Les persones amb problemes circulatoris tenen més tendència que la resta de persones a presentar edemes o inflors als turmells i a les cames en les èpoques de calor. Per això, ara és un bon moment per recórrer a les tècniques manuals, com ara el drenatge limfàtic.

Què és el sistema limfàtic?

El sistema limfàtic es considera part del sistema circulatori i és un dels components principals del sistema immunitari del cos. Està format per una xarxa d’òrgans, ganglis, conductes i vasos pels quals circula la limfa, un líquid transparent i blanquinós que transporta alguns nutrients, especialment greixos, i distribueix els glòbuls blancs per l’organisme. Aquest líquid va des dels teixits fins al torrent sanguini. Aquest sistema funciona com un filtre de depuració excel·lent que atrapa bacteris i residus de l’organisme i, a més, exerceix un paper fonamental en la nutrició dels teixits.

Saber escollir un oli essencial de qualitat

Els olis essencials de qualitat procedeixen de cultius biològics, no contenen ni pesticides ni insecticides ni abonaments químics; a l’envàs hi figura l’espècie botànica i la subespècie, com també el quimiotip (qt) que defineix bioquímicament un oli essencial. Una altra dada important és la part que s’utilitza de la planta (arrel, fulles, escorça, gemmes, flors, fruit, llavors…). Normalment els olis essencials de qualitat s’obtenen per arrossegament de vapor, a partir del qual també s’obté l’aigua floral o hidrolat.

Olis essencials adulterats

Hi ha infinitat d’olis essencials que es venen com a naturals i que en realitat són d’origen sintètic. Els olis essencials adulterats poden estar diluïts amb alcohol etílic, barrejats amb components d’un altre oli essencial més barat o amb un altre oli essencial diferent, o bé els poden haver afegit productes de síntesi com el DPG (dipropilenglicol).

Els beneficis del drenatge limfàtic

El drenatge limfàtic és un tipus de massatge molt suau que es fa amb moviments rítmics i que actua directament sobre el sistema limfàtic. Afavoreix l’eliminació de líquids al mateix temps que ajuda a mantenir el sistema immunitari. A més, activa la circulació i millora l’aspecte de la pell. Entre els beneficis del drenatge limfàtic trobem que ajuda a reduir els símptomes de cames inflades, millora els trastorns circulatoris i la retenció de líquids, actua eficaçment sobre la cel·lulitis i afavoreix la relaxació.

Olis essencials per potenciar els efectes dels massatges

La utilització d’olis essencials en l’acompanyament de les tècniques manuals és excel·lent, perquè el massatge afavoreix una bona absorció dels principis actius que contenen aquests olis, que, al mateix temps, ajuden a prevenir la congestió i acumulació de toxines, acceleren l’eliminació de residus tòxics i milloren el drenatge limfàtic i l’estat general de l’organisme.

Entre els olis essencials principals que afavoreixen l’activació de la circulació trobem l’oli essencial de xiprer (Cupresussempervirens), descongestionant venós i limfàtic, antiinfecciós, enfortidor del teixit conjuntiu i dels vasos sanguinis, ideal per alleujar les cames i peus cansats; l’oli essencial de romaní (Rosmarinusofficinalis –1,8-cineol), tònic i estimulant de la circulació, ideal per millorar els símptomes de cames cansades i també els dolors musculars i articulars; l’oli essencial de gerani (Pelargoniumgraveolens), equilibrador, tonificant, antiinflamatori i diürètic, que afavoreix la cura de la pell; l’oli essencial de menta (Mentha piperita), activador de la circulació, desintoxicant i netejador de l’organisme; l’oli essencial de Jara (Cistusladaniferus), estimulant de la circulació sanguínia, que millora les rampes musculars i equilibra l’organisme.

Els olis essencials sempre s’han de barrejar amb olis vehiculars o olis base, com l’oli de sèsam, de jojoba, de macadàmia, d’ametlles dolces… Aquests olis portadors són imprescindibles en l’aplicació d’olis essencials per a massatge. A més, aporten propietats terapèutiques a la barreja.

Els efectes terapèutics que produeixen els olis essencials aplicats a la pell són clau per obtenir bons tractaments corporals naturals. Gràcies a les seves propietats, la pell agafa força i vitalitat, la circulació s’activa, la sensació de cames cansades millora, i s’afavoreix l’oxigenació dels teixits.

GUANYEU UNA SESSIÓ DE COACHING COSMETIC SHOPPER

Voleu potenciar la vostra bellesa externa i aprendre a cuidar-vos la pell utilitzant el millor de la cosmètica bio? Apreneu quins productes són apropiats per al vostre tipus de pell i els ingredients que necessiteu per hidratar-la i protegir-la.

L’assessora d’imatge experta en cosmètica bio Susana Boulton us acompanyarà a les botigues referents de cosmètica bio de Barcelona i, a partir d’un estudi morfològic, us assessorarà per trobar les marques que s’adapten a les vostres necessitats, estil i personalitat. I si us agrada el maquillatge natural, també us ensenyarà a escollir els colors, tonalitats i textures que us afavoreixen més, alhora que us ajudarà a descobrir el món tan fantàstic del maquillatge bio.

Cada mes us plantejarem una pregunta o reflexió. Entre els participants farem un sorteig mensual.

Pregunta: Explica’ns el teu ritual de cosmètica bio per preparar la pell per al sol.

Escriviu-nos a: jcasademunt@etselquemenges.cat

Posarem en contacte la persona premiada amb la Susana Boulton.

Voleu saber què fa un coaching cosmetic shopper? Entreu aquí i descobriu-ho!

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic