peu d'atleta

peu d’atleta

Què és el peu d’atleta? És una infecció que apareix entre els dits dels peus provocada per fongs, en especial, el Tricophyton rubrum, el Tricrophyton mentagrophytes i l’Epdermophyton floccosum . Acostuma a aparèixer més aviat amb la calor, quan els peus tendeixen a suar més, però també en persones a qui normalment els suen molt els peus o que porten sabates tancades que no transpiren; també als que van sovint a la piscina. Entre els símptomes més freqüents hi ha suor, pudor, enrogiment, dolor, picor i descamació.

Per aturar l’acció d’aquests fongs, hi ha medicaments antimicòtics per via oral o tòpica, però també podem optar per tenir cura de l’alimentació, potenciar les defenses i decantar-nos per remeis naturals a base d’olis essencials com l’oli d’arbre de te, el llorer, el gerani o la palma-rosa. Es pot preparar una fórmula per a la zona afectada barrejant una gota de cadascun d’aquests olis amb quatre gotes d’oli vegetal o gel d’àloe i aplicar-la tres vegades al dia. També es pot fer un bany de peus amb olis essencials, com, per exemple, l’oli essencial d’arbre de te, el de farigola QT linalol i orenga. Un altre remei natural i que funciona molt bé és la tintura de pròpolis aplicada directament sobre la zona afectada. Els banys amb aigua i sal també poden ajudar; caldrà, però, eixugar molt bé els peus. També es pot fer el bany de peus amb aigua tèbia i deu gotes d’oli essencial de lavanda i dues d’oli essencial d’arbre de te.

També és important deixar els peus a l’aire lliure a la platja perquè s’airegin i perquè es beneficiïn de les propietats del mar. Cal eixugar molt bé els peus, portar sabates que transpirin correctament i dur mitjons de cotó.

Cal que la persona amb peu d’atleta faci una dieta rica en verdures, hortalisses, fruita, cereal integral i proteïna de bona qualitat, i que eviti una dieta acidificada. També és important que eviti els llevats i aliments fermentats i, per descomptat, els aliments rics en sucres refinats i els processats. D’altra banda, és interessant que begui infusions de gingebre –que conté àcid caprílic, un principi actiu que ajuda a combatre els fongs–, i que prengui suplements nutricionals amb all, que ajuda a desfer-se de fongs i paràsits.

Per prevenir el peu d’atleta hem de procurar mantenir els peus nets i secs, rentar-los amb aigua i sabó i eixugar-los bé, especialment entre els dits. També és recomanable dur mitjons de cotó i canviar-los sovint. A més, és important seguir una dieta que tendeixi a l’alcalinitat.

Fonts:

Aromateràpia Familiar

En Buenas Manos

Recepta desodorant amb aromateràpia per als peus

A la pàgina web Aromateràpia Familiar trobareu aquesta recepta tan senzilla per elaborar un desodorant natural per als peus.

  • 50 ml de gel d’àloe ecològic
  • 50 ml d’oli vegetal de jojoba
  • Una culleradeta de bicarbonat sòdic (és un desodoritzant excel•lent)
  • 20 gotes d’oli essencial de palma-rosa
  • 15 gotes d’oli essencial de romaní verbenona
  • 5 gotes d’oli essencial de menta de camp

Barregeu tots els ingredients, remeneu i llestos!

Apliqueu la mida d’una avellana a cada peu.

La palma-rosa regula la suor, evita la pudor i els fongs gràcies al seu poder antibacterià i antifúngic.El romaní verbenona, a més de regular la suor, també actua com a exfoliant suau, així que els peus queden molt suaus. Es pot substituir l’oli essencial de romaní verbenona pel de pastanaga o bé pel de gerani, però en aquest últim cas perdem la propietat exfoliant. També podem optar per posar només palma-rosa; si ho fem cal que posem 40 gotes en total.

 

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic