Moltes dones ja no podem viure sense compreses ni tampons, un producte que existeix des de fa mig segle però que resulta vital durant l’etapa fèrtil. De fet, una dona utilitza, com a mínim, 11.000 tampons o compreses al llarg de la vida. Però són saludables? Hi ha altres opcions?

La veritat és que hi ha moltes dones que tenen irritacions, sequedat i reaccions al•lèrgiques quan fan servir alguna compresa o tampó convencional. Per evitar aquests problemes d’irritacions, picors i al•lèrgies, moltes dones opten per alternatives més naturals, per compreses i tampons elaborats amb cotó orgànic certificat per evitar el contacte innecessari amb possibles residus químics. Masmi natural cotton, Natracer o Nature són algunes de les cases comercials que elaboren tampons, compreses i protectors íntims (Salvaslips) elaborats amb cotó orgànic, lliures de clor per evitar qualsevol possible reacció amb la pell, i amb blat de moro natural, lliures de transgènics. De fet, moltes marques ja comencen a cuidar aquests aspectes i algunes estan canviant el blanqueig per l’oxigenació.

Copa menstrual, l’alternativa encara més ecològica

La copa menstrual és una alternativa sostenible, saludable, còmoda i econòmica, un dispositiu reutilitzable fabricat amb silicona hipoal•lergògena en forma de campana que s’introdueix a la vagina i reté la menstruació. L’avantatge és que és reutilitzable, no produeix al•lèrgies, no interfereix amb el delicat entorn vaginal i no vessa. Les marques més conegudes són DivaCup i MoonCup. Una opció saludable per a aquelles dones que volen prescindir de la utilització de compreses i tampons. La copa menstrual dura aproximadament uns deu anys.

De fet, les compreses i tampons ecològics són opcions que respecten més el medi ambient i la salut, ja que durant el procés de blanqueig del cotó i del raió (un derivat de fibres de cel•lulosa de la fusta) s’utilitzen substàncies químiques que contaminen les aigües. Les empreses d’aquests productes tenen com a objectiu aconseguir un producte blanc perquè transmeti netedat, sense tenir en compte l’efecte nociu que té aquest procés per al medi ambient. A més, l’ús de pesticides en el cotó conreat de manera convencional fa que s’obtingui un producte que per a la higiene íntima no és gaire recomanable. I un altre inconvenient de les compreses i tampons convencionals és que porten polietilè o polipropilè, plàstics procedents de la indústria del petroli que són difícils de reciclar. En el cas dels tampons, en alguns casos poden causar la síndrome de xoc tòxic, una infecció que pot resultar letal i que es produeix en molts pocs casos.

També es diu que els tampons poden ser cancerígens, perquè contenen traces de dioxines, un tòxic resultant del procés de blanqueig. Però no està del tot clar, ja que les dioxines també es troben en quantitats inferiors a les que ens trobem a l’aire o als aliments. Tot i això, no està demostrat que l’ús del tampó sigui totalment innocu.

 

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic