Oli d'argània

Oli d’argània

Els olis essencials tenen un gran camp d’actuació terapèutica. És evident que cal ser un expert per controlar tot el ventall de propietats que tenen, però també podem introduir-los en el nostre dia a dia si tenim en compte les recomanacions dels que dominen l’ús de l’aromateràpia. La terapeuta Josefina Llargués ens recomana unes preparacions casolanes per espantar els mosquits, per a les cames pesades, per a les pells normals i per calmar la pell després del sol.

  • Per espantar els mosquits:
    100 ml d’oli vegetal d’ametlles dolces barrejat amb 25 gotes de citronella de Java i 25 gotes de gerani d’Egipte.
  • Per a les cames pesades
    100 ml d’oli vegetal de calòfil o gel d’àloe amb 25 gotes de xiprer de Provença, 10 gotes de ginebró, 10 gotes de lavanda i 5 gotes de menta piperita.
  • Tònic per a pells normals
    150 ml d’hidrolat de roses (aigua de roses) i 15 gotes d’oli essencial de lavanda.
  • Per calmar la pell després del sol
    50 ml d’oli vegetal d’hipèric (vigileu: és fotosensibilitzant i, per tant, no hem de prendre el sol després d’aplicar-lo) i 15 gotes d’oli essencial de lavanda.

Vigila amb els olis essencials!

Tret d’excepcions, no s’aconsellen durant els primers tres mesos de l’embaràs ni en nens de menys de tres mesos.

A partir dels tres mesos, podem començar a aplicar olis essencials diluïts en oli vegetal per via tòpica, però sempre amb coneixement, perquè n’hi ha alguns que no són adequats. La millor opció és deixar-nos assessorar per experts en aromateràpia científica, com l’Antonia Jover o bé comprar preparats específics destinats als nens, com els productes de gama infantil de la casa Pranarôm.

L’aromaterapeuta científica Antonia Jover ens explica que hi ha uns quants olis contraindicats per als nadons, com els olis essencials rics en fenols (són dermocàustics) i en cetones (són neurotòxics), irritants per a la pell o fotosensibilitzadors: orenga compacta (Origanum compactum), sajolida (Satureja montana), farigola (Thymus vulgaris quimiotip timol), canyelles (Cinnamomun cassia, Cinnamomum zeilanicum, Cinnamomum verum), les mentes (Mentha piperita, Mentha arvenvis, Mentha spicata), romaní camforat (Rosmarinus officinalis quimiotip càmfora), romaní verbenona (Rosmarinus officinalis quimiotip verbenona), sàlvia oficinal (Salvia officinalis), hisop (Hisopus officinalis), anís estrellat (Illicium verum), eucaliptus blau (Eucalyptus globulus), eucaliptus mentolat (Eucalyptus dives), eucaliptus polibractea (Eucalyptus polybractea).

Si volem fer servir eucaliptus, l’únic apte per als nens és l’Eucalyptus radiata; també podem aplicar essències de cítrics (llimona, mandarina, bergamota, aranja, taronja dolça…). Aquests són els principals, però davant del dubte cal demanar consell a un professional o bé consultar algun llibre de referència en aromateràpia.

 

Font:

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic