La seva experiència personal i una malaltia intestinal la van portar a practicar i a promoure un tipus d’alimentació que combina elements de la macrobiòtica i la cetogènica: l’alimentació “cetobiòtica”, com l’ha batejat. Viu entre Eivissa i Tailàndia, on dedica el temps a formar-se i a fer acompanyament terapèutic. L’Arantxa Areta és un dels noms del nou Cómo Como Festival.

arantxa areta

Quan et vas interessar per l’alimentació saludable? Has menjat sempre bé o hi va haver un moment d’inflexió?

Afortunadament a casa meva sempre hem menjat molt bé, ja que el pare i la mare cuinaven molt bé i sempre han invertit molt en bona matèria primera i ens han transmès aquest afecte i respecte per una bona alimentació.

Provens del sector de la moda i la publicitat, oi? Quina influència té això, si és que en té, en el teu interès per la nutrició?

Té molta influència, ja que en el món de la imatge i la moda hi ha una tendència a la perfecció i, per estar “perfecta”, s’ha de vigilar el menjar. Va ser una època en què comptava les calories. O sigui, el meu interès per la nutrició era bàsicament per una qüestió física, d’imatge.

En quin moment decideixes començar a formar-te per fer un gir professional?

El moment d’inflexió va ser quan vaig tocar fons emocionalment, per una ruptura sentimental. Això em va fer adonar que havia estat molts anys funcionant en pilot automàtic i que no tenia eines per sostenir-me. Aquí va començar el meu interès per les diferents formacions que he fet.

De fet, vaig començar a explorar el món del físic i del cos a través del massatge tailandès, del ioga, i em vaig formar en aquestes dinàmiques. També vaig explorar el món emocional a través de la teràpia Gestalt o la teràpia corporal integrativa; com també el món de la meditació, gràcies a la meditació vipassana i als monjos a Tailàndia.

Vaig explorar l’alimentació, perquè em vaig adonar que té un paper fonamental en les emocions.

Com has adquirit tots els coneixements sobre alimentació que tens actualment?

Els meus coneixements sobre alimentació venen des de petita: sempre he tingut molt interès a llegir i experimentar diferents tipus de dietes, algunes amb un objectiu més físic i d’altres amb un objectiu més emocional, o amb un objectiu més fisiològic. Quan em vaig formar amb la Montse Bradford en alimentació energètica i emocional –macrobiòtica–, va canviar tot. Després vaig tenir l’oportunitat de conèixer el meu mestre en alimentació cetogènica, l’Andrea Baglioni, i vaig estar estudiant amb ell i aprenent com incorporar l’alimentació cetogènica a la meva vida. I aquí soc: estudiant i aprenent; perquè soc una investigadora de la salut.

libro areta

Estàs escrivint un llibre. Quan es publicarà? Què podrem trobar-hi?

Estic molt contenta d’estar redactant aquest llibre. Per a mi és un tribut a la meva família, són les receptes de la meva família, adaptades a una alimentació alta en greixos, una alimentació cetobiòtica, com jo l’anomeno.

Hi haurà receptes de tota la vida, fàcils i amb ingredients que podem trobar en qualsevol lloc, però de qualitat. Receptes amb molt de greix saludable i poc hidrat de carboni. I sobretot amb molt de sabor!

 

Vas començar amb la macrobiòtica, però ara apostes per la cetogènica. Com defineixes la dieta cetobiòtica?

És una barreja entre la dieta cetogènica –que tant m’ha funcionat i ajudat en aquestes patologies que tenia i que s’han anat solucionant– i la meva estimada macrobiòtica. He rescatat moltes coses de la macrobiòtica i les he ficat a la ceto, on hi ha molta carn, molt de greix de qualsevol qualitat i on no es tenen en compte els aliments medicina.

Rescato de la macrobiòtica la importància de no prendre tanta proteïna animal, sobretot de la carn. Faig servir lactis, ous i prioritzo la proteïna animal. He rescatat l’ús de probiòtics per enfortir la microbiota intestinal, que per a mi és fonamental.Faig servir els aliments medicina de la macrobiòtica que tant m’agraden: el kimchi, el tamari, el miso, l’umeboshi, el xucrut, el kuzu.

També he rescatat els temps i maneres de cocció per aconseguir una energia més yin o més yang. Si vull relaxar-me, em faig un bullit, i si vull activar-me, un wok. Em vaig enamorar de l’alimentació macrobiòtica pel tema d’equilibrar les emocions a través dels aliments i de l’alimentació en si. Igualment, introdueixo moltes algues, cosa que ve de la macrobiòtica, i també busco l’equilibri del pH sanguini, d’aquí l’ús de molt verd a la cetobiòtica i no en la cetogènica.

El 50% de la meva ingesta diària ve del verd, perquè el verd m’ajuda a alcalinitzar el pH sanguini.

En aquesta barreja que faig augmento els greixos, com marca la cetogènica, però d’un món més orgànic. Greixos bons. Al final és un bon tàndem, perquè la dieta cetogènica és més “bruta”, per dir-ho d’alguna manera, i la dieta cetobiòtica és molt més equilibrada i té més sentit; i més respecte per mi i pel món animal.

arantxa areta2

La recomanaries a qualsevol persona, sana o malalta? Té cap contraindicació? Per a quines patologies pot ser especialment beneficiosa?

Crec que l’alimentació cetobiòtica funciona a tothom. Si estàs malalt, per descomptat, i, de fet, cada vegada hi ha més professionals de la salut que recomanen aquest tipus d’alimentació per a moltes patologies. Si estàs sa, serveix per prevenir. L’alimentació cetobiòtica prevé malalties degeneratives neurològiques i malalties inflamatòries.

De fet, hauríem de revisar socialment l’ús excessiu de l’hidrat de carboni.

Trobo que no té cap contraindicació si es fa bé, amb acompanyament, sabent el que es fa. Les persones sense vesícula haurien de vigilar més, perquè hi ha molts greixos. De tota manera, la meva experiència em diu que hi ha moltes persones que no tenen vesícula i la toleren bé.

Per a quines patologies? Migranyes, migranyes, colon irritable, problemes intestinals, gasos, cansament, acne, malalties autoimmunes, hemorroides, fissures, abscessos… En aquesta dieta traiem hidrats de carboni i gluten, afegim aliments probiòtics, nodrim amb el greix… La veritat és que és una meravella.

Creus que saber cuinar és important per poder tenir una dieta saludable, o que ser creatiu a la cuina ens pot facilitar portar una alimentació equilibrada?

Sí. Si saps cuinar, pots preparar plats deliciosos i saludables en funció del que necessites i del teu estil de vida. Ser creatiu t’ajuda a no avorrir-te sempre fent el mateix, però no saber cuinar no és excusa, perquè hi ha receptes molt senzilles, sobretot en la cetobiòtica, com ara dos ous escumats, un formatge tallat, fruita seca, una mica d’amanida, un alvocat amb oli d’oliva, unes llavors torrades, uns germinats i una mica de xucrut. Per fer aquest plat, no cal saber cuinar.

 

El Como Talks arriba amb 40 xerrades i tallers, tots dedicats a un estil de vida saludable. Per això hem construït un cartell en el qual té cabuda alimentació, salut, esport i criança conscient.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll