Plat principal, Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Els seitons són un peix blau petit ric en omega-3, àcids grassos essencials amb importants beneficis per a la salut i per al sistema nerviós, són antiinflamatoris i ajuden a regular els nivells de colesterol. Els heu de tastar!
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària va publicar a l’ACSA Brief del juny 2010 les conclusions següents: “Hi ha molta informació sobre la resistència als tractaments físics i químics de l’Anisakis, més que de qualsevol altre paràsit del peix.
La congelació i el tractament amb calor són els processos més efectius per garantir la mort de les larves del paràsit, sota condicions ben definides. Molts processos de marinat tradicional i el fumat en fred no són efectius per matar aquestes larves. Altres tractaments que proporcionen un nivell equivalent de protecció a la congelació a –20º durant com a mínim 24 hores són:
Els tractaments de congelació i escalfament són igualment aplicables a tots els productes de la pesca. És important, doncs, proporcionar informació sobre els riscos que comporta l’Anisakis i sobre els millors mètodes per eliminar-los als professionals de salut, els operadors de la cadena alimentària i els consumidors.”
Alguns estudis referenciats al document esmentat de l’ACSA van mostrar que les larves d’Anisakis són resistents a les condicions tradicionals de marinada i poden sobreviure 25 dies en una mescla de sal i vinagre. Això fa obligatori congelar els seitons. Si no teniu congelador de 4 estrelles a temperatura inferior a −20º podeu demanar a la peixateria que els netegin i els congelin 48 hores. En aquest cas, descongeleu-los a casa amb aigua freda durant 20-25 minuts perquè es dessagnin. Continueu amb el procediment (punt 4) de banyar-los amb la barreja de vinagre rebaixat amb aigua de mar.
Si no teniu aigua de mar, utilitzeu aigua bona i tireu-hi una mica de sal marina fina entre capa i capa.
Els seitons són un peix blau petit ric en omega-3, àcids grassos essencials amb importants beneficis per a la salut. Convé destacar que afavoreixen un correcte desenvolupament neuronal durant la gestació i la infantesa, són beneficiosos per al sistema nerviós, tenen beneficis antiinflamatoris, ajuden a regular els nivells de colesterol, etc.