Els pintallavis que milions de dones fan servir cada dia contenen nivells alts de plom, segons va demostrar un estudi d’un laboratori independent l’any 2007 en el marc de la Campaign for Safe Cosmetics. Més de la meitat de les marques analitzades tenien nivells de plom entre 0,03 i 0,65 parts per milió (ppm). Segons la Food And Drug Administration (FDA) el límit estàndard permès de plom en els aliments dolços destinats al consum infantil són de 0,01ppm. Com els caramels, els pintallavis s’ingereixen directament; tot i això la FDA no ha establert un límit de plom per als pintallavis.

L’acumulació de plom en l’organisme: un gran neurotòxic

Ja fa més de tres mil anys que els metges grecs i romans van descriure els símptomes de l’enverinament per plom: ceguera, convulsions, dany cerebral, malaltia renal i càncer. Fa cent anys, la intoxicació per plom en els nens es relacionava amb la utilització de pintures amb plom. El 1909, Àustria, França i Bèlgica van prohibir les pintures que contenien plom. Avui en dia, aquest metall pesant el trobem als aliments, a l’aigua i també als cosmètics.

Actualment sabem que el plom és un neurotòxic, i que si s’acumula a l’organisme pot causar problemes d’aprenentatge, de llenguatge i de comportament. Les dones embarassades i els nens petits són particularment vulnerables a l’exposició de plom, perquè aquest metall pesant travessa fàcilment la placenta i afecta la salut del fetus. El plom també s’ha vinculat a problemes de fertilitat i d’avortaments involuntaris perquè interfereix en el funcionament hormonal correcte. De fet, el plom, com altres metalls pesants, es va acumulant al cos amb el pas del temps; per això, el fet de pintar-se els llavis cada dia amb un pintallavis amb plom, a més del plom de l’aigua i d’altres fonts, fa que l’organisme acumuli una quantitat significativa que pot interferir en el funcionament correcte del cos.

Podem continuar sent presumides?

A les dones ens agrada presumir de llavis carnosos i vermells. Si fem servir pintallavis convencionals hem de saber que la gran majoria contenen nivells significatius de plom. Si no ens mengéssim el pintallavis potser no seria tant greu, però hem de pensar que cada vegada que ens pintem els llavis, inconscientment anem llepant el pintallavis i, per tant, ens mengem els ingredients que conté. Podem arribar a consumir al llarg de la vida dos quilos de pintallavis! Per tant, no costa fer el canvi i optar per pintallavis que no continguin plom. Marques com Dr. Hauschka i Santé tenen una gamma de pintallavis sense plom molt àmplia, per exemple.

Però sobretot no hem d’oblidar mai el més important per estar sanes: somriure sempre, perquè és una conducta que afavoreix la confiança i la comunicació entre les persones. Quan riem alliberem endorfines, hormones de la felicitat, que afavoreixen l’equilibri del to vital; gràcies al riure eliminem estrès, estem més receptius i veiem el cantó positiu de les coses.

Per a uns llavis sensuals

 

Els llavis, igual que els ulls són una part important de l’expressió del rostre. La pell dels llavis necessita una cura especial, ja que constantment està exposada als diferents factors externs. Per tant, tenir uns llavis bonics no depèn només del pintallavis que escollim; l’alimentació és clau per aconseguir un somriure bonic i saludable. Algunes pautes que hem de tenir en compte són:

  1. Eviteu el consum de sucres refinats. Hi ha una relació molt estreta entre el col·lagen i el sucre. L’abús d’aliments refinats rics en sucres perjudica seriosament el pàncrees i causa un desequilibri de la corba de la glucèmia. Aquesta situació endureix les artèries i deteriora el col·lagen, fet que dificulta enormement la regeneració cel·lular; per tant, és important evitar els sucres refinats i apostar pel consum d’aliments integrals (cereals, pasta, arròs….). D’aquesta manera, assegurarem el manteniment correcte dels nivells de sucre en sang.
  2. Eviteu el restrenyiment. Tan important és proveir-nos de nutrients essencials per mitjà de l’alimentació com eliminar les toxines acumulades. Si no les eliminem bé, aquesta acumulació es reflectirà a la pell i als llavis. En cas que tinguem problemes de restrenyiment, hi ha moltes maneres de fer-hi front: des d’incrementar el consum d’aliments sencers fins a habituar-se a veure un got d’aigua tèbia en dejú, prendre una cullerada sopera de lli cada dia o bé complementar la dieta amb un bon suplement de prebiòtics i probiòtics.
  3. Consumiu aliments rics en omega-3: els àcids grassos omega-3 afavoreixen l’elasticitat de pell i llavis. La pell manté un equilibri delicat entre aigua i greix; quan envelleix, aquest equilibri es perd. Un aliment estrella ric en omega-3 són les llavors de lli. També podeu assegurar una font excel·lent d’omega-3 amb la complementació nutricional.
  4. Consumiu aliments rics en antioxidants: els antioxidants hidraten i protegeixen els llavis enfront de les agressions externes, com el fred, la contaminació, etcètera. Consumiu verdures de cultiu ecològic i introduïu altres aliments rics en antioxidants com el suc de nabius o d’açaí…
  5. Assegureu una hidratació òptima: la pell dels llavis és molt fina i delicada; amb prou feines té capacitat pròpia per defensar-se de la pèrdua d’hidratació que causen els canvis meteorològics, la contaminació i el pas dels anys. Una bona hidratació de l’organisme assegura una hidratació òptima dels llavis. Consumiu diàriament verdura ecològica, preneu aigua i infusions i complementeu l’alimentació amb un suplement d’aigua de mar, que assegura una hidratació cel·lular òptima.

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic