Per Nadal, un any més, a taula tornarà a triomfar el peix i el marisc i el 86% seran aliments frescos. A més, els productes de temporada i els gurmet, com les ostres, seran molt presents a les cases.

Com cada any, aquests dies es presenten les xifres de preus i tendències de consum d’aliments per a aquestes festes. Quina gran notícia que, més enllà dels torrons, el 86% dels aliments que comprem per Nadal siguin frescos i que les verdures tinguin un paper destacat en aquest percentatge. De fet, el pavelló dedicat a fruites i verdures de Mercabarna vendrà fins a 83.000 tones.

Quin serà el peix més sa i més barat?

Aquestes festes destaquen les ostres, un aliment molt nutritiu ric en ferro, zinc i vitamina B12. Com sempre, els preus seran alts, com els del lluç i el rap, que enguany seran més cars per culpa dels temporals. En canvi, els calamars i les cloïsses seran més assequibles. Per tant, aprofitem per menjar calamars –baixos en greix i una gran font de proteïnes– i cloïsses –altíssimes en ferro riques en B12 i en omega-3. Sabíeu que el marisc és un dels aliments més saludables que hi ha? I sabeu que el pop, la sèpia o el calamar també són marisc i que no cal comprar ostres tot l’any que és una despesa important?

Entre les tendències destacades aquest any, també hi ha un interès especial pels tomàquets cirerol –varietat semipera, els rodons o els taronges– i altres minihortalisses, les flors comestibles i els brots tendres. Un altre producte popular són els fruits vermells, dels quals aquestes festes se’n vendran el doble que fa dos anys. Però si volem apostar per un Nadal sa de veritat, hauríem de consumir aliments frescos de proximitat i, en conseqüència, de temporada: ara no és temps de fruits vermells. Si volem algun antioxidant vermell a taula hem d’optar per la magrana. Ara bé, sempre és molt millor menjar pinya, raïm, maduixes, nabius i gerds que no pas torrons i polvorons.

De totes maneres, val la pena recordar que ara és temporada de menjar bròquil, col i coliflor, carbassó, pebrot, remolatxa, moniato, carbassa i plàtan, kiwi, magrana, taronja i pera. Segur que me’n deixo algun, però tot depèn de cada territori.

No tota l’alimentació nadalenca és dolça i inapropiada perquè és el moment de l’any que augmentem més el consum d’aliments frescos: fins a un 86% respecte el 14% de congelat

L’alimentació nadalenca, segons les estadístiques de Mercabarna, és la més saludable de l’any. Bé, això és relatiu, lògicament, perquè en general mengem més, més dolç i ens engreixem. Però en part sí que mengem més sa, ja que cau la venda de congelats i augmenta el fresc. És obvi que “fa festa” menjar de primera qualitat i és una llàstima que, en general, l’interès pel menjar fresc, en especial fruites i verdures, no es mantingui al mateix nivell que la resta de l’any. La inversió de temps i diners és un doble motiu de pes, però segurament la falta de costum de fer que el fresc formi part de la vida quotidiana també hi té a veure. Molts parlen de l’alimentació del futur, però l’alimentació del futur serà o hauria de ser, en part, un retorn a molts hàbits del passat: entrar a la cuina, encendre els fogons i tenir més ple el rebost –llegums i cereals secs, espècies, llavors– en comptes de nevera –lactis, begudes refrescants, embotits– i congelador a rebentar.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll