D’aroma potent i color vistós –un groc ataronjat que no deixa indiferent– la cúrcuma és una font important de beneficis: antiinflamatòria, neuroprotectora, antioxidant i antitumoral, serveix per donar un toc de gust als plats, alhora que té unes propietats molt interessants. “La cúrcuma protegeix el fetge i és una bona aliada per lluitar contra el càncer”, especifica l’oncòloga Natàlia Eres.

Kurkuma

La pols de cúrcuma és una espècie que s’obté de la tija subterrània de la planta Curcuma longa, originària de països del sud-est asiàtic –que creix en zones amb temperatures entre els 20 ºC i 30 ºC i unes condicions d’humitat característiques. Pertany a la família de les zingiberàcies, com el cardamom. Es fa servir com a condiment alimentari des de fa segles a l’Índia i com a colorant alimentari en productes com la mostassa i alguns formatges.

La trobem en forma de pols o d’arrel i, també, de vegades, barrejada amb pebre i canyella en la mescla que popularment coneixem com a curri.

L’efecte preventiu de la cúrcuma davant al cáncer

“La cúrcuma serveix per prevenir molts tipus diferents de càncer i en concret se n’han estudiat els efectes en els càncers de pulmó, pàncrees i estómac”, explica l’oncòloga Natàlia Eres, que destaca les propietats antitumorals, radiopotenciadores i radioprotectores d’aquesta espècie. “Un consum de cúrcuma regular potencia els efectes de la radioteràpia i la quimioteràpia –un cop ens estem tractant el càncer– però també ajuda a prevenir el creixement de tumors”, apunta.

“La cúrcuma protegeix el fetge i és una bona aliada per lluitar contra el càmcer”, especifica l’oncóloga Natàlaia Eres.

En aquesta línia, un parell d’estudis recents han investigat els efectes de la cúrcuma en pacients amb tumors al pàncrees, administrant-los d’entrada 200 mil·ligrams de cúrcuma diaris  i, posteriorment, 400 mil·ligrams diaris per via oral, com a tractament coadjuvant a la quimioteràpia i radioteràpia.

Un segon estudi se centrava en els efectes de la cúrcuma en pacients amb càncer de pàncrees avançat. En aquest segon cas els pacients rebien 8 grams de cúrcuma per via oral diàriament. El tumor d’un dels pacients va disminuir després de seguir l’assaig clínic, sense mostrar signes de toxicitat derivats de prendre aquesta quantitat de la planta.

“En els últims deu anys, s’han anat publicant estudis científics que documenten com la cúrcuma disminueix el creixement tumoral i promou la mort cel·lular programada en diferents càncers (pròstata, digestius, cerebrals, pàncrees, pulmó, etc.)”, explica l’oncòleg Joan Vidal-Jové.

Però de quina manera mata les cèl·lules tumorals la cúrcuma?

“El mecanisme d’acció de la cúrcuma per aconseguir aquests efectes és molt complex perquè implica diverses accions moleculars simultànies”, respon Natàlia Eres.

Afegeix que, “els seus escassos efectes secundaris a dosis baixes –o en la dieta– l’han feta ideal per plantejar estudis de combinació de quimioteràpia amb cúrcuma per potenciar-ne l’efecte quimioterapèutic en càncer de còlon, pàncrees, ovari; o de combinació amb radioteràpia, perquè també és capaç de potenciar-ne l’efecte antitumoral, al mateix temps que minimitza els efectes secundaris de la irradiació.

Croquetes de mill a la cúrcuma | Foto de Pau Esculies. Cuina de Montse Vallory

Els estudis indiquen també que, possiblement, pot ajudar a evitar el creixement de metàstasi, segons un estudi fet en tumors de mama”, especifica l’oncòloga Natàlia Eres.

Per tant, la cúrcuma “és interessant com a tractament preventiu després o abans de tenir un càncer, ja que és capaç d’actuar sobre les cèl·lules mare protumorals, i evitar que generin cèl·lules canceroses.

“Si la inflamació baixa, el càncer també millora”

I, a més, com que té una gran potència antiinflamatòria i és una protectora hepàtica, serveix també per protegir-nos dels molts dels efectes secundaris dels tractaments oncològics, com ara el dèficit d’atenció, la inflamació del fetge o els dolors articulars”, ens diu Vidal-Jové, que recalca que, “si la inflamació baixa, el càncer també millora”.

Normalment, la prenem per via oral, tot i que en alguns tipus de càncer (pell, boca, genital o de pit) també és possible aplicar la cúrcuma com a ungüent, barrejada amb aigua.

Què podem fer per absorbir millor la cúrcuma?

Per poder obtenir els efectes beneficiosos de la cúrcuma, cal que l’absorbim bé. La doctora Odile Fernández, autora del llibre Mis recetas anticáncer. Alimentación y vida anticáncer (Edicions Urano, 2013), explica que “la quantitat idònia de cúrcuma que hauríem de prendre diàriament seria d’uns 5 grams al dia: l’equivalent a una cullereta petita de postres”.

Ara bé, per potenciar l’absorció d’aquesta substància medicinal cal que “la barregem amb una mica de pebre negre i oli d’oliva, o bé, oli de lli”. Si no podem barrejar la cúrcuma amb aquests altres elements, n’haurem de prendre més quantitat perquè part de la substància no s’absorbeix del tot bé. “Si la prenem sola, la quantitat de cúrcuma hauria d’arribar entre els 8 i 10 grams diaris”, ens diu Odile Fernández.

El te verd, el pebre negre i l’oli d’oliva potencien l’absorció de la cúrcuma per via oral

Una altra de les substàncies que potencia l’absorció de la cúrcuma és una infusió de te verd. La manera ideal de prendre-la seria cuinar algun plat diàriament (arròs, sopes, amanides, salses per a cereals o llegums) amb aquesta espècie anticancerígena, acompanyada del pebre i l’oli d’oliva, i al cap d’una estona prendre una tassa de fulles de te verd.

Odile Fernández especifica que “per a les persones amb càncer, la dosi de cúrcuma diària hauria de ser de, com a mínim, 3 grams cada vuit hores”.

Ara bé, les persones que tenen pedres al ronyó o càlculs a la vesícula haurien de moderar-ne el consum , com també les que estiguin prenent anticoagulants, que la tenen contraindicada.

Laura Basagaña
Laura Basagaña

Periodista

  @LauraBasagana