queratina-destacadaMoltes perruqueries ofereixen tractaments amb queratina amb l’objectiu d’allisar els cabells. Però què és exactament aquest tractament i com ens afecta?

En la majoria de tractaments i productes de queratina trobem formaldehid, un ingredient utilitzat per ajudar a allisar els cabells. Aquesta substància química emet nivells tòxics de gas cancerigen quan s’exposa a la calor i a l’aire. El que fa el formaldehid és canviar la química dels cabells i fa que quedin llisos durant un període de temps llarg. El perruquer utilitza un producte amb queratina en el qual hi ha una part de formaldehid que, mitjançant l’ús de planxes, accelera la reacció del producte i transforma els cabells arrissats en llisos.

Què és la queratina?

És una proteïna que forma part estructural dels nostres cabells. Amb l’ús de productes químics, de planxes, tints o altres tractaments agressius, aquesta proteïna es va malmetent i perd les qualitats que té, cosa que afavoreix l’envelliment dels cabells i els torna opacs, fràgils i sense vida. Per mantenir-los saludables podem recórrer als olis vegetals, a l’ús de xampús naturals, a mascaretes capil•lars naturals i també hem de procurar seguir una alimentació saludable. A vegades, pot ser interessant complementar la dieta amb un suplement nutricional específic.

El formaldehid és un producte químic que pot ocasionar irritacions als ulls, a la pell i al sistema respiratori a curt termini. A llarg termini es converteix en carcinogen. Segons la Revisió d’Ingredients Cosmètics, un grup de científics que fan recomanacions sobre quines han de ser les normes de seguretat en els cosmètics, els productes de bellesa no han de tenir més del 0,2 per cent de formaldehid. El problema és que cap agència de salut regula els ingredients dels cosmètics, per això és responsabilitat del fabricant el fet d’introduir productes segurs. Moltes empreses afirmen que el seu producte només conté queratina i aminoàcids, però només amb aquests dos components és impossible mantenir uns cabells llisos durant gaire temps. El que sí que inclouen són ingredients com el glicol de metilè o la formalina que, quan s’escalfen, es converteixen en formaldehid. També hi ha cases que utilitzen ingredients com el byformyl (o ethandial) o el glioxil, que tot i que no estan classificats com a carcinògens tenen efectes nocius per a la pell, els ulls i el sistema respiratori.

Hi ha opcions naturals?

La Nicoleta, de Tresors de Tanit, ens comenta que no hi ha cap producte natural que faci el mateix efecte que el formaldehid i que modifiqui l’estructura capil•lar. Es necessiten ingredients químics. Com a alternativa, ella recomana els tractaments setmanals o quinzenals amb oli de jojoba, per aconseguir recuperar bé la fibra capil•lar, treure l’encrespament i donar brillantor. És bo utilitzar, en definitiva, tractaments que no modifiquin l’estructura natural dels cabells. És a dir, s’ha d’assumir que uns cabells arrissats sempre seran arrissats.

 

 

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic