Si el que necessitem és hidratar la pell, no hi ha res millor que els olis vegetals. N’hi ha de diversos tipus i per a necessitats diferents: oli de jojoba, d’ametlles dolces, d’argània, de rosa de mosqueta…

Olis vegetals per evitar l'envelliment de la pell

Els trobem de manera individual o com a ingredients dels cosmètics naturals per aconseguir l’efecte emulsionant en comptes dels olis minerals presents en els cosmètics convencionals. Només per aquest punt ja val la pena escollir cosmètics naturals, perquè ens assegurem una aportació nutricional que no ens donen els productes convencionals.

Els olis vegetals són ideals per cuidar la pell. Existeixen des de temps immemorials i s’han utilitzat per a les cures de la bellesa; fins i tot les grans civilitzacions de l’Antic Egipte, Roma i Grècia els consideraven “or líquid” i símbol del poder.

La pell necessita nutrients, alimenta-la!

La pell, per tenir una bona salut, necessita rebre nutrients essencials i oxigen. A través de la circulació sanguínia, li arriba l’aportació de substàncies nutritives procedents de l’alimentació, com són els àcids grassos essencials omega-3 i omega-6.

Però també pot rebre nutrients gràcies als cosmètics naturals i biològics. Mitjançant la utilització d’olis vegetals corporals, la pell rep una bona aportació d’àcids grassos essencials, nutrients necessaris per mantenir l’estructura de l’epidermis ben hidratada i amb la màxima vitalitat.

Els olis vegetals: riquesa en nutrients essencials

Els olis vegetals són rics en àcids grassos essencials que formen part de l’estructura de les membranes de les cèl·lules de la pell. Si aportem olis essencials a la pell aconseguirem donar-li tonicitat i elasticitat i regenerar-la.

A més, els olis vegetals són rics en vitamines liposolubles A, D, K i E, que protegeixen la pell davant dels agents de degeneració i oxidació que afavoreixen l’envelliment prematur.

 • Oli de rosa mosqueta de Xile

Oli molt ric en omega-3. És excel·lent per regenerar l’epidermis, facilita la renovació generació del col·lagen i contribueix a prevenir l’aparició d’arrugues (efecte antiedat). Proporciona els elements necessaris per mantenir la pell suau i elàstica, i també prevé l’envelliment prematur.

Té un 80% d’àcids grassos essencials amb una proporció omega-6/omega-3 d’1:1. És ideal per a la dona embarassada. L’aplicació d’un bon oli de rosa mosqueta de qualitat permet una regeneració cel·lular excel·lent i aporta suavitat, to i elasticitat a la pell.

 • Oli d’ametlles dolces

Utilitzat àmpliament en cosmètica per les seves propietats emol·lients (lubricants), hidratants i nutritives. Es fa servir com a base per a massatges amb en la utilització d’olis essencials, i a més és molt adequat per a tot tipus de pell, normals, irritades i seques. Les seves propietats hidratants prevenen la sequedat de la pell. Resulta una alternativa excel·lent a les cremes desmaquillants.

En la seva composició destaca l’aportació d’àcids grassos omega-9, omega-6 i omega-3.

Oli vegetal

 • Oli de jojoba

Amb propietats antioxidants excel·lents, és un oli molt resistent a la calor. L’oli de jojoba també és conegut amb el nom de cera líquida, perquè els elements que el componen s’ajusten més als components de la cera líquida que als d’un oli vegetal. Té una composició similar a les ceramides, component greixós de les membranes cel·lulars.

Té propietats calmants, suavitzants i penetra fàcilment sense deixar una sensació de greix. És adequat per a tot tipus de pell.

 • Oli de calèndula

Ajuda a reforçar la protecció natural de l’epidermis. S’utilitza per a la cura de pells sensibles, esquerdades i enrogides pel sol. Ideal per als bebès.

 • Oli de sèsam

Utilitzat àmpliament en la medicina ayurvèdica, ja que escalfa, nodreix l’organisme i tranquil·litza el sistema nerviós gràcies a la lecitina que conté.

Aquest oli es troba moltes vegades com a base de protectors solars, ja que una de les seves accions principals és la de contribuir al paper de filtre solar (absorbeix un 35% els rajos UVB).

 • Oli d’argània

Provinent del Marroc, aquest oli té una quantitat molt elevada de vitamina E, un 80% d’àcids grassos insaturats, entre els quals destaquen un 45% d’àcid oleic (àcid gras monoinsaturat) i un 35% d’àcid linoleic (omega-6).

Entre les seves propietats destaca un efecte regeneratiu de la pell, un efecte antiedat, antisèptic i fungicida ideal per a cremades de sol; suavitza, hidrata i aporta brillantor a la pell, n’afavoreix l’oxigenació i li proporciona elasticitat.

Al mateix temps, la protegeix de les agressions externes, restaura la capa hidrolipídica cutània i reestructura i enforteix les ungles i els cabells.

Els principals olis vegetals del mercat

Trobem molts tipus d’olis vegetals al mercat. A continuació en descrivim uns quants, però el que és important és escollir olis vegetals de qualitat. Per això sempre recomanem que, a l’hora de comprar-ne un, porti el segell ecològic.

 • Oli de jojoba. Per a pells inflamades, psoriasi, èczema, acne. Ideal per a pells greixoses o mixtes.
 • Oli de sèsam. Psoriasi, èczema; tot tipus de pell. És reestructurant, permet una hidratació millor i suavitza la pell.
 • Oli d’ametlles dolces. Per a pells seques i irritades. Pot ser utilitzada per a tot tipus de pell.
 • Oli d’os d’albercoc. Per a tot tipus de pell. Molt utilitzat com a contorn d’ulls. Base excel·lent per a les barreges amb olis essencials.
 • Oli d’os d’argània. Gran regenerant i reestructurant. Oli amb efecte antiedat. Compensa la desnutrició de la pell, responsable de l’envelliment cel·lular.
 • Oli de germen de blat. Ideal per a pells seques amb tendència descamativa. Regenera la pell.
 • Oli d’avellana. Calma i suavitza la pell. Ideal com a base per a massatges.
 • Oli de rosa mosqueta. Gran acció regenerant, eficaç contra les arrugues i cicatrius. També va bé per a pells amb acne, cuperosi o èczema.
 • Oli de calèndula. Ideal per als bebès, calma les pells més delicades.

Marques com Pranarôm, Essential’Arôms ofereixen olis vegetals ecològics. Pel que fa als cosmètics amb el segell ecològic i que presenten en la composició olis vegetals de qualitat trobem Cattier, Dr. Hauschka, Florame, Farfalla, Logona, Santé, Aquabio, entre d’altres.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

 • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
 • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
 • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic