A continuació us donem a conèixer una llista de remeis naturals per fer front als típics accidents que poden aparèixer a l’estiu, com ara irritacions oculars, cremades del sol, picades de meduses, picades de mosquit, contusions, fongs…

Cremades solars: podeu aplicar cada 10 minuts gel d’àloe sobre la zona afectada i afavorir-ne la cicatrització o posar-hi un tros de fulla pelada amb un esparadrap. També es pot barrejar el gel d’àloe amb dues gotes d’oli essencial de lavanda. I si no teniu cap d’aquests dos productes, podeu optar per tallar una patata a rodanxes i aplicar-la sobre la zona que s’ha cremat. Si la patata està freda, crearà una sensació d’alleugeriment més intens, tal com expliquen l’Olga Cuevas i la Lucía Redondo en el llibre “Tratamientos naturales al alcance de todos”. A més, cal recordar que s’han d’utilitzar bons protectors solars amb filtres físics, evitar les hores de màxima exposició solar i prendre el sol de manera gradual. Sobretot, s’ha de tenir una cura especial amb els nens, ja que tenen la pell molt sensible.

En cas de fongs als peus: apliqueu-hi unes gotes d’oli essencial d’arbre de te. En cas de pells sensibles, cal diluir-les amb una mica d’oli vegetal. També us anirà bé si hi apliqueu talc d’argila o d’àloe per assegurar que la zona queda ben seca. Un remei que proposen l’Olga i la Lucía en el seu llibre és el de preparar una infusió de gingebre amb uns 30 g d’arrel ratllada per una tassa d’aigua bullent, deixar-la reposar, colar-la i aplicar-la dos cops al dia sobre la zona afectada i deixar que s’assequi a l’aire lliure. Però també caldrà que reviseu la vostra dieta i eviteu aliments dolços, ja que si no afavorireu un organisme propici a presentar infeccions, un organisme o “terreny” àcid. Potser convindrà complementar-la amb pre i probiòtics per enfortir les defenses. Per evitar l’aparició dels fongs, també és important assecar-se bé els peus (sobretot la zona dels plecs, entre els dits), no anar descalç, optar per calçat obert −així s’evita la sudoració excessiva− i defugir els mitjons o el calçat que no deixi transpirar.

Picades de meduses: convé que netegeu la zona de la picada amb aigua salada, mai amb aigua dolça, perquè us faria més mal. Un cop la pell estigui neta, poseu-vos-hi suc de llimona i gel d’àloe. L’aplicació de gel embolicat amb un drap també alleugerirà el dolor.

Picades de mosquit: hi heu de posar unes gotes d’oli de citronella, o bé aplicades mitjançant difusió atmosfèrica o amb un oli base. Quan ja ens han picat, l’argila o el gel d’àloe són uns grans remeis naturals. També trobareu altres recomanacions a l’article de la setmana passada.

Picades d’abella: primer cal que us extraieu l’agulló de la pell i que hi apliqueu una compresa xopada amb una barreja de vinagre i aigua freda al 50% per neutralitzar el verí. A més, anirà molt bé fer un emplastre d’argila.

Irritació ocular, conjuntivitis: podeu utilitzar gotes estèrils d’eufràsia, hamamelis i camamilla. També podeu recórrer a un esprai ocular d’aigua de mar Quinton. També van bé les compreses de camamilla o aplicar una rodanxa de cogombre a cada ull. D’aquesta manera, alleugeriu els ulls inflamats i irritats. Un altre remei és el de fer suc de julivert, ja que gràcies al seu contingut elevat en clorofil·la ajuda a desinfectar i desinflamar. Es neteja julivert i es tritura en un morter. La pasta resultant es posa sobre una gasa estèril i s’hi aplica pressió per treure’n el suc. Apliqueu 2 o 3 gotes a cada ull amb ajuda d’una gasa estèril.

Cops, contusions: podeu aplicar una crema d’àrnica i harpagòfit sobre la zona afectada. També podeu fer compreses fredes de vinagre barrejant una part de vinagre amb dues d’aigua freda. Mulleu unes teles de cotó a la barreja i emboliqueu la zona que voleu tractar. És un remei natural que també va bé en casos de cames inflades i pesades.

En cas de picades de meduses

En el llibre “Tratamiento natural al alcance de todos”, de la bioquímica Olga Cuevas i la nutricionista Lucía Redondo, ens donen unes pautes senzilles en cas que ens piqui una medusa. I són les següents:

  1. Protegiu-vos les mans amb uns guants de goma gruixuts i retireu les restes de la medusa adherides a la pell amb pinces o raspant amb una targeta de crèdit. Immobilitzeu la zona afectada. És convenient que us apropeu a la caseta de socors per identificar el tipus de medusa i que us pugueu aplicar el tractament més adequat.
  2. Netegeu-vos la pell amb aigua salada, mai amb aigua dolça, perquè s’activaria la toxina que deixa anar l’animal.
  3. Poseu-vos repetidament compreses xopades de sèrum fisiològic, aigua de mar o un cataplasma fet a base d’argila amb aigua de mar. En cas que la inflamació sigui molt gran, apliqueu-hi fred amb bosses de gel embolicades amb un drap.
  4. En el cas que els símptomes empitjorin, cal que aneu a un centre sanitari. Pot tractar-se d’una reacció al·lèrgica important.

Per a més informació, us recomanem el llibre “Tratamientos naturales al alcance de todos”, d’Olga Cuevas i Lucía Redondo, en el qual trobareu molts altres remeis naturals.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Ara pots demanar cita amb la
Jordina Casademunt a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic