Manté la bellesa dels pits

Manté la bellesa dels pits

Malauradament, una de les parts menys cuidades del cos és el pit. Com que sabem que, al llarg dels anys, els pits canvien –per la pubertat, l’embaràs, la lactància, la menopausa–, cal una cura especial per a cada moment. Els pits són molt fràgils i els canvis bruscos els afecten. Flacciditat, estries… tots aquests problemes apareixen com a conseqüència d’un trencament de les capes profundes de la dermis ocasionat pels canvis bruscos que hi ha durant les diferents etapes de la dona.

Entre les causes de la flacciditat i el deteriorament del pit trobem la pèrdua de pes amb dietes dràstiques, ja que afavoreixen la pèrdua de pes ràpid sense tenir en compte que el pit és una zona delicada; una postura incorrecta de l’esquena i les espatlles, ja que afavoreix que el pit caigui; les llargues exposicions al sol, que envelleixen de manera precoç la pell i la fan menys elàstica; l’esport, que, si no es porta un sostenidor adequat, pot afectar la forma dels pits; i també la maternitat, la lactància i l’envelliment.

Tots aquests factors no han d’acabar necessàriament amb la bellesa del pit si recorrem a cremes hidratants, bones postures i exercicis específics.

Cura dels pits durant la lactància

Durant la lactància podem tenir clivelles i mastitis.

Les clivelles són resultat del frec mecànic causat per una mala postura del nadó quan succiona. El millor és assegurar que està ben col·locat  i deixar-se assessorar per una consultora en lactància materna. Quan les clivelles apareixen, cal eixugar bé els pits per evitar que la humitat estovi la pell. Ho podem fer al sol, que a més revitalitzarà la pell, o fer servir un assecador amb aire no gaire calent per evitar el fregament de la tovallola. I sobretot, el millor remei és, per una banda, aplicar la pròpia llet de la mare, que ajudarà a cicatritzar. Això ens pot anar molt més bé que fer servir els preparats de lanolina, rica en vitamina D, una vitamina que protegeix la pell davant infeccions.  També va bé rentar el pit amb una infusió de camamilla i eixugar-lo acuradament. Per a les clivelles greus, podeu fer servir compreses amb tisanes de consolda.

Les dones amb mastitis poden tenir febres altes, malestar important, sensació de debilitat i una zona del pit dura, calenta i vermella; també poden notar astènia i debilitat. Una mastitis és una obstrucció que s’ha infectat; normalment apareix en un sol pit i en un sol quadrant.  També es pot tenir sensació de cremor, dolor intens i punxades en alletar sense arribar a tenir febre. Tots dos casos es deuen a una alteració microbiana de la llet materna.

Per solucionar-ho, Alba Lactància materna dóna, en aquest enllaç, els consells següents: cal que abans de cada presa s’apliqui calor local, ja sigui amb una estoreta elèctrica, un assecador de cabells, draps calents i humits, una dutxa… També cal fer massatges a la zona durant uns tres minuts, i, quan hagi de mamar, col·locar el nen de manera que la barbeta quedi just per damunt, o almenys en la direcció de l’obstrucció.

També hi ha remeis casolans naturals que es poden fer com ara compreses calentes -per exemple, de fulles de fonoll bullides deu minuts- i massatges amb oli d’ametlles dolces. També pot anar bé posar fulles verdes de col, amb el nervi aixafat perquè actuïn els tanins, als sostenidors, o aplicar cataplasmes amb infusió de fenigrec. Una altra bona opció és ratllar una pastanaga i aplicar-la al pit en forma de cataplasma. De vegades, també cal treure’s llet per descongestionar. En qualsevol cas, cal demanar consell al metge o a un assessora en lactància materna.

Per altra banda, per evitar les estries durant l’embaràs i la lactància és bo aplicar cada dia oli d’argània o oli de rosa de mosqueta. Una altra bona opció és l’oli antiestries de Weleda, una formulació basada en oli d’ametlles dolces i oli de jojoba –que suavitzen i hidraten la pell–, oli de germen de blat –ric en vitamina E– i extractes d’àrnica –amb un efecte tonificant–; el conjunt d’aquests ingredients millora l’elasticitat de la pell.

Productes naturals que mantenen la bellesa dels pits

Els olis vegetals –com el d’ametlles dolces, d’argània, de rosa de mosqueta…– són un producte excel•lent per nodrir i hidratar els pits i tot el cos. Podeu comprar olis essencials per aromatitzar i elaborar preparats propis: només cal afegir cinc o sis gotes d’oli essencial a l’oli vegetal escollit. Alguns olis essencials que poden anar bé són el de benjuí, que ajuda a estimular la circulació sanguínia i suavitza la pell; l’espígol, que calma la pell i serveix per tractar irritacions cutànies; la llimona, que purifica el cos i evita la flacciditat dels teixits cutanis…

Es recomana aplicar l’oli fent un massatge suau a la nit, abans d’anar a dormir, i seguidament posar-se roba de cotó per facilitar l’oxigenació de la pell. Al matí, és bo regalar-se una bona dutxa i aplicar una capa generosa de crema hidratant.

Un altre bon aliat per a la pell fràgil dels pits és la mel. Una bona opció és aplicar mascaretes o cataplasmes i després retirar-la amb aigua tèbia. Suavitza la pell i, si hi ha esquerdes per l’embaràs o la lactància, ajuda a tancar-les; a més, nodreix la pell i activa la circulació superficial, acaba amb la sequedat de pell, les arrugues i impureses.

Nutricosmètica: col·lagen i àcid hialurònic

Combinar tractaments d’estètica i complementació nutricional és ideal per multiplicar els efectes. Per millorar l’aspecte dels pits i aconseguir una bona turgència i reafirmació, a més de fer servir un bon cosmètic, és interessant combinar la complementació d’àcid hialurònic i col•lagen. D’una banda, el col•lagen –un gran aliat per mantenir la bellesa dels pits, ja que ajuda a mantenir la pell llisa, suau i hidratada i elàstica– és una proteïna i el constituent principal del teixit conjuntiu. De l’altra, l’àcid hialurònic ajuda a retenir aigua i volum a la pell; és una substància que trobem distribuïda àmpliament a tot el cos, forma part dels components principals de la matriu extracel•lular. S’ha vist que la complementació nutricional pot ajudar a augmentar la hidratació i l’elasticitat de la pell i millora la síntesi de col•lagen.

 

Pla diari de bellesa per als pits

Netegeu cada nit els pits i la zona de l’escot amb una llet netejadora suau.

Un cop al mes, feu-vos una exfoliació vegetal suau, ja que la pell d’aquesta zona és molt delicada. Retireu les restes amb aigua freda.

Després de l’exfoliació o de la llet netejadora, segons el dia, apliqueu una crema hidratant. Hidrateu també les espatlles, la zona de l’escot i el coll.

Un cop per setmana, podeu aplicar una mascareta hidratant i nutritiva.

Si feu dieta, podeu prevenir l’aparició d’estries aplicant oli d’argània o de rosa de mosqueta.

Penseu a fer exercicis específics de pectorals.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic