fora greixos trans, carns greixoses i lactis…) em vaig aprimar tot el que m’havia engreixat sense passar gana. Ara menjo tot el que vull, seguint els criteris d’una alimentació sana, com els d’etselquemenges, i em mantinc en el pes que sempre he tingut.

Objectiu: assolir un pes que duri per sempre

La Francina ho té clar. Amb quaranta anys va començar amb un climateri prematur i a més va decidir deixar de fumar. Resultat: en divuit mesos va augmentar divuit quilos. Primer va optar per una dieta hipocalòrica i hiperproteica: realment baixava, però recuperava el pes amb molta facilitat, perquè la dieta que seguia era molt estricta, avorrida i difícil de seguir. Gràcies als seus coneixements de nutrició i medicina natural, va optar per una segona via: seguir una dieta basada en el sentit comú amb objectius a mitjà-llarg termini, sense pressa, perquè l’objectiu és assolir un pes adequat que duri per sempre. El secret? Fer canvis importants en els hàbits nutricionals. “Primer”, ens comenta “cal afavorir l’eliminació de líquid retingut amb mitjans naturals com són beure aigua en abundància, suc de llimona natural, infusions, extractes de plantes medicinals; reduir la sal i substituir-la per espècies com el julivert, el coriandre, el gingebre…; també és interessant procurar mantenir un bon trànsit intestinal amb la fibra de la dieta i plantes medicinals; si es té ansietat, va bé ajudar-se de la medicina natural amb massatges i exercicis de relaxació; a més d’eliminar els aliments poc recomanables com la pastisseria, farines i sucres refinats, fregits; i prioritzar la qualitat dels aliments abans que comptar calories. Es tracta de basar-se en una dieta rica en verdures, fruites, cereal integral i llegum, i reduir la proteïna animal; fer coccions suaus com vapor, planxa, bullits o forn, i incloure l’exercici físic en l’hàbit diari. Ara, quan faig excepcions, no em sento culpable, i amb aquests hàbits nous que he incorporat em trobo molt millor”.

Vols guanyar 100€ en salut natural amb productes Eophy cada setmana?

Només cal entrar al bloc de Psaging i seguir els passos.

Per a més informació sobre els complements nutricionals Eophy: www.eophy.com

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic