Mesures preventives per un bronzejat conscient

1. Fes servir una crema protectora 100% natural que contingui filtres minerals. Et protegiran dels raigs UVA, UVB i UVC. Les cremes amb filtres minerals creen una barrera física a la pell, per això és normal que la pell quedi amb una capa blanca quan s’aplica el producte.

2. Evita les hores de màxima exposició solar (entre les 12 i les 16 h).

3. Pren el sol de manera progressiva (més sovint i poques hores que moltes hores seguides en un sol dia).

4. Recorda’t de protegir els ulls amb unes bones ulleres de sol i el cap amb un barret.

5. Pren especial precaució amb els nens.

6. No ens hem d’enganyar pel número de protecció solar. És cert que en el mercat existeixen productes amb factor de protecció de més de 50 però fins i tot la FDA (Food and Drug  Administration) comenta que aquests valors no donen cap garantia de protecció perquè poden temptar la gent a quedar-se al sol massa temps. Si bé és cert que suprimeixen l’efecte de cremades solars, no asseguren la protecció d’altres tipus de danys a la pell.

7. Hem de ser conscients que els protectors solars no són l’única mesura preventiva dels efectes nocius dels raigs solars. Per aconseguir una bona prevenció de la pell hem de tenir en compte les mesures abans descrites i també consumir aliments rics en nutrients antioxidants i fins i tot, prendre un complement alimentós que afavoreixi la protecció de la pell, com pot ser el betacarotè natural.

8. Abans de comprar un protector solar: llegeix l’etiqueta!

Des de sempre hem sentit que per prendre el sol és necessari prendre una sèrie de mesures preventives per evitar els seus efectes nocius com cremades, enrogiment o eritema, envelliment prematur… i aprofitar-nos-en dels bons: vitamina D per la salut dels ossos, benestar, vitalitat i, per descomptat, un bonic bronzejat.
El que està clar és que per arribar a aquest punt no cal passar-se hores i hores estirats a la platja com si fóssim sargantanes, hem de prendre el sol de manera conscient, fer un ús responsable i prendre les mesures de protecció adients. Però primer de tot, explicarem els diferents tipus de radiacions solars què el nostre cos està sotmès.

Hi ha diferents tipus de radiacions ultraviolades. Els rajos UVA representen aproximadament el 98% del total de radiacions, penetren a la zona més profunda de la pell, en el teixit connectiu, i tot i que són les responsables d’aconseguir un bronzejat immediat poden provocar eritema i un increment dels radicals lliures, molècules que afavoreixen l’envelliment prematur de la pell. Pel que fa a les UVB penetren fins a la dermis (capa més superficial de la pell) i són les responsables de desencadenar la producció de melanina, o cosa que és el mateix, el bronzejat i la producció de vitamina D, però per contra poden provocar lesions precanceroses i cremades solars. És important saber que els nens reben tres vegades més radiacions UVB que les persones adultes i per això cal assegurar-los una protecció especial. També existeixen les radiacions UVC que són les més nocives, però per sort són absorbides majoritàriament per la capa d’ozó, però no cal dir en quines condicions es troba la capa d’ozó avui en dia…

 

Tot el que necessites saber per escollir el millor protector solar

Tothom sap que les cremes protectores solars són una bona eina preventiva per assegurar-nos un bonic bronzejat i evitar els efectes nocius del sol. Però al mercat hi ha tants tipus de protectors solars que mai sabem quin pot ser el millor. Per conèixer els seus efectes primer de tot hem de  conèixer els diferents tipus de filtres solars que existeixen. Principalment es classifiquen en filtres d’origen químic i d’origen físic o mineral. Els primers, els químics, són els que ens trobem amb més freqüència contenen ingredients químics com avobenzone, oxybenzone, o metoxicinamato de octilo, 4-methylbenzylidene camphor o 4-MBC… Actuen absorbint els rajos solars en comptes de desviar-los i, principalment, proporcionen protecció sobre els rajos UVA i UVB. Penetren a la pell i poden alterar els sistemes hormonals del cos. Els filtres d’origen natural actuen desviant o reflectint les radiacions exercint un efecte opac actuant com petits miralls. Protegeixen dels rajos UVA, UVB, UVC, llum visible i infrarojos. Estan formats per partícules minerals com l’òxid de titani, l’òxid de cinc o la mica. Per tant, en comptes d’escollir un protector solar amb filtres químics, sempre serà millor escollir-ne un que combini filtres minerals (almenys un 7% d’òxid de cinc o de titani) amb filtres químics o, encara molt millor, que només contingui filtres físics (minerals) juntament amb altres substàncies naturals com poden ser l’àloe, l’oli vegetal de jojoba i la calèndula perquè ajudin a aconseguir una bona hidratació de la pell.

En realitat, els protectors solars que contenen filtres físics són més avantatjosos per a la salut que els d’origen químic perquè no són tòxics per la pell i, per tant, presenten una millor tolerància, és a dir, les persones que utilitzen aquest tipus de protector no presenten respostes dermatològiques ni al·lèrgies, en canvi els protector químics poden presentar més reaccions al·lèrgiques a la pell. I per altra banda són més estables a la pell i a la llum solar. Però encara que escollim el millor protector solar és important tenir en compte certes mesures preventives per aconseguir un bronzejat saludable i responsable, com per exemple: posar-se la crema protectora mitja hora abans de prendre el sol (tot i que l’efecte dels filtres minerals és immediat després de la seva aplicació),  posar-se la crema protectora cada 2 hores, evitar les hores punta (entre les 12 i les 16 h) que són les que presenten una màxima radiació ultraviolada, portar ulleres de sol i gorra que ens protegeixin de les zones més sensibles del cos, evitar quedar-nos adormits i, sobretot, tenir una especial cura per a la protecció dels nens.

Per saber més de les veritats dels protectors solars:

www.ewg.org/news/ingredients-present-environmental-risk

www.ewg.org/2010sunscreen/9-surprising-facts-about-sunscreen/

cosmeticsdatabase.com/special/sunscreens2008/ewg_sunscreen.pdf

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic