Desenvolupament del bebè, segons Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medici): “Durant aquesta setmana el bebè creix de manera espectacular. Encara guanyarà entre 1.300 i 2.200 grams abans de néixer, però només aquests dies augmentarà més d’un quilo. Pel que fa a la mida, oscil·la entorn dels 45 centímetres (gairebé la que tindrà quan neixi). A banda de créixer en volum i llargada, aquests dies també incrementen –a tota velocitat– les connexions neuronals (se’n creen trilions!). A més, el bebè és capaç de posar en marxa tota aquesta xarxa de connexions, perquè ja processa informació, segueix la llum i percep senyals amb els cinc sentits! Com apunta Murkoff, també dorm durant estones més prolongades –sobretot de somni REM. De ben segur que la mare notarà quan està despert (i fa puntades) quan dorm (i es mostra tranquil)”.
Alimentació de la mare: Em cal més ferro?
Durant el tercer trimestre és molt habitual que les gestants hagin de prendre un suplement de ferro. És realment necessari prendre’l o amb una alimentació equilibrada n’hi ha d’haver prou? Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata especialista en infància i maternitat i professora d’Embaràs i Alimentació a l’IPF Sanitària Roger de Llúria apunta algunes qüestions.
Segons Garcia, la decisió de “donar suplements de ferro ve marcada pels nivells d’hemoglobina en sang de la mare. Durant l’embaràs hi ha un increment de la volèmia, és a dir, creix el plasma sanguini –el volum de la sang– i, per tant, hi ha una hemodilució –augmenta el líquid– i la sang és més fluida. Es tracta d’un fet fisiològic que fa més fluïda la comunicació dels aliments entre la placenta i el nadó. Però encara que sigui un fet fisiològic, l’increment del volum de la sang provoca que, a les analítiques, l’hemoglobina aparegui més baixa i, per tant, es tendeixi a complementar sistemàticament, fet que no sempre és necessari”, diu l’especialista.
Quan cal un suplement de ferro? Per a Garcia, abans de donar suplements extra de ferro, cal comprovar els nivells de ferritina –les reserves de ferro– de la gestant i valorar la dieta qie fa, així com altres paràmetres de salut: “Si bé és cert que durant l’embaràs incrementen les necessitats de ferro, també ho fa la capacitat de l’organisme d’absorbir-lo dels aliments. El ferro és important i és bàsic tenir-ne reserves, però en excés pot ser tòxic“, apunta. Segons Garcia no és recomanable donar complements de manera sistemàtica : “Cal estudiar cada dona en particular”, puntualitza.
Suplements i suplements: Si fos convenient donar un complement de ferro, és important escollir-lo amb criteri. “N’hi ha que es donen de manera indiscriminada. A més de no aconseguir que siguin absorbibles, ocasionen moltes molèsties estomacals i de trànsit intestinal”. Si cal prendre ferro, diu Garcia, és important “que sigui un suplement ben dissenyat i que incorpori, a més del ferro, els anomenats amics del ferro que n’afavoreixin l’assimilació”.
Aliments que aporten ferro: Fruita seca, pèsols, faves, sardines, cereals com la quinoa o el búrgul, algues, llavors de carbassa, verdures de fulla verda frondosa (espinacs, col, fulles de nap, etc.), la patata –al forn amb pell– i el gall dindi. Garcia recomana també considerar l’aigua de mar: “És un aliment molt interessant que cal tenir en compte”, conclou.
Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.