És segur un cosmètic que es troba a la venda? Segurament molts de nosaltres ens haurem qüestionat la seguretat dels productes que hi ha al mercat i potser hem pensat que, només pel fet que es comercialitzen, ja són aptes. Però a vegades les notícies –com la d’aquest mes d’agost que comunicava la retirada d’onze cosmètics de la marca blanca Deliplus de la cadena de supermercats Mercadona perquè contenien ingredients potencialment cancerígens– ens fan obrir els ulls i ens fan dubtar del que mengem o, en aquest cas, del que ens posem a la pell. Per això hem extret del Grup de Treball Ambiental (Enviromental Working Group) alguns dels mites sobre la seguretat dels cosmètics que són vox populi.
Mite: La indústria dels cosmètics assegura que tots els ingredients compleixen normes de seguretat estrictes.
La realitat: En els més de trenta anys d’història, el Grup de Revisió d’Ingredients Cosmètics (Cosmetic Ingredient Review) ha avaluat menys del 20% dels ingredients cosmètics que hi ha al mercat i s’han trobat només onze ingredients o grups de productes químics que no són segurs.
En Daniel Ortiz ens dóna alguns consells pràctics per escollir cosmètics bons i saludables
En Daniel Ortiz –expert en cosmètica natural entrevistat a “El convidat” per etselquemenges –, ens dóna uns consells pràctics i senzills a l’hora d’escollir uns bons cosmètics naturals.
Trieu cosmètics amb certificat ecològic: són molt exigents en la qualitat dels ingredients.
La majoria de pintallavis que trobem al mercat contenen plom. Per tant, vigileu que portin el segell ecològic.
Eviteu els protectors solars químics amb oxybenzone, benzophenone, methoxydibenzoylmethane o dibenzoylmethane, que són filtres clarament sospitosos de ser cancerígens. Es recomanen els filtres que contenen òxid de zinc o de titani, però no en nanopartícules.
Si compreu un cosmètic sense segell ecològic, assegureu-vos que no tingui cap d’aquests ingredients: chloro, brom o iode, cap que contingui parabens ni cap que recordi a petroli o a plàstic, com el petrolatum, acrylate o paraffin.
Mite: El govern prohibeix les substàncies químiques perilloses en productes de cura personal.
La realitat: Les empreses de cosmètica poden utilitzar qualsevol ingredient o matèria primera, a excepció dels additius colorants i d’algunes substàncies prohibides, en productes cosmètics sense que el govern ho revisi o ho aprovi. Per tant, que un cosmètic sigui al mercat no significa que estigui exempt de ser nociu.
Per fer-vos-en una idea, segons dades del Grup de Treball Ambiental (EWG), més de 500 productes venuts als EUA contenen ingredients prohibits en productes cosmètics al Japó, al Canadà o a la Unió Europea. Prop d’un centenar de productes contenen ingredients considerats perillosos per l’Associació Internacional de Fragàncies. El 60% dels protectors solars contenen l’hormona potencial d’oxibenzona, disruptor que penetra fàcilment a la pell i que contamina els cossos de 97% dels nord-americans. El 61% de les marques de barres de llavis contenen residus de plom.
Mite: Els ingredients dels cosmètics que s’apliquen a la pell rarament entren al cos. Quan ho fan, els nivells són massa baixos per arribar a ser nocius.
Realitat: Estem exposats a la contaminació ambiental i també als cosmètics que ens posem, com els químics que ens empassem dels pintallavis, per exemple. Diferents estudis han evidenciat els riscos que certs ingredients presents en els cosmètics poden tenir en la salut; per exemple, els ftalats, els parabens, el triclosan i els filtres químics. Molts són disruptors hormonals potencials. Els estudis han trobat problemes de salut en persones exposades a certes fragàncies i als ingredients de protectors solars, incloent un risc elevat de dany espermàtic i la feminització del sistema reproductiu masculí.
Mite: Els productes elaborats per als nens o etiquetats com a “hipoal•lergògens” són opcions més segures.
Realitat: La majoria dels reclams de màrqueting cosmètics no estan regulats. En aquest cas, es van investigar més de 1.700 productes de cura per a la pell dels nadons i es va trobar que el 81% dels productes marcats com a “hipoal•lergogen” o “suau” tenien substàncies al•lergògenes o irritants per als ulls i pell.
Mite: Els consumidors podem llegir les etiquetes d’ingredients i evitar els productes amb substàncies químiques perilloses.
Realitat: La llei permet a les empreses no esmentar a les etiquetes molts dels productes químics presents en la formulació, inclosos els nanomaterials, els ingredients considerats secrets comercials i els components de la fragància. Com a fragància poden incloure qualsevol de 3.163 productes químics diferents, cap dels quals cal que sigui mencionat en les etiquetes. Diverses proves revelen que hi ha una mitjana de catorze compostos ocults en la formulació que són disruptors hormonals potencials.
Cosmètics convencionals al punt de mira
Aquest 14 d’agost sortia als diaris la notícia que Mercadona retirava onze productes cosmètics de la seva marca blanca Deliplus després que l’Agència Espanyola del Medicament instés l’empresa fabricant, RNB, a canviar la fórmula perquè havia comprovat que contenien ingredients químics com la trietalonamina (un corrector del pH) i el bronopol (un conservant), que podien generar nitrosamina, una substància cancerígena. Per altra banda, l’empresa Johnson & Johnson ha anunciat que es compromet a eliminar substàncies químiques cancerígenes presents en els seus productes.
Fonts:
GUANYEU UNA SESSIÓ DE COACHING COSMETIC SHOPPER
Voleu potenciar la vostra bellesa externa i aprendre a cuidar-vos la pell utilitzant el millor de la cosmètica bio? Apreneu quins productes són apropiats per al vostre tipus de pell i els ingredients que necessiteu per hidratar-la i protegir-la.
L’assessora d’imatge experta en cosmètica bio Susana Boulton us acompanyarà a les botigues referents de cosmètica bio de Barcelona i, a partir d’un estudi morfològic, us assessorarà per trobar les marques que s’adapten a les vostres necessitats, estil i personalitat. I si us agrada el maquillatge natural, també us ensenyarà a escollir els colors, tonalitats i textures que us afavoreixen més, alhora que us ajudarà a descobrir el món tan fantàstic del maquillatge bio.
Cada mes us plantejarem una pregunta o reflexió. Entre els participants farem un sorteig mensual.
Pregunta: Què fas per mantenir el cabell hidratat després de les vacances?
Escriviu-nos a: jcasademunt@etselquemenges.cat
Posarem en contacte la persona premiada amb la Susana Boulton.
Voleu saber què fa un coaching cosmetic shopper? Entreu aquí i descobriu-ho!