Podria semblar que, a l’estiu i amb aquestes calors, un caldo no ve gaire de gust; però us porto una versió refrescant, reconstituent i deliciosa amb el brou natural de peix Aneto, en el qual se selecciona el millor peix i les verdures més fresques: aigua, cap de rap, ceba, pastanaga, api, porro, tomàquet, raspa de bacallà, all i fonoll per coure directament a l’olla, durant més de dues hores. Un brou elaborat només amb ingredients frescos, de veritat, sense lactosa, sense gluten, sense ou, sense deshidratats, sense concentrats, i sense aromes afegits. Tal com ho faries a casa.

L’ingredient principal d’aquesta recepta és el brou de peix natural Aneto, que he de reconèixer que té un gust que m’ha sorprès molt gratament, i a més un preciós color; i no necessita gaire més! Simplement he afegit agar-agar per aportar-li una textura de gelatina lleugera i molt refrescant. Un entrant lleuger, deliciós i amb un contingut de proteïnes completes. L’agar-agar és un mucílag obtingut a partir de diverses algues vermelles; una substància que augmenta de volum en contacte amb l’aigua i que produeix una espècie de gelatina amb acció purificant; actua, a més de digestivament, en tot el conjunt de toxines que acumula tot l’organisme.

L’agar-agar és un autèntic aliat de la salut: ens ajuda a alimentar-nos de forma saludable i, a més, a conservar la línia.

Aquest flam té dues capes: una amb una base de infusió de cardamom, llimona i algues que li dóna un toc cítric ideal per combinar amb el gust de peix, i la del brou de peix Aneto. El resultat és un flam colorit de deliciós sabor marí, lleuger i saciant. Un flam que podeu preparar fins i tot amb antelació per tenir-lo a la nevera ben fresquet. Podeu fer les capes en l’ordre que més us agradi; són dos passos molt senzills que us donaran un resultat sorprenent. Si voleu desemmotllar-los, passeu la punta d’un ganivet al voltant del motlle i aboqueu-lo en un plat, donant un copet al fons perquè caigui sol. És recomanable, per fer-ho amb facilitat, omplir els recipients d’aigua i buidar-los just abans d’incorporar el preparat amb agar-agar. Si no voleu desemmotllar-los, podeu fer servir gots bonics transparents. Per servir-los, acompanyeu el flam amb una amanida o verdures rostides i una mica de la deliciosa i marinera salsa romesco. Una recepta molt fàcil de preparar i que segur sorprendrà els vostres convidats aquest estiu.

La recepta

Ingredients: (per repartir en uns 5 gots)

  • 1 l de brou natural de peix Aneto
  • 1 c.s. de flocs d’agar-agar

Infusió d’algues:

  • 2 c.s. de flocs d’alga nori
  • 1 tros de pell de llimona
  • 3 llavors de cardamom
  • 1/2 c.s. de flocs d’agar-agar
  • 400 ml d’aigua mineral

Salsa romesco: (la podeu comprar feta)

  • 1 tomàquet madur
  • ¼ de pebrot vermell
  • 1/2 nyora en remull 24 hores abans
  • 3 grans d’alls
  • 25 g d’ametlles torrades
  • Oli d’oliva
  • Vinagre de poma
  • Sal marina

Preparació:

  1. Capa d’infusió d’algues: infusioneu en l’aigua mineral les llavors de cardamom i la pell de llimona; bulliu-ho uns 3 minuts a foc suau i deixeu-ho reposar amb el foc apagat uns 10 minuts. Retireu la pell de la llimona i les llavors, diluïu els flocs d’agar-agar en la infusió, afegiu-hi l’alga nori i barregeu-ho bé; porteu-ho a ebullició i deixeu que cogui suaument durant 30 minuts o fins que es desfacin totalment els flocs. Repartiu la preparació en els gots i deixeu que es refredin (mentre va agafant consistència aneu barrejant les algues). Reserveu a la nevera com a mínim 1 hora.
  2. Capa de brou de peix: diluïu els flocs d’agar-agar en 1 litre de brou natural de peix Aneto. Porteu-ho a ebullició i deixeu que cogui suaument durant 30 minuts remenant de tant en tant fins que els flocs es desfacin totalment. Repartiu en els mateixos gots, sobre la capa ja quallada d’algues. Deixeu que es refredi una mica i reserveu a la nevera.
  3. Salsa romesco: rostiu les verdures al forn (pebrot, tomàquet i alls) amb un rajolí d’oli i una mica de sal. Peleu el pebrot i els tomàquets i poseu-ho a la batedora. Afegiu la carn de la nyora hidratada i sense les llavors, les ametlles, un rajolí de vinagre, oli i una mica de sal. Tritureu fins a obtenir una textura ben fina.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable