Pensar com alimentar els fills pot resultar complicat de debò. Cada dia surt un estudi nou amb respostes diferents per a la mateixa pregunta. Així que a qui fem cas? No és d’estranyar que molts pares acabin rendint-se per la incapacitat de la societat a l’hora de donar-los una resposta. No obstant això, hi ha certs aspectes que no són discutibles, com el consum de sucre blanc, el d’olis refinats o els additius amb repercussió negativa a llarg termini (no tots els additius es poden incloure en el mateix sac, ja que, entre d’altres, la cúrcuma mateixa n’és un –en concret, l’E100– i ja sabem que és molt beneficiosa). Per això, entrar al supermercat i optar per alguna de les opcions esmentades segurament no és la millor idea. La majoria contenen algun dels grans mals de la societat i fins i tot, en alguns casos, se segueixen oferint productes amb oli de palma refinat, que a més de ser perjudicial per a la salut té efectes devastadors per a l’ecologia.

I què passa amb les begudes per a nens?

Donem molta importància als aliments per als més petits, però de vegades ens oblidem del fet que les begudes també poden contenir molt de sucre. És important fixar-se en les etiquetes, ja que molts productes que a primera vista semblen lliures d’additius o altres afegits probablement no ho estan. Per què hauria de dur un suc de fruites sucre afegit si la fruita ja és dolça per naturalesa? O un batut amb llet, carragenans o altres additius innecessaris? Doncs, si llegiu bé les etiquetes, veureu que moltes marques afegeixen aquest tipus d’ingredients als seus preparats. Amb això aconsegueixen crear productes més atractius al paladar (ja acostumat als aliments ben edulcorats) i generar addicció, una manera fàcil de convertir-nos en clients habituals.

Per aquesta raó, és important conscienciar els fills des de ben petits i ensenyar-los la importància de menjar aliments que ens atipin i nodreixin en tots els sentits. Quan, des de petits, mengem bé (amb poc sucre, pocs olis de mala qualitat i molta fruita i verdura), ens hi acabem acostumant i al final el paladar gaudeix més amb sabors reals i no sent la necessitat d’alimentar-se a base de pastisseria industrial. I és que una cosa és consumir algun producte d’aquest tipus puntualment, però quan això es fa de manera habitual, al final el cos els demana sense parar. Això és degut a la quantitat de sucre utilitzada i al tipus de greixos tan atractius al paladar que hi posen, que converteixen els infants en  una espècie d’“addicte”. Per aquesta raó, els més petits sentiran la necessitat de consumir aquests productes i, a la llarga, tindran més possibilitats de patir alguna de les conseqüències que aquest tipus de productes comporten. Així que val més prevenir que curar, oi?

El problema de fer una alimentació saludable va més enllà del coneixement, temps i ganes; ja que a vegades ens hem d’enfrontar a situacions en què el més senzill seria recaure i oblidar-se per un moment de la importància que té menjar de manera saludable.

Molt probablement, en sortir de l’escola, els vostres fills veuran companys amb croissants, galetes de xocolata o algun suc envasat. En aquest moment segurament demanaran menjar el mateix. Per aquesta raó és important portar sempre algun snack a sobre que els resulti atractiu per treure’ls del cap tots aquests productes insans.

Llavors, què hem de portar-los a l’hora del berenar?

Algunes idees senzilles poden ser ous durs, hummus amb crudités (siguin pastanagues, api, cogombre o pebrot vermell, entre altres opcions), peces de fruita amb mantega de fruita seca, xips de kale, fruita seca, cigrons cruixents i especiats al forn, pa d’espelta o sègol amb alvocat i embotit de qualitat o alguna magdalena casolana de quinoa o alguna farina sense gluten de manera ocasional.

I per beure?

Com ja hem dit, moltes vegades donem molta importància al que mengen, però ens oblidem de donar la mateixa importància al que beuen. Amandin ha decidit treure una gamma de begudes dedicades especialment als infants, que substitueixen el sucre pel xarop d’atzavara i que no tenen ni lactis (que tantes intoleràncies generen cada vegada des d’edats més primerenques) ni gluten. Una gamma de begudes amb un format senzill de 200 ml fàcil de portar  especial per a infants de més de tres anys. Un altre dels aspectes positius que cal tenir en compte és que el percentatge de cereal ronda el 10-15% de la composició de les begudes. Això és important, perquè hi ha moltes begudes vegetals que inclouen només un 2-5% de l’ingredient al qual fan referència entre els ingredients, una quantitat tan reduïda que poc canvia de la composició d’un got d’aigua.

Begudes vegetals Amandin

Entre els seus productes, hi ha la beguda de civada, la d’arròs amb cacau, la d’arròs amb plàtan i maduixa  i la de xufa.

La primera porta calci afegit, tan important per mantenir ossos i dents en condicions normals i molt necessari en època de creixement. Aquesta primera alternativa no conté cap mena de sucre afegit; només el que porten els ingredients de forma natural.

La d’arròs amb cacau pot ser una bona alternativa per als infants més acostumats a consumir marques típiques de begudes amb xocolata, ja que, a més del fet que no porta lactis, té atzavara en lloc de sucre i ho fa en quantitats més reduïdes que les típiques opcions que solem trobar als supermercats.

D’altra banda, la beguda d’arròs amb plàtan i maduixa és refrescant i deliciosa per als més petits i entre els seus ingredients té puré de maduixa i de plàtan. Sabem que les quantitats de les dues fruites no representen una dosi significativa i que no serveixen com a substitut. No obstant això, sí que són un extra a la dosi diària recomanada i sempre és molt millor que porti aquesta part de fruita que no que contingui altres ingredients poc recomanables en lloc seu.

I, finalment, trobem l’orxata de xufa: una altra beguda vegetal per prendre com a alternativa a la llet.

Així que, a partir d’ara, ja no teniu excusa per preparar un berenar ben complet, sa i, a més, deliciós per als més petits de casa.