7 claus per sobreviure a l’estiu amb remeis naturals

1. Per a les cremades solars

  • Podeu aplicar cada 10 minuts gel d’àloe sobre la zona afectada i afavorir-ne la cicatrització o posar-hi un tros de fulla pelada amb un esparadrap.
  • També es pot barrejar el gel d’àloe amb dues gotes d’oli essencial de lavanda.
  • I si no teniu cap d’aquests dos productes, podeu optar per tallar una patata a rodanxes i aplicar-la sobre la zona que s’ha cremat. Si la patata està freda, crearà una sensació d’alleugeriment més intens, tal com expliquen l’Olga Cuevas i la Lucía Redondo en el llibre “Tratamientos naturales al alcance de todos”.

A més, cal recordar que s’han d’utilitzar bons protectors solars amb filtres físics, evitar les hores de màxima exposició solar i prendre el sol de manera gradual. Sobretot, s’ha de tenir una cura especial amb els nens, ja que tenen la pell molt sensible.

2. En cas de fongs als peus

  • Apliqueu-hi unes gotes d’oli essencial d’arbre de te. En cas de pells sensibles, cal diluir-les amb una mica d’oli vegetal.
  • També us anirà bé si hi apliqueu talc d’argila o d’àloe per assegurar que la zona queda ben seca.
  • Un remei que proposen l’Olga i la Lucía en el seu llibre és el de preparar una infusió de gingebre amb uns 30 g d’arrel ratllada per una tassa d’aigua bullent, deixar-la reposar, colar-la i aplicar-la dos cops al dia sobre la zona afectada i deixar que s’assequi a l’aire lliure.

Però també caldrà que reviseu la vostra dieta i eviteu aliments dolços, ja que si no afavorireu un organisme propici a presentar infeccions, un organisme o “terreny” àcid. Potser convindrà complementar-la amb pre i probiòtics per enfortir les defenses.

Per evitar l’aparició dels fongs, també és important assecar-se bé els peus (sobretot la zona dels plecs, entre els dits), no anar descalç, optar per calçat obert −així s’evita la sudoració excessiva− i defugir els mitjons o el calçat que no deixi transpirar.

3. Per a les picades de meduses

  • Convé que netegeu la zona de la picada amb aigua salada, mai amb aigua dolça, perquè us faria més mal.
  • Un cop la pell estigui neta, poseu-vos-hi suc de llimona i gel d’àloe. L’aplicació de gel embolicat amb un drap també alleugerirà el dolor.

En cas de picades de meduses

En el llibre “Tratamiento natural al alcance de todos”, de la bioquímica Olga Cuevas i la nutricionista Lucía Redondo, ens donen unes pautes senzilles en cas que ens piqui una medusa. I són les següents:

  1. Protegiu-vos les mans amb uns guants de goma gruixuts i retireu les restes de la medusa adherides a la pell amb pinces o raspant amb una targeta de crèdit. Immobilitzeu la zona afectada. És convenient que us apropeu a la caseta de socors per identificar el tipus de medusa i que us pugueu aplicar el tractament més adequat.
  2. Netegeu-vos la pell amb aigua salada, mai amb aigua dolça, perquè s’activaria la toxina que deixa anar l’animal.
  3. Poseu-vos repetidament compreses xopades de sèrum fisiològic, aigua de mar o un cataplasma fet a base d’argila amb aigua de mar. En cas que la inflamació sigui molt gran, apliqueu-hi fred amb bosses de gel embolicades amb un drap.
  4. En el cas que els símptomes empitjorin, cal que aneu a un centre sanitari. Pot tractar-se d’una reacció al·lèrgica important.

Per a més informació, us recomanem el llibre “Tratamientos naturales al alcance de todos”, d’Olga Cuevas i Lucía Redondo, en el qual trobareu molts altres remeis naturals.

4. Per a les picades de mosquit

  • Hi heu de posar unes gotes d’oli de citronella, o bé aplicades mitjançant difusió atmosfèrica o amb un oli base.
  • Quan ja ens han picat, l’argila o el gel d’àloe són uns grans remeis naturals.

5. Per a les picades d’abella

  • Primer cal que us extraieu l’agulló de la pell i que hi apliqueu una compresa xopada amb una barreja de vinagre i aigua freda al 50% per neutralitzar el verí.
  • A més, anirà molt bé fer un emplastre d’argila.

6. Per a la irritació ocular o conjuntivitis

  • Podeu utilitzar gotes estèrils d’eufràsia, hamamelis i camamilla.
  • També podeu recórrer a un esprai ocular d’aigua de mar Quinton.
  • També van bé les compreses de camamilla o aplicar una rodanxa de cogombre a cada ull. D’aquesta manera, alleugeriu els ulls inflamats i irritats.
  • Un altre remei és el de fer suc de julivert, ja que gràcies al seu contingut elevat en clorofil·la ajuda a desinfectar i desinflamar.
    1. Es neteja julivert i es tritura en un morter.
    2. La pasta resultant es posa sobre una gasa estèril i s’hi aplica pressió per treure’n el suc.
    3. Apliqueu 2 o 3 gotes a cada ull amb ajuda d’una gasa estèril.

7. Per als cops o les contusions

  • Podeu aplicar una crema d’àrnica i harpagòfit sobre la zona afectada.
  • També podeu fer compreses fredes de vinagre barrejant una part de vinagre amb dues d’aigua freda. Mulleu unes teles de cotó a la barreja i emboliqueu la zona que voleu tractar. És un remei natural que també va bé en casos de cames inflades i pesades.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic