“Comerç Verd” és un projecte fet conjuntament entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), el Comissionat d’Economia Social i Solidària i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM) que agrupa les entitats de comerciants dels mercats municipals de la ciutat.

El principal objectiu és que els comerciants dels mercats municipals siguin prescriptors d’alimentació sostenible i ofereixin productes locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja i d’elaboració pròpia. És bàsic que la ciutadania pugui accedir a aquests productes amb facilitat i que la seva distribució arribi a tots els districtes i barris, amb el consegüent impacte sobre la salut, i ser un element dinamitzador dels mitjans de vida de la petita i mitjana pagesia que els serveix.

Cal destacar també que la potenciació dels productes ecològics i de proximitat tindrà un impacte molt important en la reducció de la petjada de carboni i la lluita contra l’emergència climàtica.

En resum, “Comerç Verd” significa:

  • Producte local: amb origen a Catalunya (es garanteix un producte fresc, de proximitat i de temporada)
  • Producte ecològic: amb certificat CCPAE (ràpida identificació i valoració dels productes de la ramaderia i l’agricultura ecològica)
  • Producte directe de pagès: circuit curt
  • Producte directe de llotja: circuit curt
  • Producte de petit productor: circuit curt
  • Producte d’elaboració pròpia (amb obrador autoritzat)

 

 Quan es va iniciar la prova pilot i com avança el creixement del projecte?

 El juny passat es va iniciar el programa en prova pilot a 6 mercats de Barcelona (Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta). Durant el mes de juliol i després de fer reunions informatives del projecte als 32 mercats alimentaris restants, es van anar recollint les adhesions dels establiments interessats i el compromís amb les condicions per formar-ne part. “Comerç Verd”  suposarà un salt qualitatiu tant en el volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona com en el fet que la ciutadania tingui un accés molt més fàcil a aquests productes.

 A mitjans de setembre s’havien adherit al projecte un total de 566 establiments alimentaris de les categories de producte següents: fruita i verdura, llegums, aviram i ous, carnisseria, cansaladeria, xarcuteria i formatges. Això suposa el 51,22% del total d’establiments d’aquestes categories, amb la participació de comerciants de tots els mercats de la ciutat.

“Comerç Verd” és un projecte que es consolidarà durant el 2022 i al qual s’aniran afegint altres accions relacionades amb el concepte implícit més general d’evolucionar cap a uns comerços més sostenibles, com ara la reducció de residus en general i de plàstics d’un sol ús en particular o l’ús d’energies renovables i més sostenibles, entre altres, que ja s’han iniciat i es desenvoluparan en els pròxims anys.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud