Tants dentífrics naturals com necessitats

El mercat ens ofereix molts dentífrics naturals amb composicions diferents. A continuació donem unes quantes recomanacions per a situacions determinades.

Per eliminar l’excés de tosca, hi ha el WalaVita de Weleda, ric en sal marina, i el Dentargile d’anís de Cattier.

Per a dents sensibles, trobem la crema per a dents sensibles Logodent, amb silici, camamilla, sàlvia i hamamelis i que té un efecte antiinflamatori i enfortidor de les genives. El Dentargile de llimona de Cattier cuida les genives irritades amb tendència a sagnar gràcies a l’oli essencial de llimona; i el Dentargile de sàlvia de Cattier o el Bital de sàlvia d’Argital ajuden a calmar el mal de genives, ja que contenen oli essencial de sàlvia.

Les persones que segueixen tractaments homeopàtics tenen el gel dentífric de romaní i sàlvia de Logodent o l’Omeobital d’anís i llimona d’Argital.

Si busquem un efecte refrescant, ens podem decantar pel gel dentífric de menta de Logodent, pel Dentargile de menta de Cattier o pel Bital de menta d’Argital.

Amb efecte blanquejant trobem l’Eridine per a genives sensibles i l’Eridine per tenir un alè fresc, de Cattier.

Per als més petits hi ha el Logodentkids, amb extracte d’equinàcia, te verd, aroma natural de maduixa i oli de menta.

Trobem una oferta de dentífrics molt àmplia: amb fluor, mentolats, amb efecte blanquejant… Aquest gest tan senzill de rentar-se les dents pot convertir-se en un veritable problema si no escollim els productes adequats. Molts dels dentífrics que hi ha al mercat estan formulats amb ingredients de síntesi d’innocuïtat sospitosa i que estan relacionats amb més o menys trastorns que poden comprometre la salut.

Els ingredients dels dentífrics convencionals

Entre les substàncies de síntesi utilitzades en els dentífrics convencionals trobem el lauril sulfat de sodi (LSL), que es posa per fer escuma i provocar sensació de neteja; és un detergent molt fort que pot arribar a ocasionar llagues a les genives.

Per altra banda, també s’hi afegeix triclosan, un bactericida que pertany a la família dels compostos aromàtics clorats, com les dioxines i els PCB, que formen part de les substàncies més tòxiques que es coneixen. Un dels problemes principals del triclosan és que els bacteris poden mutar i fer-s’hi resistents, i aquesta mutació els pot fer resistents als antibiòtics. A més també es pot acumular als teixits.

Les pastes de dents amb efecte blanquejant utilitzen peròxid d’hidrogen o peròxid de carbamida. Una concentració elevada d’aquests ingredients pot causar efectes secundaris com irritació de la boca i augment de la sensibilitat davant dels canvis de temperatura. També contenen glicerina animal i humectants com els glicols (PEG seguit d’un nombre), substàncies que s’han relacionat amb algunes disfuncions orgàniques.

El cas del fluor és un altre tema. Molta gent pensa que cal fer servir una pasta de dents que contingui fluor, però en realitat aquest mineral és un bioacumulador persistent i ja el rebem a través de moltes altres fonts: aigua, begudes embotellades, aliments processats i deshidratats, sucs, cereals convencionals… Per tant, més que no pas fer un bé, tendeix a ser nociu per a la salut, perquè s’acumula a l’organisme.

Els ingredients dels dentífrics naturals

Els dentífrics naturals es componen d’ingredients que trobem a la natura. No contenen ni parabens, ni ftalats, ni SLS, ni colorants ni saboritzants artificials. Es basen en plantes, minerals i nutrients que tenen un efecte beneficiós per a la salut de les dents.

Alguns dels ingredients que contenen són el bicarbonat, el silici, la pols de bambú, que ajuden a polir l’esmalt de les dents; l’oli de menta piperita, que refresca l’alè; l’àloe, que s’utilitza per calmar les genives irritades; els extractes de llavors d’aranja, que ajuden a bloquejar els àcids del sucre i el desenvolupament dels bacteris patògens a la boca. Per exemple , trobem el dentífric Health Mouth de Jasön. També hi podem trobar equinàcia, te verd i oli de clau o èster de sacarosa, que contraresten els bacteris que causen la càries i la tosca. La mirra, l’hamamelis i la camamilla reforcen les genives i prevenen les inflamacions. També hi ha dentífrics que contenen sal de la mar Morta, que s’utilitza per enfortir les genives i les dents, i estimula la segregació de la saliva. Tots aquests ingredients ajuden a netejar les dents, a mantenir una flora bucal saludable i a eliminar la tosca amb suavitat sense malmetre l’esmalt.


Fonts

Revista Opcions, núm. 9, octubre-novembre 2003
Revista The Ecologist

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic