Riallera, optimista, propera i molt afable. Així és la doctora Folch. Llicenciada en Medicina i Cirurgia i màster en Nutrició i Dietètica, és membre del cos facultatiu del prestigiós Centre Mèdic Teknon de Barcelona des de 1996 i forma part de l’equip de l’Institut Vila-Rovira, especialitzat en estètica i antienvelliment. Actualment, la podem veure al programa Divendres de TV3, en què cada setmana ens explica les propietats nutricionals dels aliments i l’efecte que tenen en l’organisme.
Ens vam conèixer fa uns mesos a la inauguració d’un centre Psaging i em va sorprendre positivament el seu gran interès pel món de la complementació nutricional. Em va dir: “Sí. L’alimentació i la complementació estan íntimament relacionades”. Va ser quan li vaig dir que la volia entrevistar per l’etselquemenges.
Explica’ns això de la dieta de la carxofa...
La vaig posar de moda jo! La filla de la Rocío Jurado, la Rocío Carrasco, era pacient meva i es va aprimar amb la meva dieta, que incloïa la carxofa com a depuratiu. Va ser llavors quan vaig començar a sortir als mitjans.
Imaginem-nos que em vull aprimar. Què em recomanaries?
Et proposaria una dieta pautada i ajustada a les teves necessitats i també et recomanaria un brou depuratiu fet amb api, ceba i julivert. Segons com estiguessis, també et recomanaria prendre’t algun complement nutricional, com ara –evidentment– la carxofa.
Cap altre complement per perdre pes?
Cua de cavall, rica en silici, amb efecte depuratiu i diürètic; L-carnitina, per ajudar a mobilitzar els dipòsits de greix, en el cas que facis esport; i omega-3, un àcid gras essencial beneficiós per afavorir la ruta de prostaglandines no inflamatòries, en el cas que tinguis tendència a retenir líquids i, per què no, per aportar una dosi de nutrients per al sistema nerviós.
Els complements són una bona ajuda per aprimar?
Són un bon recurs nutricional per ajudar a mantenir el pes ideal o bé per ajudar en situacions determinades: si la persona està en època de menopausa, si té problemes de colesterol… La complementació nutricional m’apassiona; conèixer les virtuts dels diferents complements. En definitiva, la complementació i la nutrició estan relacionades estretament. M’agrada molt complementar la dieta quan cal prevenir constipats o si hi ha una tendència a tenir problemes articulars, o en el cas de la menopausa… En necessitats especials en què podem veure una millora significativa.
Els seus llibres
- El método de la Dra. Folch (Editorial Styria, Debolsillo)
- Pierde peso comiendo bien (Martínez Roca)
- ¿Qué comemos hoy? (Editorial Belacqua / Carrogio)
- Zumoterapia (Editorial Styria)
- Cuina per a solters (Editorial La Magrana)
- Menja bé, viu millor (ARA llibres)
“Recomano molt el tríbol per millorar la sexualitat. És realment fantàstic!”
Ara imaginem que sospito que hi ha algun aliment que no se’m posa bé i que no em deixa aprimar, que em fa sentir més inflada, i que m’he informat dels testos d’intoleràncies alimentàries. Què n’opines?
Faig servir aquesta eina quan veig que la persona, com tu expliques, sospita que té algun tipus d’intolerància a uns aliments determinats. Sobretot va bé perquè, quan es retiren els aliments sospitosos d’intolerància, veus com la persona es desinfla. Quan es treuen de la dieta els aliments que el cos no metabolitza com cal, l’organisme respon més bé al tractament de pèrdua de pes.
Ara, parla’m de l’antienvelliment. És una paraula que està molt de moda. Té a veure amb l’alimentació?
Hi té molt a veure. Si mengem aliments que no tolerem adequadament, hi pot haver un estrès cel·lular, i aquest estrès pot provocar una oxidació de les cèl·lules, sinònim d’envelliment. Si evitem els aliments que no tolerem i potenciem els que acceptem millor i que són de més bona qualitat, millorarem la salut en general. Però també hi té molt a veure l’optimisme de la persona! Per envellir amb qualitat s’ha de viure la vida amb optimisme!
Ara entenc que estiguis tan bé, Montse! [Riem.]
Parlant de complements i d’antienvelliment. Quins són els que recomanaries a partir dels quaranta anys?
Em sembla especialment interessant l’omega-3, perquè considero que consumim poc peix blau; el coenzim Q10, un antioxidant molt potent necessari a partir dels quaranta anys, i el magnesi, perquè en la dieta és deficitari i participa en moltes funcions de l’organisme: promou una bona salut dels ossos, afavoreix el relaxament neuromuscular… També recomano molt el tríbol per millorar la sexualitat. És realment fantàstic!
Parlant d’antienvelliment. La teva especialitat és la nutrició i l’antienvelliment, oi?
Sí, encara que la majoria de pacients que visito són persones que volen perdre pes. Com que visito dins la Teknon –a l’Institut Vila-Rovira– els metges dels diferents departaments (cardiologia, traumatologia…) em deriven molts pacients.
Fa uns anys a l’Institut Vila-Rovira fèieu servir el mètode Transformation. En què consistia?
Era un mètode que vam fer servir durant molt de temps, però que ara ja no, perquè el derivem directament als laboratoris grans. Era una prova de sang, saliva i orina que es feia per determinar els nutrients que el pacient necessitava. Sobretot es basava en la necessitat enzimàtica de la persona. Actualment el que fem és treballar directament amb els laboratoris, ja que ens lliuren informes molt més extensos i a partir d’aquí treballem la proposta nutricional i de complementació que la persona necessita. És una analítica antienvelliment que em serveix per comprovar l’estat d’omega-3 i DHA, vitamines, cortisol, DHEA i melatonina, entre altres nutrients. Si la persona té cap dèficit, li dono la complementació que li cal. Així treballo sobre segur.