Descobreix com atenuar els problemes respiratoris amb remeis naturals

La Victòria és mare de dos fills i a mitjans de desembre va agafar un refredat. Va començar amb molta mucositat de nas, que li feia gastar molts mocadors de paper. Una setmana després, els mocs la van deixar tranquil·la, però va començar a tenir símptomes de sinusitis amb mal de cap i congestió als ulls. Després va aparèixer una tos poc productiva fins que, la nit de cap d’any, no es podia estirar per dormir perquè s’ofegava. El primer dia de l’any va anar d’urgències. Diagnòstic: bronquitis amb broncoespasme. Tractament: antibiòtic, inhaladors, broncodilatadors i corticoides. Ara ja es troba millor i a part de prendre’s la medicació es fa infusions de gingebre, sopes de farigola i pren un complement de vitamina C natural amb bioflavonoides. Aquest no és un cas únic. De fet, durant l’hivern augmenten els problemes respiratoris. Què hem de fer per no arribar a aquesta situació?

El doctor Miquel Pros, metge naturista i molt prestigiós que fa anys que exerceix la medicina natural, ha vist durant la seva experiència i trajectòria que avui en dia tots patim, però gairebé ningú coneix (ni els professionals), el que ell ha batejat amb el nom de sinusitis silenciosa, que si no gestionem bé pot desencadenar cap a una bronquitis, bronquiolitis, bronquièctasis, pneumònies, otitis, etc. Malalties respiratòries que s’acaben resolent amb els “quatre magnífics” de torn, que són: broncodilatadors, antibiòtics, antihistamínics i corticoides.

Els mocs, un aliat que pot convertir-se en una amenaça

Tal com comenta el doctor Pros, “tothom fabrica mocs diàriament, però no tothom ho sap”. Tot i que els mocs tenen la gran funció d’enganxar les impureses presents a l’aire i destruir nombrosos gèrmens, “la presència de mocs a les cavitats nasals és l’amenaça més seriosa per a les problemàtiques respiratòries futures perquè són un pou d’infecció. I el problema real ve perquè no ho sabem gestionar. Els mocs mal gestionats afavoreixen l’aparició de problemes respiratoris o digestius i seran el punt de partida d’innombrables afeccions respiratòries que poden anar des del refredat comú a la persona gran que té una bronquitis o bronquièctasi”. Per poder gestionar correctament els mocs, el doctor Pros recomana l’hàbit de netejar les cavitats nasals, i ens recorda que quan parlem de cavitats nasals parlem de més de vint forats que estan interconnectats (nas, ulls, orelles). Si netegéssim el nas cada dia, podríem passar els hiverns sense refredats, sense bronquitis, sense pneumònies i les primaveres sense al·lèrgies!”

L’equip mèdic del doctor Pros veu molts pacients, nens, adults i gent gran que estan polimedicats i que gràcies a la combinació de drenadors homeopàtics, fitoteràpia, rentats d’aigua de mar, drenatge limfàtic per ajudar a drenar els mocs del coll, hipertèrmia amb Indiba, reflexologia podal, massatges sobre els punts relacionats amb el pulmó, etc., obtenen resultats sorprenents, com és el cas d’un pacient del doctor Pros que empalmava un refredat rere l’altre i acabava amb pulmonies de repetició. Gràcies als tractaments naturals que va seguir amb el doctor, els refredats han passat a ser una anècdota. “Aquest pacient em va preguntar un dia: “doctor, per què no me l’havia recomanat abans, aquest tractament, el metge de capçalera?”, i vaig respondre-li que per a mi és molt important que la medicina anomenada oficial i la natural treballin de la mà, en equip, ja que això es reflectirà en un benefici enorme per al sistema immunitari de tots, i sobretot per als nens, a qui no hauríem de donar tanta medicació química que, sovint, no serveix més que per fer cròniques aquestes malalties respiratòries”.

Recomanacions nutricionals

Per evitar refredats i excés de mocs, tant el doctor Pros com el naturòpata Vicent Josep Arnau, recomanen evitar els productes lactis, i el Vicent afegeix que s’han d’evitar aquells aliments que la persona pugui relacionar amb alguna sensibilitat o que afavoreixi processos inflamatoris. També recomana la ceba, l’all i especialment el gingebre, tant en forma d’infusió com en sopa, que actuen com a broncodilatadors naturals i serà recomanable prendre’n de dos a tres cops al dia. Trobem com a antibiòtics naturals l’orenga i l’extracte de llavors d’aranja i serà interessant tenir en compte la vitamina C, una vitamina hidrosoluble que ajuda a controlar la inflamació.

I com ens hem de rentar el nas?

La proposta que recomana el Doctor Pros és rentar-se cada dia el nas al matí i al vespre (sobretot al matí perquè és quan hi ha més concentració de mocs) amb un esprai d’aigua de mar, “costum que hauria d’anar paral•lel amb la neteja de les dents”. Però també comenta que “no tots els esprais que es troben a les farmàcies són els més recomanats perquè no compleixen amb rigor les propietats que recomanem els metges. Per experiència i per resultats recomanem els del laboratori Oligocean, Sterimar i Quinton, ja que els altres han estat manipulats i no contenen aigua de mar pura.

I per a aquells que no se’n surtin, el doctor Pros ha posat en marxa els seus Balnearis Respiratoris, un a Barcelona i un altre a Sant Cugat, on s’ensenya a rentar el nas i a mantenir les cavitats nasals en condicions òptimes. ”En aquests balnearis s’utilitza l’aigua de mar de diferents maneres, des d’un vapor fins a una dutxa nasal o una dutxa faríngia en funció de la patologia que tenim al davant. L’avantatge d’aquests tractaments és que s’aconsegueixen èxits molt importants sense efectes secundaris i redueixen de manera important l’aparició d’otitis, faringitis, bronquiolitis, asmes, etc. i això evita la implantació dels típics drenatges quirúrgics.

Altres recomanacions en persones amb tendència asmàtica

A més, parlem amb en Josep Vicent Arnau, propietari de la botiga de dietètica Súper Natural de Sant Cugat i creador del bloc de salut natural de gran èxit enbuenasmanos.com. Per a l’asma, recomana l’aigua de mar, en aquest cas presa via oral, per ajudar a modificar el terreny de les persones que tenen tendència asmàtica. Prendre’n l’equivalent d’un dit diluït en cinc parts d’aigua o bé prendre aigua de mar isotònica, dos cops al dia, abans de l’esmorzar i abans del sopar. També recomana l’oligoteràpia que, amb un criteri adequat, el professional recomanarà al seu pacient de manera personalitzada. En alguns casos caldrà el manganès, en d’altres el manganès-coure (en casos crònics) i el sofre per ajudar a fer funcionar millor el fetge. També fa una crida especial a l’exercici moderat i la relaxació perquè ajuden a millorar la capacitat respiratòria. Com el ioga, que ajuda a disminuir el nivell d’estrès del cos (un dels responsables de les crisis asmàtiques).

Donar prioritat als remeis naturals

El doctor Pros ens recorda la gran importància que té la febre com a element terapèutic. Quan puja la temperatura moren els microbis causants de les malalties i, en conseqüència, hem de veure la febre com un aliat, no com un enemic. Només serà necessari actuar per abaixar la febre si puja per sobre dels 38,5 o 39 ºC o si dura diversos dies.

I per últim, els pares fan cas del que diu el metge, però no sempre el metge té raó i, per tant, cal valorar altres punts de vista i escoltar una mica més aquells professionals que són partidaris d’una medicina més natural. Això no vol dir que els antibiòtics i altres medicaments, quan estan ben aplicats, no facin la seva funció. El que succeeix és que de l’antibiòtic, l’antihistamínic, el corticoide o el broncodilatador se’n fa, avui en dia, un ús excessiu.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic