No hi ha dubte que els millors productes per a la higiene dels nens i bebès són els més naturals que contenen ingredients orgànics i en els quals no trobem productes químics sintètics. Hem de tenir en compte que la pell és l’òrgan més gran que tenim, és el que està més exposat a l’exterior i tot el que rep per cremes i sabons ho absorbeix i passa al torrent sanguini. Per tant, hem de vigilar que els productes cosmètics dels nostres fills (i també els nostres) no continguin derivats del petroli ni altres substàncies químiques agressives. És a dir, no només no ens hem de deixar endur pels reclams publicitaris i pels productes que es comercialitzen destinats al públic infantil, sinó que hem de tenir un bon criteri a l’hora de triar-los, a part de procurar optar per cosmètics amb certificació orgànica. Tot seguit trobareu quatre passos senzills per escollir amb criteri i sentit comú:

Primer pas: simplifiqueu. Feu servir menys productes. Recordeu que la pell dels nens és molt sensible.

Bolquers, tovalloletes humides, gel de bany, xampú, locions, escumes, cremes per al bolquer. És important minimitzar el potencial d’exposició a substàncies químiques eliminant els productes que no són necessaris i optar per solucions amb ingredients naturals. Per exemple: per netejar el culet del nadó, podeu utilitzar aigua tèbia i una tovallola, o fer-les a casa com proposa aquest vídeo; feu servir, també, un sabó neutre tant per al cos com per als cabells, i eviteu els sabons amb molta escuma.

Cada vegada més nens amb menys anticossos

Els nens estan més exposats als químics anomenats compostos perfluorats (PFC), i s’ha vist que tenen menys probabilitats de tenir una bona resposta immunitària, segons un estudi publicat a la revista Journal of the American Medical Association (JAMA). L’estudi suggereix, però no prova, que aquests productes químics poden afectar prou el sistema immunològic per fer que alguns nens siguin més vulnerables a les malalties infeccioses. Durant dècades, els PFC s’han utilitzat en revestiments antiadherents, teles resistents a les taques i alguns envasos d’aliments. I com que persisteixen en el medi ambient durant anys, són comuns a tot el món.

Segon pas: menys és mes. Feu servir productes amb menys ingredients i sense fragàncies.

Llegiu l’etiqueta del producte (INCI). Com més senzilla sigui la composició, més s’aproparà a un producte natural. Eviteu els ingredients com el sodium laureth sulfate i el sodium lauryl sulfate, els derivats del petroli o el triclosan. I trieu productes que a l’INCI aparegui: water, oil i extract com a ingredients principals (al principi de la llista). A vegades, fer un cop d’ull ràpid a la llargada de la llista d’ingredients ens pot proporcionar una informació molt valuosa. Si és molt llarga, desconfieu-ne, i analitzeu-la bé. També és important decantar-se per productes lliures de colorants i pigments sintètics i fragàncies sintètiques. Dins del terme “fragància” s’inclouen més de 3.000 ingredients. Podem trobar-hi des d’un oli essencial –en el cas de la cosmètica ecològica i natural− fins a ingredients sospitosos de ser cancerígens, com el ftalat o toluè, que s’utilitzen com a dissolvents.

Tercer pas: no feu cas dels anuncis publicitaris. Comproveu sempre l’etiqueta.

Per exemple, trieu una crema de bolquer que no contingui àcid bòric, ni BHA i unes tovalloletes humides que no continguin 2-brom-2-nitropropà-1,3-diol (bronopol). Altres ingredients principals que heu d’evitar són:

 • Bencyl alcohol isopropyly alcohol: irrita la pell i pot provocar problemes potencials de neurotoxicitat.
 • BHA: és a la crema dels bolquers. En alguns països està prohibit perquè pot produir despigmentació.
 • Àcid bòric i borat de sodi: són a la crema dels bolquers. Poden danyar la pell del nadó.
 • 2-bromo-2-nitropropane-1 ,3-diol (o bronopol): són a les tovalloletes per als bebès. Son al•lèrgens i irritants i poden formar contaminants cancerígens.
 • Compostos ceteareth i PEG: són derivats del petroli que poden contenir impureses i causar càncer.
 • DMDM hidantoïna: són al•lèrgens i irritants que poden formar contaminants cancerígens.
 • Fragàncies: són al•lergògenes i poden contenir productes químics neurotòxics o trastorns hormonals.
 • Iodopropynyl: és químicament semblant als pesticides. Neurotòxic.
 • Methylchloroisothiazolinone i Methylisothiazolinone: són al•lèrgens que poden causar problemes neurotòxics.
 • Oxybenzone: és als protectors solars. Pot produir al•lèrgies. És un químic cancerigen.
 • Parabens: són químics bloquejadors d’hormones. Poden causar reaccions al•lèrgiques i són irritants per a la pell i els ulls. S’utilitzen en locions, tovalloletes humides i d’altres productes per als nadons.
 • Trietanolamina: són al•lèrgens irritants que poden formar contaminants cancerígens.
 • Triclosan: està vinculat a problemes de tiroides.

Quart pas: feu una llista i comproveu-la dues vegades.

Pot ser interessant anar a comprar amb la llista d’ingredients que cal evitar a la bossa o a la cartera i d’aquesta manera podrem seleccionar millor els productes per a la cura dels nostres fills. Podeu portar aquesta guia o la llista que hem mencionat a l’article i anotar-vos en una llibreta els ingredients que no coneixeu per buscar-los en fonts fiables.

A més, un estudi fet el 2009 pel SafeCosmetics.org va trobar formaldehid i 1,4-dioxà en un gran percentatge de productes per a nadons. Tant el formaldehid com l’1,4-dioxà es van trobar a 17 dels 28 productes analitzats (61%). A més de ser carcinògens coneguts, poden causar erupcions a la pell d’alguns nens. Aquests productes químics no surten a les etiquetes del producte, ja que són contaminants. Els ingredients que trobem a les llistes que poden ocasionar l’aparició de formaldehid són: quaternium-15, DMDM hidantoïna, imidazolidinyl urea, i diazolidinyl urea. Pel que fa a l’1,4-dioxà és un subproducte d’una tècnica de processament químic anomenat etoxilació. Els ingredients que poden contaminar amb 1,4-dioxà són PEG-100 estearat, lauril ester sulfat de sodi, polietilè i ceteareth 20.

 

Exemple de cremes amb ingredients naturals i sintètics

Crema de bolquers amb ingredients naturals (en negreta l’explicació de cada un dels ingredients):

Ingredients (INCI): water (aigua), Prunus Amygdalus Dulcis (ametlla dolça) oil, sesamum indicum seed oil (oli de sèsam), zinc oxide (òxid de zinc, s’utilitza en aquest cas perquè té propietats antisèptiques. Trobem òxid de zinc també en els protectors solars amb filtres minerals.), beeswax (cera natural d’abella), lanolin (provinent de la llana), glyceryl linoleate (derivat de la glicerina i àcid linoleic. Són greixos extrets d’olis vegetals que ajuden a hidratar la pell), hectorita (una forma de silicat d’alumini de magnesi, una argila natural, que s’utilitza com a emulsionant i estabilitzant), calendula officinalis flower extract (extracte de flor de calèndula), chamomilla recutita (matricària) flower extract (extracte de flor de camamilla), fragància (perfum)*, limonè* (perfum derivat dels olis essencials de llimona, taronja, aranja, bergamota, fonoll i lavanda), linalol* (perfum d’olis essencials de lavanda, bergamota, gerani i ilang-ilang)., benzyl benzoate* (perfum d’olis essencials naturals. És un component natural dels olis essencials com el de gessamí i el d’ilang-ilang), benzyl salicylate* (perfum d’olis essencials com el d’ilang-ilang), geraniol* (perfum d’olis essencials com el de rosa, gerani, palma-rosa, lavanda i ilang-ilang) *provinent d’olis essencials.

 

Crema de bolquers amb ingredients sintètics:

Aqua (aigua), oxide zinc (òxid de zinc), paraffinum liquidum (parafina líquida, oli mineral derivat de petroli), methyl glucose dioleate (PEG120, s’utilitza com a tensioactiu i emulsionant etoxilat), propylene glycol diethyiexanoate (és un PEG), PEG-45 dodecyl glycol copolymer, titanium dioxide (òxid de titani), glycerin, ceresin (cera derivada del petroli), 1,2-hexanediol, ethyl linolate, PEG-8 (polietilè glicol o PEG. El que fa és contribuir a eliminar el factor de protecció natural de la pell, cosa que fa que el sistema immunitari estigui més exposat i més vulnerable), butyrospermum parkii (mantega de karité), panthenol (derivat de la vitamina B5), glyceryl caprylate (èster de l’àcid carbònic i glicerina utilitzat com a hidratant), perfum (no especifica els ingredients que formen part del perfum), caprylyl glycol (utilitzat com a agent antimicrobià), magnesium sulfate, sorbic acid, sodium hydroxide, sodium polyacrylate (és un polímer sintètic utilitzat perquè té molta capacitat d’absorció. Segons la base de dades de CosmeticsDatabase està considerat un ingredient de perill moderat, principalment a causa de preocupacions de contaminació), àcid cítric.

Referències:

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic