La Núria Roura, coach de salut, acompanya les persones a fer canvis d’hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. Els lectors de l’ETS la coneixeu de fa temps pel munt d’articles i propostes de receptes de sopar saludable que cada mes ens fa a la secció “Què sopo“. I ara, després de l’èxit de Detox SEN, el seu primer llibre, la Núria repeteix experiència editorial i publica Desayunos SEN. Recetas Saludables, Energéticas y Nutritivas para empezar el día, un llibre amb 28 receptes saludables que constitueixen un autèntic pla complet per revolucionar els esmorzars en quatre setmanes.

Què vol dir SEN?

Vol dir “saludable”, “energètic” i “nutritiu”. Tot i que jo ho aplico al meu estil de vida, que també és sostenible, ecològic, espiritual… SEN sorgeix de la manera d’explicar la meva alimentació: menjo allò que em fa sentir saludable, que em dóna energia i que em nodreix per dins.

Quins beneficis ens aporta esmorzar SEN?

Moltíssims, perquè, per una banda, la forma de començar el dia és la forma d’acabar-lo; és a dir, si comencem el dia sense esmorzar o menjant qualsevol cosa sense parar-hi atenció, el més probable és que la resta de menjars del dia segueixin el mateix patró. A més, és un peix que es mossega la cua, perquè si ens llevem estressats esmorzarem alguna cosa perjudicial, però, si esmorzem inadequadament, segur que afectarà la nostra actitud davant el que ens passi durant el dia. Som el que mengem, però també mengem el que som. Menjar aliments processats i refinats, sucres, lactis, cafè, brioixeria, etcètera, ens farà estar de mal humor, apàtics, sense energia, desvitalitzats, tristos o deprimits; però és que si estem estressats, tenim relacions insatisfactòries amb els altres i amb nosaltres mateixos, seguim en una feina sense saber quin és el nostre propòsit o som sedentaris, ens vindrà de gust menjar aliments amb poca vibració i amb la mateixa baixa energia que sentim. D’altra banda, canviar primer l’esmorzar en un canvi d’hàbits té l’avantatge que ens permet ser ràpidament conscients de la gran diferència que hi ha entre menjar alguna cosa “morta” o sense vida com són el cafè, el pa blanc, els embotits, el sucre, el cafè o qualsevol fals aliment processat, refinat i industrialitzat amb esmorzar aliments vius, reals, naturals, integrals, sense refinar, sense processaments industrials, sense sucres afegits ni falsa energia d’excitants.

Quines diferències trobarem en aquest llibre respecte a Detox SEN, el teu primer llibre. A qui et dirigeixes, en aquest llibre?

Aquest llibre és la continuació del primer. En el primer explico les bases d’una alimentació detox i SEN, és a dir, lliure de toxines i d’aliments processats, i proposo un pla depuratiu de set dies. Però un cop acabada aquesta setmana depurativa, cal continuar amb el canvi d’hàbits i, com deia, l’esmorzar és molt bona idea per notar ràpidament els beneficis d’aquest canvi.

Quin tipus de receptes hi trobarem?

Són receptes com totes les que em caracteritzen: molt fàcils de preparar, ràpides, veganes, sense gluten i una cosa molt important és que no porten cap mena de sucre ni refinat ni natural més enllà de l’estèvia, els dàtils i la fruita.

Què ens passarà si fem esmorzars SEN durant quatre setmanes? Quins efectes notarem?

Molta més energia, claredat mental, alegria, bon humor, creativitat, agilitat i focalització per dur a terme els objectius personals. A més, tindrem digestions lleugeres, ens desinflarem, millorarà l’aspecte de la nostra cara i pell, anirem millor de ventre i regularem el pes.

Són receptes realment ràpides? Quants minuts necessitem per fer-les?

Sí, com comentava, són receptes molt ràpides, moltes es poden deixar preparades amb antelació. Necessitarem pocs minuts perquè sé que tenim poc temps.

Si ens agrada esmorzar calent, hi trobarem opcions?

Sí que hi ha opcions d’esmorzar calent. Són 28 receptes pensades per a tots els paladars i sabent que hi ha públic que comprarà el llibre i encara vol menjar pa, galetes, cereals, magdalenes o porridge.

Cita les teves tres receptes preferides.

M’encanten totes les receptes que hi ha al llibre perquè no n’he posat cap que jo no em menjaria. Ara bé, n’hi ha algunes que personalment ara per esmorzar ja no les necessito, com les que tenen ingredients més consistents o densos, i prefereixo les receptes més verdes i que tinguin sobretot fruita i verdura amb algun toc cruixent, com per exemple:

  • Batut daurat en un bol amb granola
  • Batut verd en un bol de plàtan, mango i germinats
  • Púding de xia amb base de suc verd
Cada recepta ve acompanyada d’un consell de canvis d’hàbits, també físics o emocionals, com ara abraçar un arbre, practicar la gratitud o fer activitat física regularment. Per què ho recomanes? Quins són els que consideres més importants?

Recomano sempre aspectes que no tinguin a veure amb les receptes perquè l’alimentació és una part important per tenir salut però també n’hi ha d’altres. Tots els que he posat en el llibre els considero importants, però podria destacar: ser agraït, ser coherent i amable amb tu mateix, estimar-te, acceptar-te i no jutjar-te.

A casa hi tens un minitrampolí, un sac de boxa i un equip de fitnes bàsic amb pesos, gomes o estoreta. Explica’ns-ho!

Vaig començar fa temps fent Pilates i fitnes a casa i em vaig comprar un equip. Després vaig descobrir el minitrampolí i me’n vaig comprar un, i n’estic enamorada. A més, sempre m’ha agradat la boxa i em vaig apuntar a fer-ne, però com que no m’anaven bé els horaris i ara visc fora de la ciutat em va millor tenir-ho a casa. M’encanta tenir diferents possibilitats d’exercici perquè no cada dia em ve de gust fer el mateix. I moltes vegades no faig ni res d’això i simplement surto a caminar per la natura ara que puc.

Tindrem un llibre de dinars o de sopars SEN?

No se sap mai. De moment el proper llibre no serà ni de dinars ni de sopars, i sortirà a la tardor.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor