L’Odile Fernández no para quieta. Metge de capçalera a Andalusia i escriptora de tres llibres sobre dieta anticàncer, ens parla de la seva experiència com a metge i com a pacient. Ens trobem a la Fira Biocultura, just acabada d’aterrar provinent de Colòmbia, on ha presentat el seu darrer llibre Mis recetas anticáncer (Editorial Urano, 2014). Amb un somriure i una energia enlluernadores, contesta totes i cadascuna de les preguntes que li fem.
Tres anys i mig sense càncer. Com et va canviar la vida la malaltia?
De manera molt positiva. Dono gràcies al càncer, perquè em va canviar la vida. Al començament em va costar acceptar-lo, però després li vaig agrair que s’hagués instal·lat en mi perquè em va ensenyar molt. Vaig canviar i créixer com a persona, com a mare, com a amiga, com a companya. Em va ensenyar a estimar-me per sobre de totes les coses i em va donar una gran lliçó: la vida cal viure-la aprofitant-ne cada instant, cada respiració. Ser feliç és el que realment importa, tota la resta és secundari. N’he après molt, però ja ens hem acomiadat per sempre.
“La dieta anticàncer versiona plats per fer-los més saludables”
Com vas entrar en contacte amb l’alimentació i vas decidir fer un tomb a la teva manera de menjar?
Amb el dia a dia de la meva consulta. Veia com als meus malalts els influïa l’alimentació en la seva diabetis, hipertensió, hipercolesterolemia, càncer, i un llarg etcètera. I vaig pensar: si a ells els influeix de manera positiva o negativa el que mengen, per què a mi no? Vaig decidir buscar la informació científica publicada fins llavors que relacionés el càncer amb l’alimentació. Fruit de les meves investigacions, vaig dissenyar un pla d’alimentació basat en aquelles evidències i el vaig anar aplicant juntament amb el tractament convencional, i el càncer va desaparèixer.
Has mantingut des del dia 0 la mateixa alimentació que durant la malaltia?
Durant la químio vaig seguir un règim alimentari més estricte que ara. Durant aquella època vaig fer una dieta crudivegana. Ara segueixo sent vegetariana, però sí que consumeixo aliments cuinats, encara que dono molta importancia al menjar cru.
Com vas afegint més receptes, trucs i idees a la teva vida?
Continuo llegint, investigant i estic en contacte amb centenars de pacients amb càncer, cosa que m’ajuda a crear receptes noves segons el que llegeixo i les seves necessitats.
Parlem dels aliments anticàncer. Per on comencem?
Pel més senzill: la fruita i els vegetals frescos que ens ofereix la natura. Tots ens serveixen i n’hauríem de consumir diàriament, com a mínim cinc peces diferents. Seguim amb la fruita seca, les llavors, les herbes aromàtiques, les espècies, els llegums, la xocolata, el te verd, els cereals integrals, els bolets i les algues.
A la teva pàgina de receptes suggereixes fer postres delicioses anticàncer. La idea és fantàstica!
En lloc de deixar de menjar dolços, mengem-los de manera diferent! La idea de la dieta anticàncer no és seguir un hàbit d’alimentació radical, no és una alimentació estricta; és simplement menjar amb consciència i basant-nos en el que mengen les poblacions amb menys càncer del món. Podem menjar –a grans trets– els mateixos aliments que menjàvem abans, però adaptant els plats per fer-los més saludables. Qualsevol recepta es pot fer més sana canviant ingredients i tècniques culinàries.
“La curcumina, la quercetina, el resveratrol o la fucoxantina són presents dins del món vegetal exclusivament i podem considerar-los medicines naturals sense efectes secundaris”
Aturem-nos un moment a parlar dels colors i dels aliments que prevenen el càncer o ajuden a enfortir el sistema immunitari.
Els responsables del color, olor i gust dels aliments són els fitoquímics, unes substàncies presents en el món vegetal que ajuden a prevenir o a no fer progressar el càncer. Són la curcumina, la quercetina, el resveratrol o la fucoxantina, entre d’altres. Són presents dins del món vegetal, exclusivament, i podem considerar aquests compostos com a medicines naturals sense efectes secundaris. Per això, com més acolorida i variada sigui la dieta, més fitoquímics contindrà i podrem fer una prevenció més bona del càncer i de moltes altres malalties.
Fas una dieta vegetariana i amb un gran component crudivegà.
Sí, bàsicament segueixo una dieta vegana amb molts aliments crus. Però reconec que de vegades prenc peix o formatge quan he de menjar fora de casa i no hi ha altra opció a la carta del restaurant.
Bròquil, api, julivert, pinya, all, síndria, carxofes, germinats, te verd… Quins altres aliments són bons per prevenir el càncer o ajudar a disminuir els efectes de la químio?
La cúrcuma, el gingebre, el coriandre, el clau, el cardamom, la canyella, el cacau, el te verd, l’oli d’oliva verge extra, les llavors de lli i sàlvia hispànica, pomes, xirimoies, maduixes, cireres, móres, gerds, préssecs, prunes, mango, papaia, cítrics, alvocat, vegetals de fulla verda, crucíferes, ceba, tomàquet, bolets, algues, llet materna, vi negre, raïm, llegums, cereals integrals, i un llarg etcètera! En realitat, tots els vegetals que ens ofereix la natura sense processar: frescos, locals, ecològics i de temporada!
Un consell per als nostres lectors?
Que busquin informació veraç, científica i contrastada i no creguin res fins que ho comprovin. No existeixen les dietes miracle, però si pensem en el càncer com una loteria, com menys números tinguem per a la rifa, menys possibilitats tindrem que ens toqui. Per aquest motiu si mengem sa, fem exercici, estem prims, no fumem ni bevem grans quantitats d’alcohol… menys possibilitats tindrem de desenvolupar càncer.