La Judith i en Jordi són investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental. Ella ve del camp de la medicina, i ell, de la biologia. Plegats han publicat un estudi que relaciona el consum excessiu d’embotits amb l’agreujament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica.

Per al tractament d’aquesta malaltia treballen, bàsicament, incidint en les pautes de comportament relacionades amb l’alimentació diària i l’activitat física dels malalts de MPOC.

Dra. Judith Garcia-Aymerich i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòlegs

Heu publicat un estudi que vincula el consum elevat de carns curades i l’empitjorament de pacients amb MPOC. Com afecta una dieta rica en embotits les persones amb problemes respiratoris?

Judith: El camp de les malalties respiratòries és molt ampli. Nosaltres hem centrat el nostre estudi en persones que tenien la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que és una malaltia que apareix en gent d’edat avançada i que comporta sensació d’ofec, tos i expectoració. Afecta l’aparell respiratori perquè els malalts no deixen anar tot l’aire que respiren, a causa d’una inflamació dels bronquis. Nosaltres volíem investigar i recopilar dades sobre els factors que afecten en l’evolució de l’MPOC, especialment els que són modificables. Vam trobar que hi havia dos factors que influïen molt en l’evolució de la malaltia: l’activitat física i la dieta; i dins d’aquests dos camps vam trobar-hi diferents particularitats.

Quines?

Judith: Les persones que ja tenien MPOC i que menjaven d’una manera habitual carns curades, és a dir, embotits, i en quantitats superiors als vint grams per dia tenien més risc d’empitjorament dels símptomes respiratoris, amb crisis agudes i necessitat d’hospitalització.

Jordi: No ens n’adonem, però l’alimentació és una font a la qual estem exposats permanentment durant tota la vida. I té uns efectes sobre nosaltres, juntament amb altres factors.

Dra. Judith Garcia-Aymerich i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòlegs

Les virtuts de l’exercici físic

“Els pacients amb MPOC que es mouen més ingressen menys a l’hospital”, afirma de manera contundent la doctora Garcia-Aymerich. L’exercici físic és molt important. “Es va fer un estudi a Dinamarca amb sis mil persones de totes les edats i es va comparar persones fumadores que practicaven esport habitualment i fumadors que feien una vida sedentària. Al cap d’un temps, les persones que no feien esport ni cap mena d’exercici físic i fumaven havien estat diagnosticades amb MPOC, mentre que les que feien esport no havien desenvolupat la malaltia, tot i ser fumadores”, explica la doctora Garcia-Aymerich. “La malaltia pulmonar obstructiva crònica, tot i que es pot tractar i alguns dels símptomes milloren, no té una medicació específica que n’eviti la progressió. Nosaltres hem investigat quins factors poden minimitzar-la, i en concret, parlem de la dieta i de l’activitat física”, concreta el doctor de Batlle. Què poden fer les persones per contrarestar l’MPOC un cop diagnosticades? “Reduir en la dieta habitual les carns curades (embotits) i greixos i incrementar la ingesta de verdures amb vitamina C i E, les proteïnes vegetals i el consum de peix blau. També és essencial fer una vida no sedentària: passejar, pujar i baixar escales, fer activitat física moderada de tres a cinc dies per setmana i suprimir el tabac”, resumeixen el doctor Jordi de Batlle i la doctora  Judith Garcia-Aymerich. “Una persona que vulgui evitar l’MPOC en el futur, hauria de seguir aquestes normes”, conclou l’estudi.

“Deixar de fumar, la dieta i fer activitat física habitual són els grans eixos no farmacològics sobre els quals gira el tractament de l’MPOC, que ara mateix no té una cura específica”

Menjar vint grams d’embotit al dia no sembla una quantitat tan gran...

Judith: No és gaire quantitat, però si en prenem vint grams cada dia és una pràctica constant, i això acaba afectant-nos. Si parlem de malalties com l’MPOC, hem de pensar que estan causades per molts factors: tabaquisme, contaminació ambiental, alimentació, estat físic. I tot va sumant. Molts estudis que han remarcat les virtuts de la dieta mediterrània recomanaven menjar molta verdura. I si ens hi fixem, qui menja molts vegetals sovint consumeix quantitats més petites de carn, o en menja menys cops per setmana.

L’estudi subratllava que els embotits havien de ser consumits amb més moderació que qualsevol altre tipus d’aliment. Per què?

Jordi: Vam fer un estudi basat en qüestionaris de freqüències alimentàries que definien la manera d’alimentar-se de diferents persones que tenien MPOC i els preguntàvem quins aliments consumien al llarg del dia. Hem analitzat 122 ítems d’aliments presents en la dieta de 274 malalts, durant dos anys.

Judith: També els preguntàvem quina mena d’activitat física feien i si fumaven habitualment. A través de les respostes vam veure que les persones que consumien de manera continuada embotits havien de fer més ingressos hospitalaris i veien agreujades les crisis respiratòries.

I aquest empitjorament de la malaltia, és a causa dels nitrits (sals de l’àcid nitrós) afegits a l’embotit perquè es conservi millor la carn i per aconseguir efectes antibacterians?

Judith: Pot estar causat pels nitrits o també per les grans quantitats de sal que contenen les carns curades i que afecten molts malalts de MPOC que, sovint, poden tenir hipertensió. No podem assegurar amb tota certesa quina és la causa que fa que els embotits empitjorin els símptomes de l’MPOC, però veiem l’efecte que causen sobre els malalts.

Jordi: Estudis anteriors al nostre ja deien que el consum elevat de carns curades podia portar, a la llarga, a contreure MPOC. Nosaltres vam voler fer un estudi epidemiològic, i centrar-nos en l’empitjorament o millora dels malalts quan consumien quantitats més grans o més petites d’embotit. Hem estudiat els mecanismes pels quals la dieta pot afectar el desenvolupament de la inflamació dels bronquis, i augmentar l’estrès oxidatiu i l’estrès nitrosatiu, aquest darrer, responsable de la destrucció de teixits pulmonars.

I les conclusions de l’estudi, cap a on apunten? 

Jordi: Els aliments antioxidants ajuden a minimitzar aquesta inflamació: les verdures i les fruites amb dosis altes de vitamina E i vitamina C –com les taronges, els kiwis–, els àcids grassos com l’omega-3 –que a més de ser antioxidant és antiinflamatori i és present en el peix blau–, podrien ser beneficiosos per a les persones que tenen MPOC.

Judith: Com que l’exposició al tabac, que és molt comuna en aquests pacients, comporta una càrrega inflamatòria important dels pulmons, la podem contrarestar seguint una dieta adequada o amb altres accions individuals…

Ah, sí? Quines?

Jordi: La pràctica d’esport o d’exercici físic moderat.

Judith: Els símptomes respiratoris com l’ofec poden limitar les activitats diàries. Paradoxalment, els malalts que s’ofeguen però intenten bellugar-se, caminar pel passadís de casa dos o tres cops, o sortir a passejar una estona habitualment, cada cop tenen menys ofecs i milloren la seva situació. Les guies de salut per a la gent gran recomanen fer activitat física moderada durant trenta minuts cinc dies a la setmana, o bé vint minuts d’activitat intensa tres dies.

Dra. Judith Garcia-Aymerich i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòlegs

L’activitat física té efectes antiinflamatoris? 

Judith: Sí, especialment si es practica de manera moderada i continuada. A més, impedeix que el sistema muscular s’atrofiï. Si no ens movem, el pulmó, que es troba enmig d’un sistema de músculs que l’envolten, es rovella, no funciona bé. I això afecta les extremitats inferiors i superiors i tot el sistema cardiovascular, que se’n ressent i s’atrofia. El cor si no està entrenat no bombeja bé la sang.

Esclar...

Judith: I aquest sedentarisme, a més d’afectar el sistema cardiovascular i respiratori incideix en la salut mental, perquè, la gent que duu una vida més sedentària acostuma a tenir més depressió. L’esport fa que alliberem endorfines, i això ens fa sentir millor anímicament.

Vaja, que fer esport és una bona inversió! 

Judith: I tant! A més, l’activitat física millora molts aspectes del nostre cos, com situacions d’osteoporosi i també el metabolisme. Té molts efectes beneficiosos en moltes parts del cos que, si estan actives i sanes, fan que el pacient amb MPOC pugui reaccionar millor davant les crisis respiratòries i no acabin sent tan greus.

Esport i dieta són factors clau per fer salut... 

Judith: Sí, no podem entendre la dieta i l’alimentació diària sense tenir en compte l’exercici físic. Al cap i a la fi estem parlant d’energia que consumim i que hem de gastar. I no ens oblidem de la importància de deixar de fumar.

Dra. Judith Garcia-Aymerich i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòlegs

Jordi: Per tenir una bona salut general cal mirar les actituds que anem prenent dia a dia durant tota la vida.

I això vol dir estar disposats a fer canvis... 

Judith: Tot el que implica comportaments –el que mengem, el que ens movem, si fumem– és difícil d’estudiar perquè depèn de molts factors: allò que ens agrada menjar, els costums del nostre entorn, etc. Però la gent sol voler –si li diagnostiquen una malaltia– un remei ràpid, per exemple una pastilla que li solucioni el problema. I un molt bon remei que precisament dóna bons resultats en malalties del sistema respiratori, com l’MPOC, és modificar la dieta dels malalts, fer exercici físic i també deixar de fumar. Depèn de nosaltres fer el pas!

Dra. Judith Garcia-Aymerich i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòlegs


Laura Basagaña
Laura Basagaña

Periodista

  @LauraBasagana