neteja casa-interiorEls productes de neteja són omnipresents a totes les llars. Se sap relativament poc sobre la composició d’aquests productes per diverses raons, perquè no n’ha hi estudis, perquè les formulacions que tenen són complexes, i perquè hi ha limitacions i proteccions pel que fa a la divulgació de tots els seus ingredients.

Avui en dia hi ha més de 100.000 substàncies químiques presents en els productes de la llar, de les quals només sabem els efectes de 3.000. El benzè, el formaldehid, els èsters de glicol, etc. són components cancerígens i al•lergògens. No coneixem encara els efectes de les molècules químiques que són a gran part dels productes de neteja, per això sempre és millor recuperar tradicions més naturals, tant per protegir el medi ambient com per garantir la nostra salut familiar.

Altres recomanacions per tenir la llar neta

  • Ventileu la casa cada dia.
  • Utilitzeu productes naturals per netejar i desinfectar.
  • Aficioneu-vos a l’ús d’olis essencials.
  • Poseu plantes ornamentals que ajudin a neutralitzar les substàncies químiques volàtils.
  • Si voleu continuar utilitzant productes químics, aposteu pels productes de la llar ecològics.
  • Per ambientar les llars, utilitzeu difusors atmosfèrics amb olis essencials.

Una aposta pel medi ambient

Els productes d’higiene de la llar acostumen a anar acompanyats de químics que difícilment es desintegren i que van a parar als rius i al mar, cosa que els fa entrar de nou al cicle biològic i també en els aliments que consumim.

Només pel fet de canviar aquests productes per altres que respectin el medi ambient ja serà una bona aposta per afavorir la salut del nostre planeta.

Una aposta per la salut

Molts dels productes d’higiene de la llar contenen substàncies químiques al•lergògenes o potencialment cancerígenes. En un estudi fet l’any 2009 per Anne C. Steinemann, investigadora de la Universitat de Washington, titulat “Els productes de consum perfumats i els seus ingredients no revelats” (Fragranced consumer products and undisclosed ingredients), es demostrava la presència d’ingredients aromàtics en una selecció de productes de consum que són potencialment tòxics i que poden provocar problemes de salut.

Aposta pels productes de neteja casolans i ecològics

En comptes d’utilitzar tants productes químics podem recuperar tradicions casolanes i que no tenen cap impacte negatiu en la salut del medi ambient i de les persones. A continuació us donem unes quantes idees:

Bicarbonat: per desembussar i per netejar superfícies en què hi ha brutícia incrustada.

Vinagre: per fregar el terra. És un gran desinfectant. També es pot fer servir per rentar els plats o per netejar els vidres (també es pot utilitzar suc de llimona).

Per netejar els mobles: un drap humit.

Llimona: és un gran desinfectant ric en olis essencials i bioflavonoides. Ofereix una olor refrescant i ajuda a treure les taques.

Glicerina: ajuda a treure de manera més fàcil les taques del terra o dels aliments de la nevera.

Utilitzeu olis essencials per desinfectar: per exemple, l’oli d’arbre de te.

L’alcohol etílic: desinfecta i treu les taques de greix.

Abrillantador de mobles: es pot utilitzar una proporció de llimona per cinc d’oli d’oliva.

Podeu elaborar el vostre propi sabó per netejar el terra: amb 800 ml de vinagre de vi blanc, 180 d’alcohol etílic i 20 ml (150-200 gotes) d’olis essencials de pi, de menta o d’arbre de te; combinant dos olis essencials; utilitzant un sabó líquid vegetal neutre ecològic i afegint una cullerada de suc de llimona, o amb una barreja d’olis essencials i aigua.

Ús de plantes ornamentals amb propietats descontaminants

Introduir les propietats descontaminants de les plantes ornamentals en espais interiors pot millorar significativament la qualitat de l’aire, segons un estudi fet als EUA i publicat a la revista HortScience. En aquest estudi es van identificar les plantes que són més eficaces per eliminar compostos orgànics volàtils com el benzè, el toluè, l’octà, el TCE (tricloroetilè) i alfa-pinè, presents en productes de neteja, en plàstics, etc. i que poden causar malalties agudes com l’asma o nàusees, o fins i tot malalties cròniques. Algunes d’aquestes plantes eren l’heura (Hedera helix), el ficus benjamina, la Tradescantia pallida, l’Hemigraphis alternata, la flor de la cera (una enfiladissa) o l’esparreguera (Asparagus densiflorus).

 

Fonts:

youscribe.com/

hortsci.ashspublications.org/

national-toxic-encephalopathy-foundation.org/

ecologistasenaccion.org/

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic