Ja fa temps que sentim per diferents vies comentaris sobre els desodorants i el seu efecte en la pell. Sobretot: no han de tenir alumini. Crec que això ens ha quedat ben clar! Però, què té aquest mineral que pot ser tan nociu per a l’organisme? L’alarma va aparèixer fa uns quants anys, quan es va veure en determinats estudis científics que aquest ingredient estava relacionat amb un augment de càncer de mama i de mutació cel·lular.

Alumini per aconseguir unes aixelles ben seques

L’alumini s’utilitza com a ingredient en els desodorants convencionals per aconseguir un efecte antitranspirant. Es troba en forma de clorhidrat d’alumini, i el que fa és inhibir l’excés de suor, evita l’eliminació de substàncies tòxiques a través de les aixelles. L’objectiu és ben clar i realment fa el seu efecte, però a costa de la salut, perquè el que realment s’aconsegueix és asfixiar aquesta zona: tapa les glàndules sudorípares i afavoreix l’aparició de trastorns cutanis i altres problemes de salut més greus.

Què fa l’alumini en el nostre organisme? S’ha vist que aquest metall és capaç d’unir-se a l’ADN, modificar-ne l’estructura i alterar l’activitat dels gens. Les cremes i altres cosmètics com els desodorants són una font de contaminació important. A més, s’ha vist que un excés d’aquest metall en el cos pot originar malalties degeneratives del sistema nerviós. La seva absorció es produeix tant per via oral com a través de la pell.

” Hem de fugir d’ingredients com el clorhidrat d’alumini, el butà, l’isobutà”

No et deixis enganyar per la publicitat!

Avui en dia trobem desodorants que no són ecològics i que ens els venen com a naturals perquè no contenen ni parabens ni clorhidrat d’alumini. Però, en canvi, contenen altres ingredients no gaire beneficiosos per a la salut de la nostra pell i de l’organisme: isobutà, butà, propà, dimeticona, PPG-15, BHT… Per exemple: el BHT –butilhidroxitoluè, que també pot aparèixer com a E-321– és un antioxidant sintètic que s’ha vist que és capaç de modificar l’acció de certes substàncies que poden provocar càncer. S’ha constatat en rates que a altes dosis afecta la reproducció i el nombre i desenvolupament de cries. La dimeticona està composta per olis de silicones que, tot i tenir una textura fàcil d’aplicació a la pell, no són gens biodegradables, i pel que fa a l’isobutà, el butà i el propà, hi ha evidències de toxicitat en humans, sobretot de causar problemes d’irritacions.

No ho confonguis amb el silicat de magnesi d’alumini

No hem de confondre el clorhidrat d’alumini –una substància sintètica– amb el silicat de magnesi d’alumini (magnesium aluminium silicate), nom utilitzat en la nomenclatura INCI per designar l’argila, ingredient totalment natural que s’utilitza com a espessidor i estabilitzant. A l’argila hi trobem silici i oxigen combinat amb alumini de forma inseparable. La seva absorció cutània és impossible, ja que les molècules que el formen són massa grans.

I doncs, quin desodorant hem de triar?

En un desodorant hem de buscar que anul·li l’olor corporal, però ha de permetre que el procés natural de transpiració es dugi a terme. Hem de fugir d’ingredients com el clorhidrat d’alumini, el butà, l’isobutà, i optar per ingredients procedents d’olis essencials. Trobem desodorants de sàlvia que presenten un efecte lleugerament antitranspirant sense alterar les funcions de les glàndules sudorípares, i també hi ha desodorants, com el mineral d’alum, una pedra amb propietats desodorants naturals. En aquest últim cas, només cal humitejar una mica la pedra d’alum i passar-la per l’aixella. Weleda, Qbio, Dr. Hauschka o Urtekram són algunes de les marques que ens ofereixen bons desodorants amb ingredients naturals i amb certificació ecològica.

Comparativa d’un desodorant convencional i d’un d’ecològic

Ingredients que trobem en un desodorant convencional: isobutà, butà, propà, ciclopentasiloxà, cloridrat d’alumini, dimeticona, perfum, al·lantoïna, oli de colza, disteardimonium hectorite, carbonat de propilè, dimeticonol, BHT…

Ingredients que trobem en un desodorant ecològic: alcohol, aigua, fragància (perfum)*, Citrus medica limonum (llimona) peel oil, linalol*, geraniol*, citral*, farnesol* (* procedents d’olis essencials).

Si en voleu més informació:

www.florame.com

Boletín Vida Sana, 37, “Los Falsos Bio”

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic