Per això us volem ajudar i fer una llista dels productes que fem servir nosaltres i que podem trobar en alguns supermercats ecològics per amanir els plats refrescants de l’estiu.

El vinagre

Comencem amb el vinagre. Un dels millors vinagres que hi ha al mercat per la seva capacitat alcalinitzant, és el vinagre d’umeboshi, d’origen asiàtic i molt usat en la cuina macrobiòtica. Prové de la fermentació d’una pruna amb sal, per això té un sabor àcid, típic del vinagre, però també té el gust salat. També hi ha pasta d’umeboshi, molt concentrada de sabor i que també es pot fer servir per fer salses i vinagretes. Us convidem a fer una salsa de tahina blanca, aigua i vinagre o pasta d’ume.

amaniments-umeboshi

L’altre vinagre recomanable és el vinagre de poma sense pasteuritzar. Podreu observar que quan el compreu serà d’un color viu, i un cop obert, a mesura que van passant els dies, la part del fons es va enfosquint; això és símptoma que és viu.

085058

Finalment, per donar un toc àcid a les amanides no us oblideu del suc de llimona o de llima. Aporta un punt de frescor deliciós a qualsevol salsa o vinagreta, i, a més, l’àcid us ajudarà a fer millor la digestió, ja que acidificarà el pH de l’estómac.

Tots tres els podeu fer servir per marinar verdures, carns crues per fer un tàrtar, per exemple, o per marinar peix, si voleu fer un ceviche la recepta és amb suc de llima, o per marinar uns seitons i fer seitons en vinagre. A més com ja hem comentat, amb qualsevol d’aquests vinagres o amb el suc de llimona podeu fer moltes salses i vinagretes que alegraran els plats estiuencs.

 

Els olis

Pel que fa als olis, també n’hi ha molts, però sempre cal mirar que siguin de primera pressió en fred; és la garantia que no han estat sotmesos a temperatures elevades. Si us costen de trobar, procureu que siguin extra verges, per garantir que no hi hagi mescla amb olis refinats. Com ja deveu saber, el millor oli que tenim a la nostra latitud és l’oli d’oliva extra verge. A Catalunya se’n produeix de molt bo; aprofitem-lo. L’oli d’oliva és ric en greixos monoinsaturats i en substàncies antioxidants molt interessants; regueu les vostres preparacions amb un bon raig d’aquest oli.

amaniments-olis

A més, actualment als supermercats hi ha més olis a la nostra disposició; per exemple l’oli de sèsam, que queda molt bé si fem una amanida d’arròs integral amb panses i pinyons; o l’oli de lli, molt ric en greixos poliinsaturats sans per l’organisme. També podem trobar l’oli de gira-sol, molt ric en vitamina E, un gran antioxidant.

Però en referència als olis de llavors, volem destacar algunes coses importants. Cal que siguin de primera pressió en fred, cal guardar-los a la nevera per evitar que es facin malbé, ja que són delicats i molt sensibles a la temperatura. Finalment també s’ha de destacar que és imprescindible que no els fem servir per cuinar; n’aprofitareu millor els beneficis i evitareu que es tornin rancis si els fem servir en cru.  

olis llavors

La sal

El tercer ingredient de la base de qualsevol bon amaniment és la sal. Hem d’optar per sal marina sense refinar, però una molt bona manera de salar qualsevol preparació sense fer servir la sal és fer servir aigua de mar. L’aigua de mar aporta tots els minerals necessaris per al funcionament correcte de l’organisme i es pot posar a qualsevol vinagreta o salsa per guarnir les amanides. També es pot fer servir per salar una crema de verdures o per coure cereals diluint-la amb la resta de l’aigua mineral de la cocció.

sals

 

Herbes aromàtiques

Sens dubte, abans d’acabar, no volem deixar de mencionar les herbes aromàtiques. A la conca del Mediterrani en tenim moltes, i totes en general tenen propietats antioxidants, nutritives, aporten olis essencials, sabor i la possibilitat d’enriquir qualsevol plat o salsa. Les podeu fer servir fresques o seques i sempre que pugueu busqueu-les silvestres, ja que són més gustoses i aporten més substàncies beneficioses per a l’organisme.

herbes aromàtiques

Tots els productes els trobareu als supermercats Llobet.

Martina Ferrer

Nutricionista integrativa especialista en psiconeuroinmunologia

    @martina_ferrer_
Martina Ferrer

Ara pots demanar cita amb la
Martina Ferrer a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic