El ritual de pintar-se les ungles no és una moda nova. Segons els historiadors, al 3000 aC ja hi havia tradició de decorar-se aquesta part de les mans. A la Xina, antigament, es pintaven les ungles de color vermell o rosa amb una combinació de goma aràbiga i clares d’ou. Els egipcis se les pintaven amb henna i quedaven d’un color vermell marronós. Quan es van inventar els esmalts d’ungles (1924), es van seguir les tècniques de les pintures per a cotxes, és a dir, eren plens de compostos químics tòxics per a la salut.

Un trio de tòxics

Segons diversos estudis, s’ha pogut comprovar que els pintaungles convencionals porten, en la seva composició, un trio de vernissos tòxics: el formaldehid, l’ftalat de dibutil (DBP) i el toluè. En primer lloc, el formaldehid s’utilitza com a enduridor, i ja des del 2004 l’agència internacional per a la investigació sobre el càncer el té catalogat com a ingredient “cancerigen”. És un ingredient molt volàtil, derivat del petroli, que s’utilitza en la fabricació de pintures, laques, vernissos i esmalts d’ungles. S’ha vist que pot causar problemes respiratoris. En segon lloc, l’ftalat de dibutil (DBP) és un producte sospitós de ser disruptor endocrí. I, finalment, pel que fa al toluè,  una resina que facilita l’aplicació de l’esmalt, provoca problemes d’al•lèrgies a la pell i al•lèrgies respiratòries i pot ocasionar irritació ocular i afectar el sistema nerviós. A la llarga pot ser cancerigen.

Enforteix les ungles

Una manera molt eficaç d’enfortir les ungles és aplicant-hi, un cop a la setmana, per exemple, una mica d’oli d’argània,  i fer un suau massatge. Una altra manera d’enfortir-les és a través de l’alimentació. Procureu consumir aliments rics en minerals, incorporeu l’hàbit de menjar algues cada dia, condimentar els plats amb sèsam lleugerament torrat, tenir en compte les verdures d’arrels en els àpats, menjar cada dia cereal integral i evitar els sucres refinats. Per altra banda, a més, també podem beneficiar-nos de les propietats del silici, mineral essencial per a la salut de la pell, cabells, ungles i articulacions.

Mesures per escollir bons pintaungles sense tòxics

Sempre és millor escollir pintaungles bio, en què els dissolvents i plastificants es substitueixen per polpa de fusta, cotó, blat de moro, patata o blat. Unes altres recomanacions, en el cas d’utilitzar pintaungles convencionals, poden ser: ventilar l’habitació quan s’utilitza un esmalt d’ungles o escollir un esmalt d’ungles amb base d’aigua.

Algunes marques que pots trobar són: Santé, Aquarelle, Suncoat , SPA RITUAL  Tot i això, avui en dia hi ha cada vegada més marques convencionals lliures d’aquests tres tòxics (toluè, formaldehid i DBP) i són conegudes com a 3-Free, per remarcar-ne l’absència. A l’hora de treure l’esmalt d’ungles podem utilitzar fórmules com la de Santé, a base d’alcohol biològic i oli essencial de taronja de cultiu ecològic. D’aquesta manera evitarem utilitzar els típics productes amb acetona que poden ocasionar irritacions a la pell.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic