Als qui us agradi maquillar-vos per a les grans ocasions o per als dies de cada dia heu de saber que els cosmètics convencionals estan elaborats amb ingredients derivats del petroli i altres substàncies que poden generar residus tòxics en l’organisme. Afortunadament trobem cosmètica decorativa elaborada amb pigments naturals que respecten la pell i el medi ambient.

De què està fet el maquillatge convencional?

Els components de la cosmètica decorativa convencional disten molt dels de la cosmètica decorativa natural. Contenen colorants azoics, presents en els pintallavis i en els colorets, i són pigments colorants produïts de forma sintètica que estan sota sospita des de fa anys pel risc potencial cancerigen que tenen i perquè són altament tòxics i produeixen al·lèrgies. Són colorants derivats del quitrà, del petroli. A més, hi ha colorants que poden presentar petites traces de metalls pesants, tòxics per al cervell. Alguns d’aquests colorants no estan aprovats com a additius alimentaris, però s’utilitzen en cosmètica i es poden ingerir, com és el cas del pintallavis.

També contenen ingredients que formen amines nitrogenades –substàncies que es produeixen, per exemple, quan es fa una graellada de carn, quan el greix cau sobre el carbó, i que s’han comprovat que son cancerígenes–, sobretot en les màscares de pestanyes i els llapis d’ulls, substàncies que s’ha demostrat també que són cancerígenes. De fet, les administracions alemanyes retiren reiteradament del mercat productes de cosmètica decorativa que presenten un contingut no permès en amines nitrogenades. També presenten olis i ceres de parafina provinents del petroli, que són especialment perillosos en els pintallavis perquè els ingerim amb gran facilitat. Les silicones s’utilitzen com a olis base en els maquillatges de la cosmètica convencional. Els PEG que s’utilitzen com a ingredients emulgents de les bases de maquillatge contribueixen a eliminar la protecció natural de la pell, i fan que sigui més vulnerable.

Maquillatge no tòxic

“El maquillatge bio, a diferència del convencional”, tal com ens explica la Montse de las Fuentes, de Naturcosmetika, “és lliure de productes derivats del petroli com els olis de parafina. Tampoc contenen pigments colorants, ni conservants sintètics ni amines nitrogenades, ni emulgents etoxilats (PEG). Estan elaborats bàsicament amb pigments naturals, amb extractes de nabius vermells rics en antioxidants, amb extracte de llavors de poma amb propietats antiarrugues, amb extractes d’algues marrons que ajuden a reduir eficaçment els radicals lliures, amb pedres que confereixen energia i vitalitat com ara el quars, l’ametista i l’ambre, i amb olis vegetals de jojoba bio, ametlla bio i llavors de bròquil bio que presenten nombrosos components actius.”

En definitiva, sempre que us vulgueu maquillar escolliu una cosmètica decorativa elaborada amb ingredients 100% naturals, certificada amb el segell ecològic, sense colorants, perfums o conservants de síntesi, sense derivats del petroli i sense haver estat testada en animals. Unes bones marques de maquillatge bio són, per exemple, Logona i Santé.

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic