Seitons marinats amb vinagre de poma i aigua de mar

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Els seitons són un peix blau petit ric en omega-3, àcids grassos essencials amb importants beneficis per a la salut i per al sistema nerviós, són antiinflamatoris i ajuden a regular els nivells de colesterol. Els heu de tastar!

  • Racions:
    500 g
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    30 minuts d'elaboració + 4 dies d'espera
© Pau Esculies

Ingredients

  • 500 g de seitons molt frescos
  • ¾ de vas (180 ml) de vinagre de poma ecològic
  • ¼ de vas (60 ml) d’aigua de mar
  • Oli d’oliva verge extra
  • 1-2 grans d’all tallats a daus no gaire petits
  • 1 grapat de fulla de julivert trinxada

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Seitons marinats amb vinagre de poma i aigua de mar

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    500 g
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    30 minuts d'elaboració + 4 dies d'espera

Els seitons són un peix blau petit ric en omega-3, àcids grassos essencials amb importants beneficis per a la salut i per al sistema nerviós, són antiinflamatoris i ajuden a regular els nivells de colesterol. Els heu de tastar!


Ingredients

  • 500 g de seitons molt frescos
  • ¾ de vas (180 ml) de vinagre de poma ecològic
  • ¼ de vas (60 ml) d’aigua de mar
  • Oli d'oliva verge extra
  • 1-2 grans d'all tallats a daus no gaire petits
  • 1 grapat de fulla de julivert trinxada

Elaboració

  1. Poseu 1 litre d’aigua en una plata fonda i tingueu-la ben freda a la nevera.
  2. Traieu el cap, els budells i l'espina dels seitons i aneu-los submergint a l’aigua freda a mesura que els aneu netejant. Deixeu-los reposar 15 minuts dins de l’aigua freda i a la nevera perquè es dessagnin.
  3. Escorreu-los i congeleu-los a −20º durant 48 hores, estesos en una sola capa.
  4. Descongeleu-los parcialment a la nevera i, quan ja tinguin certa flexibilitat, banyeu-los amb una barreja d'un 75 % de vinagre per un 25 % d'aigua de mar, aproximadament. Deixeu-los marinar a la nevera unes 4 hores si els seitons són petits, com a molt entre 6-8 hores. Si són grans, un parell d'hores més. Si n’hi ha de diverses mides, separeu-los en dos recipients per evitar que quedin massa secs els petits o crus els grans.
  5. Escorreu-los bé i poseu-los en una plata fonda, la pell cap per avall, fent-ne capes amb l’all i el julivert i cobrint-los bé d’oli. Deixeu-los reposar a la nevera com a mínim 24 hores.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu 1 litre d’aigua en una plata fonda i tingueu-la ben freda a la nevera.
  2. Traieu el cap, els budells i l’espina dels seitons i aneu-los submergint a l’aigua freda a mesura que els aneu netejant. Deixeu-los reposar 15 minuts dins de l’aigua freda i a la nevera perquè es dessagnin.
  3. Escorreu-los i congeleu-los a −20º durant 48 hores, estesos en una sola capa.
  4. Descongeleu-los parcialment a la nevera i, quan ja tinguin certa flexibilitat, banyeu-los amb una barreja d’un 75 % de vinagre per un 25 % d’aigua de mar, aproximadament. Deixeu-los marinar a la nevera unes 4 hores si els seitons són petits, com a molt entre 6-8 hores. Si són grans, un parell d’hores més. Si n’hi ha de diverses mides, separeu-los en dos recipients per evitar que quedin massa secs els petits o crus els grans.
  5. Escorreu-los bé i poseu-los en una plata fonda, la pell cap per avall, fent-ne capes amb l’all i el julivert i cobrint-los bé d’oli. Deixeu-los reposar a la nevera com a mínim 24 hores.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària va publicar a l’ACSA Brief del juny 2010 les conclusions següents: “Hi ha molta informació sobre la resistència als tractaments físics i químics de l’Anisakis, més que de qualsevol altre paràsit del peix.

La congelació i el tractament amb calor són els processos més efectius per garantir la mort de les larves del paràsit, sota condicions ben definides. Molts processos de marinat tradicional i el fumat en fred no són efectius per matar aquestes larves. Altres tractaments que proporcionen un nivell equivalent de protecció a la congelació a –20º durant com a mínim 24 hores són:

  • Congelació a –35º durant almenys 15 hores o congelació a –15º durant 96 hores en el centre del producte.
  • Escalfament a 60º en el centre del producte durant almenys 1 minut.

Els tractaments de congelació i escalfament són igualment aplicables a tots els productes de la pesca. És important, doncs, proporcionar informació sobre els riscos que comporta l’Anisakis i sobre els millors mètodes per eliminar-los als professionals de salut, els operadors de la cadena alimentària i els consumidors.”

Alguns estudis referenciats al document esmentat de l’ACSA  van mostrar que les larves d’Anisakis són resistents a les condicions tradicionals de marinada i poden sobreviure 25 dies en una mescla de sal i vinagre. Això fa obligatori congelar els seitons. Si no teniu congelador de 4 estrelles a temperatura inferior a −20º podeu demanar a la peixateria que els netegin i els congelin 48 hores. En aquest cas, descongeleu-los a casa amb aigua freda durant 20-25 minuts perquè es dessagnin. Continueu amb el procediment (punt 4) de banyar-los amb la barreja de vinagre rebaixat amb aigua de mar.

Si no teniu aigua de mar, utilitzeu aigua bona i tireu-hi una mica de sal marina fina entre capa i capa.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els seitons són un peix blau petit ric en omega-3, àcids grassos essencials amb importants beneficis per a la salut. Convé destacar que afavoreixen un correcte desenvolupament neuronal durant la gestació i la infantesa, són beneficiosos per al sistema nerviós, tenen beneficis antiinflamatoris, ajuden a regular els nivells de colesterol, etc.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat