En el marc de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021, l’objectiu és portar a terme projectes per caminar cap a la transformació dels sistemes alimentaris a models més saludables, sostenibles, justos, resilients, i a la vegada impulsar-ne de nous més enllà del 2021. Tot això no es pot dur a terme sense la implicació de la gent!

Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

Per aquest motiu, se celebra la Setmana de l’Alimentació Sostenible del 14 al 24 d’octubre de 2021. La ciutat fa una crida a conèixer, reflexionar i debatre sobre temes centrals mitjançant activitats culturals, artístiques, lúdiques, divulgatives i participatives. L’objectiu és donar a conèixer la importància de l’alimentació sostenible i provocar la reflexió i el debat entorn els processos i factors implicats en el cicle alimentari.

Quins itineraris hi ha a la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible?

En aquest context, en diversos espais de la ciutat, del 14 al 24 d’octubre es duen a terme un seguit d’activitats classificades en itineraris per tal de guiar els participants segons els àmbits concrets que els interessin:

 • Patrimoni gastronòmic. “Menjar d’ahir, d’avui i de demà: la història en clau alimentària”: degustar aliments del passat ara ja desconeguts, comparar-los amb els presents i experimentar amb els del futur és una de les activitats d’aquest itinerari, a banda de xerrades i fins i tot de concerts que relacionen música i alimentació.
 • Malbaratament versus “Gestió de recursos alimentaris”: inclou xerrades, tallers i àpats que demostren que el menjar d’aprofitament, a més de ser més sostenible, pot ser saborós i saludable. Un gran aprenentatge per conèixer i tastar de primera mà què es pot fer i ja s’està fent per estalviar, llençar menys aliments i menjar de manera més conscient.
 • Urbanoruralitat i biodiversitat. “Del camp a la ciutat i de la ciutat al camp: mengem allò que cultivem”: ciutats com Barcelona estan envoltades d’entorns rurals on l’agricultura s’enfronta actualment a moltes adversitats. L’objectiu de les activitats és aprendre els beneficis dels aliments provinents dels cultius que limiten amb la ciutat i la seva cadena de producció i distribució, sempre preservant l’economia local i potenciant la producció de proximitat i la sostenibilitat. Conèixer les plantes silvestres que ens envolten i saber fer-les servir; descobrir els moviments que demanen ruralitzar els entorns metropolitans, i fins i tot urbans, són alguns dels coneixements que transmet aquest itinerari.
 • Petjada ecològica. “Tot allò que mengem té un impacte” que es dona abans de que el producte en qüestió ens arribi a les mans. L’acte de menjar és la finalitat, per tant, és important prendre consciència i saber quin camí han seguit els aliments (petjada ambiental) i, si cal, qüestionar-lo per poder canviar-lo. Taules rodones i un documental que mostra pràctiques positives per al planeta són algunes de les activitats d’aquest itinerari.
 • Alimentació i drets socials. “Menjar és un acte polític que canvia el món”: cada cop hi ha més iniciatives que cerquen la capacitat de prendre decisions sobre què mengem, la seva procedència, els tractaments o el sistema de distribució, entre d’altres. Temes com quins reptes socials té el cicle de l’alimentació, quin és el paper del cicle de l’alimentació en les migracions humanes, el rol de la dona en el cicle alimentari, les implicacions que té la mercantilització de matèries primeres i l’aigua per a l’equilibri i les desigualtats alimentàries en el planeta, per posar uns exemples, són alguns dels temes que es tractaran en aquest itinerari.
 • “Aliments de proximitat; qualitat, economia d’escala i autosuficiència”: apostar per una producció més pròxima contribueix a una economia més sostenible que ens facilita el subministrament i ens apropa a l’autosuficiència. Taules rodones, degustacions de productes locals amb la presència dels productors, converses amb experiències internacionals i xerrades sobre pesca artesana, ramaderia i gestió forestal són algunes de les activitats que aquest itinerari ens apropa.
 • Més setmana: Aquest itinerari és una porta oberta al cor de les entitats i organitzacions de Barcelona amb la seva millor oferta en format d’activitats, visites, xerrades i altres experiències, amb la seva expertesa i l’experiència d’apostar per l’alimentació sostenible durant tot l’any.

 

Activitats destacades

 1. Pregó coral. Inauguració de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible (Plaça Sant Jaume, dia 14 a les 19.30) https://alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana/programa/prego-coral-inauguracio-de-la-setmana-ciutadana-de-lalimentacio
 2. The Vegetable Orchestra (Teatre del CCCB, 16 d’octubre 20.00) https://alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana/programa/vegetable-orchestra
 3. Transhumància  (Parc de la Barceloneta Espai Gasòmetre, 17 d’octubre 17.00) https://alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana/programa/transhumancia
 4. Experiència gastronòmica: dinar silvestre amb viatge gastronòmic (Jardí dels Tarongers, 16 d’octubre 14.30) https://alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana/programa/experiencia-gastronomica-dinar-silvestre-amb-viatge-gastronomic
 5. Digues el que menges, i calcula el que emets (Plaça del Rei, 17 d’octubre 11.00) https://alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana/programa/digues-el-que-menges-i-calcula-el-que-emets
 6. Experiència gastronòmica: menú degustació amb aliments ecològics i de temporada i proximitat (Parc de la Barceloneta, 17 d’octubre 14.00) https://alimentaciosostenible.barcelona/ca/setmana-ciutadana/programa/menu-degustacio-amb-aliments-ecologics-i-de
 7. Tallers de cuina emesos per Betevé:
 • Alimentació i estil de vida (18 d’octubre 18.00h)
 • Alimentació i salut (19 d’octubre 18.00)
 • Alimentació i els més petits (20 d’octubre 18.00h)
 • Alimentació i cuina emocional (21 d’octubre 18.00h)
 1. Cicle de cinema documental de Betevé:

Cicle de cinema documental de betevé que inclou les pel·lícules Fermentación espontánea, Taste the waste, Food for change i Il mare piange.

Si tens ganes d’aprofundir encara més amb les problemes que genera el sistema d’alimentació actual i les possibles alternatives per fer-hi front, el documental de TV3 “Alimentar el futur”, emès el dimarts 12 d’octubre (https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-documentals/alimentar-el-futur/video/6123057/), aborda aquesta qüestió a partir de diverses experiències a Barcelona i rodalies, aprofitant que enguany la ciutat és la Capital de l’Alimentació Sostenible.

En resum, la programació d’activitats de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible proposa un ventall d’opcions com xerrades, conferències, debats de tota mena, actuacions, espectacles, cicles documentals i molt més. És una bona oportunitat per aprendre a ser més conscient i sostenible en els hàbits alimentaris quotidians, mentre es menja i gaudeix alhora!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud