A la pràctica
Moltes consumidores de cosmètica tenen la idea que l’exfoliant elimina granets i punts negres, i fan un ús d’aquest producte que en molts casos és excessiu, fins al punt que s’arriba a alterar la protecció natural de la pell. En els últims anys, l’esteticista Susana Boulton ha observat pells cada vegada més sensibles, fet que en molts casos és degut a l’abús d’aquests productes. Com que cada pell és diferent, ens dóna les recomanacions següents a l’hora d’utilitzar un bon exfoliant.
Pell fina i sensible: 1 o 2 vegades al mes, com a molt. Hem de tenir en compte que la renovació cel·lular es produeix cada 28 dies.
Pell seca i gruixuda: 1 vegada cada 15 dies.
Pell seca i fina: 1 o 2 vegades al mes
Pell mixta i gruixuda: 2 vegades al mes.
Pell mixta i sensible: 1 vegada al mes.
Pell amb acne: no es recomana exfoliar, ja que és una pell que està inflamada i sensibilitzada, i es pot infectar per la presència de pus.
Pell molt gruixuda: podem exfoliar 1 vegada a la setmana ja que es tracta d’una pell molt resistent i amb una necessitat específica de regenerar.
Hem de tenir present que la pell per si sola es regenera i que hem de respectar la seva naturalesa.
És important saber si tenim la pell fina o sensible, ja que en aquests dos casos haurem de cuidar-la molt i només exfoliar-la un cop al mes.
Quan apliquem l’exfoliant, ho hem de fer de manera suau sense agredir l’epidermis.
El peeling o exfoliant es pot fer amb partícules rugoses que permeten una exfoliació lleugera de les capes superficials o bé amb l’ajuda d’argiles, ja que també mobilitzen les cèl·lules mortes i remineralitzen la pell.
Quan parlem d’exfoliar la pell ens referim a fer una neteja profunda per eliminar les cèl·lules mortes de l’epidermis amb un cosmètic exfoliant, també anomenat peeling, gommage o scrub. La pràctica sistemàtica d’aquesta neteja assegura una regeneració efectiva de l’epidermis i proporciona una pell oxigenada, hidratada i preparada per rebre els nutrients i principis actius de les cremes naturals d’elecció.
La funció dels exfoliants
Tal com comenta la Susana Boulton, esteticista experta en cosmètica natural, la funció principal d’un exfoliant és eliminar la capa de les cèl·lules mortes que no es desprenen de l’epidermis quan es produeix la renovació cel·lular. Aquestes cèl·lules mortes creen una capa invisible a simple vista que impedeix que la pell absorbeixi els tractaments de manera efectiva. Si eliminem aquestes cèl·lules mortes, l’epidermis podrà rebre millor els tractaments que utilitzem per tenir-ne cura (hidratants, nutritives, sèrums, mascaretes, olis vegetals, olis essencials), al mateix temps que aconseguirem que tingui més lluminositat i vitalitat.
Exfoliants naturals i convencionals. Saber escollir
Per veure quins exfoliants són els més recomanables només cal conèixer-ne les diferències, avantatges i inconvenients. Trobem exfoliants en la cosmètica convencional i també en la de procedència ecològica.
L’acció netejadora dels exfoliants naturals és deguda a productes naturals com són els ossos de fruites polvoritzades, fibres vegetals (d’algues, de lufa), flocs de civada, partícules de cera, silici o simplement grans de sucre, extractes d’arròs i bambú o sal barrejats amb la resta d’ingredients. El seu mecanisme d’acció es basa en un arrossegament mecànic de les impureses dipositades sobre la pell a partir d’ingredients d’origen natural. Aquestes substàncies afavoreixen el procés descamatiu de la pell i faciliten la renovació cel·lular.
En el cas dels exfoliants convencionals l’acció netejadora s’obté mitjançant partícules sintètiques de polietilè o niló que el que fan és arrossegar les escates. Altres ingredients que trobem als exfoliants convencionals són els olis minerals (paraffinum, paraffinumliquidum o petroleum) que cobreixen la pell com si fos un embolcall de plàstic, tapen els porus i bloquegen la respiració de les cèl·lules. Impedeixen l’eliminació correcta de toxines a través de la dermis. A la llarga, comporten irregularitats a la pell com ara irritació, acne, envelliment prematur. També trobem àcids fruiters (àcids alphahidroxy –AHA–, i àcids betahidroxy –BHA–), que serveixen per estabilitzar el pH (l’acidesa) del producte i per dur a terme la funció d’exfoliació, ja que ajuden a eliminar les cèl·lules mortes de la pell (amb dosis altes, afavoreixen la generació de col·lagen i, per tant, la regeneració de la pell); en contrapartida, poden provocar irritacions i fotosensibilització. A part d’aquests ingredients també trobem els PEG (Polietilenglicol), que s’afegeixen per ajudar a retenir la humitat de la pell –cosa que la fa suau i sedosa al tacte però, per contra, n’elimina el factor protector natural–, i que, entre d’altres, poden produir al·lèrgies o irritacions.
Per a més informació
Susana Boulton, bioestètica
Born Natural de Rosabel Miralles. C/ Grunyi, 6, botiga 2a. BCN. Telf: 93 310 24 84