La Cristina Bellido, diestista (IFPS Roger de Llúria), naturòpata i acupuntora (CENAC) i psiconeuroimmunòloga clínica (PNIE), fa més de divuit anys que visita desenes de pacients que busquen tractar-se des de la medicina complementària, natural i holística. La Cristina no ha necessitat mai fer-se difusió a les xarxes i els pacients l’han coneguda pel boca-orella. Des d’abril de 2016 passa visita a La Consulta d’Etselquemenges.

Demana cita

Cristina Bellido

Ets naturòpata, i anys més tard has decidit estudiar PNIE amb en Xevi Verdaguer. Què té la PNIE que fa que tanta gent l’estudiï avui dia?

La PNIE ofereix el concepte d’integració de tots els sistemes; és la medicina natural o naturopatia de sempre però basada en estudis i evidència científica, incidint i aprofundint en la bioquímica de l’organisme.

O sigui que aquella visió holística de la naturopatia és el que dóna la PNIE?

Sí, és una ciència multidisciplinària que estudia la comunicació entre psique, el sistema nerviós, el sistema immunitari, el sistema endocrí i el llenguatge comú d’aquests sistemes.

Cristina Bellido

Vaja, que per un mal de genoll no només hem de mirar el genoll.

Exacte, les investigacions més recents donen evidències inqüestionables de la interacció ment-cos-cervell, a escala molecular, cel·lular i de l’organisme, que poden impactar sobre la salut i la qualitat dels individus. Per exemple, l’estrès perllongat en el temps, en alguns casos, pot disminuir la capacitat de resposta immune; o, en altres persones, provocar reaccions al·lèrgiques, etc.; o augmentar la resposta inflamatòria.

I en aquest cas el tractament tampoc no passa per la farmacologia, oi?

La PNIE incideix en la capacitat autocurativa i reguladora de l’organisme; així que recomanen teràpies reguladores, com l’ortomolecular, la fitoteràpia, homoteràpies, microecologia… I també la nutrició (individualitzant les pautes d’alimentació i utilitzant aliments com a font terapèutica), pautes d’hàbits saludables (ioga, meditació, exercici..). Però com a ciència integradora inclou la medicina al·lopàtica; de fet acompanyo els pacients amb el suport i seguiment dels seus metges..

Cristina Bellido

De fet, ets experta en ortomolecular; vaja que sovint t'ajudes de complements per reforçar. Què aporta la complementació?

La complementació rehabilita i prevé les alteracions bioquímiques que apareixen en l’organisme. La primera intervenció, però, és recomanar una nutrició òptima i individualitzada segons les característiques de la persona. Ara bé, la dieta actual és deficient en les substàncies més bàsiques i essencials que necessita la nostra fisiologia. A més, els aliments processats porten substàncies tòxiques que van en detriment dels micronutrients i que, per tant, provoquen un dèficit nutricional.

La disminució de micronutrients pot ser deguda a la contaminació del sòl, la contaminació per pesticides o plaguicides, la pol·lució o l’excés de refinament dels aliments. Per exemple, sabeu que la benzina, l’òxid de carboni i els metalls pesants disminueixen la vitamina C i E? O sigui el fum dels tubs d’escapament dels cotxes!

Aquests són alguns exemples però la llista pot ser molt llarga. Resumint, el dèficit dependrà dels aliments, del cultiu, de l’emmagatzematge, del tractament que se n’ha fet, de la preparació o de la tècnica de cocció. Però també del fet de si estem malalts; de si l’intestí, el pàncrees i l’estómac estan bé; de si masteguem ràpid; de si tenim al·lèrgies alimentàries; de si estem estressats, etc. D’altra banda, cal tenir present totes les etapes de la vida (adolescència, embaràs, esportistes…) i les necessitats extres de cada una.

Demana cita

Cristina Bellido

També has estudiat microecologia intestinal. Ens en pots fer cinc cèntims?

És un tema apassionant i molt extens. Quan parlem de restrenyiment, al·lèrgies, infeccions de repetició o, fins i tot, de problemes hormonals, es pot analitzar la femta. Els problemes digestius i els immunitaris tenen sovint un origen en la microbiota. Per això, mantenir bé la microbiota és important per a la majoria de malalties: psoriasi, lupus, asma, bronquitis de repetició, fibromiàlgies, candidiasis, problemes digestius…

Els probiòtics no sempre són una bona solució, oi?

Pots empitjorar molt el quadre d’un pacient: fer un sobrecreixement bacterià. Cal saber l’estat de l’intestí i, primer de tot, que el metge en faci una valoració i recomani les proves adients, i millorar, doncs, la mucosa intestinal amb zinc, L-glutamina… Depèn.

Cristina Bellido

El tema de les intoleràncies alimentàries té, doncs, a veure amb la microbiota, també?

En les intoleràncies ens trobem un altre cop amb el concepte de permeabilitat intestinal. Un intestí sa té una mucosa i un sistema de defensa estable. Les infeccions, l’estrès, medicaments com antibiòtics (no vol dir que no es prenguin), una flora intestinal alterada destrueixen aquest sistema de defensa i la permeabilitat augmenta. Però també cal tenir en compte que un intestí afectat fa que s’activi el nucli accumbens (una àrea del cervell), l’amígdala, el lòbul frontal i el lòbul parietal dret. Això vol dir que, en general, ens fixarem més en els aspectes negatius de les coses; tindrem una actitud més negativa. La primera actuació consistirà a eliminar els antígens de la dieta, al·lergògens, substàncies tòxiques, paràsits i fongs, si n’hi ha.

Cristina Bellido

Ets una especialista en permeabilitat intestinal, doncs. Llavors quines patologies acompanyes més sovint a consulta?

Sempre amb l’acompanyament i seguiment dels metges o nutricionistes, dispèpsies en general, problemes hormonals, de càndides, dolor, etc. Però sobretot disfuncions digestives. També sóc especialista en temes d’immunitat perquè aplico la microimmunoteràpia per tractar temes com al·lèrgies i qualsevol malaltia autoimmune.

La Cristina passa consulta els dilluns i dimecres al matí i a la tarda a La Consulta d’Etselquemenges.

Demana cita

Cristina Bellido

peugroc_cbellido

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll