Cynara scolymus L. és el seu nom científic i es tracta d’un aliment que creix a les nostres terres cap al final de la tardor i que és molt característic de la cuina tradicional: cada família té alguna recepta amb carxofes heretada de l’àvia.

Màxim poder desintoxicant

Una de les característiques nutricionals més destacables de la carxofa és el seu contingut en fibra soluble, que, entre altres coses, compleix una funció de neteja a l’intestí. D’una banda, “segresta” l’excés de colesterol que arriba des de la vesícula biliar, i evita que sigui reabsorbit per les parets intestinals. D’altra banda, dosifica l’entrada de sucre dels aliments que acompanya i prevé pics d’insulina poc convenients. Així doncs, a més del caràcter depuratiu, té un gran poder preventiu de malalties cardiovasculars, també gràcies als flavonoides i altres antioxidants que conté.

La carxofa té, així mateix, un gran poder diürètic i, per tant, afavoreix l’eliminació d’urea, que és una substància tòxica que es produeix en l’organisme a partir del metabolisme de les proteïnes, i que ha de ser eliminada per l’orina. Menjar-ne és, per tant, molt terapèutic quan hi ha retenció de líquids.

La carxofa i el fetge

La carxofa és un aliment molt bo per al fetge. De fet, un dels complements alimentaris estrelles per regenerar-lo es formula en base a la carxofera (o carxofa). La cinarina que conté, entre altres substàncies actives, augmenta la producció de bilis, alhora que regenera les cèl·lules hepàtiques i facilita un bon funcionament d’aquest òrgan vital.

El fetge, com sabem, és l’òrgan depurador per excel·lència, ja que, entre els centenars de funcions que fa, hi ha la de descompondre o transformar substàncies tòxiques del torrent sanguini i convertir-les en noves substàncies innòcues que després s’eliminaran via bilis i excrements. Així doncs, triar aliments amb capacitat per tenir cura del fetge és clau a l’hora de plantejar una dieta depurativa.

Gran aliada de la pèrdua de pes (encara que no cal fer la dieta de la carxofa)

En les dietes d’aprimament és molt important la presència de fibra per diversos motius. D’una banda, com hem dit anteriorment, com que atrapa els sucres lliures dels aliments que acompanya, funciona com a dosificador, i fa que passin la barrera intestinal de manera lenta, cosa que evita pics d’insulina, que contribueixen a acumular més greix corporal.

A més, la fibra genera una sensació de sacietat que ajuda a menjar de forma més controlada, i afavoreix el trànsit intestinal; aspectes clau quan volem perdre pes.

Finalment, la fibra de la carxofa constitueix un aliment prebiòtic excel·lent, és a dir, alimenta un tipus de bacteris intestinals que ajuden a dur a terme les funcions metabòliques i a millorar la composició corporal.

La carxofa, a més de contenir bones quantitats de fibres solubles i fermentables, és molt baixa en calories. Conté aproximadament 20 kcal per cada 100 g.

Molt versàtil a la cuina

La carxofa és molt versàtil a la cuina i es pot menjar com a plat principal, com a acompanyament o en forma de caldo per beure. Aneto 100% Natural, especialista en caldos naturals, ha cuinat una recepta de caldo de carxofa ecològica per dieta vegetal sense sal, amb ingredients frescos, obtinguts de producció ecològica i cuits directament a l’olla. Aquest caldo, que es pot trobar a totes les botigues ecològiques, és una opció excel·lent per als que volen beneficiar-se de les propietats de la carxofa i, alhora, gaudir del màxim sabor d’una recepta com la faríem a casa. A més, es pot beure fred o calent.