L’ou és un aliment molt versàtil a la cuina ja que, a més de poder-lo consumir de moltes maneres diferents, ens serveix per barrejar o combinar amb altres aliments per aconseguir finalitats culinàries molt diverses:

  • Conté proteïnes que transfereixen propietats elàstiques a les masses i això ens serveix per preparar pastissos esponjosos i per alleujar preparacions com els suflés o altres plats.
  • El rovell de l’ou es fa servir com a emulsionant perquè conté molta lecitina. És una propietat molt útil per preparar maioneses o altres salses.
  • També resulta molt pràctic com a aglutinant, és a dir, per unir diversos ingredients com, per exemple, quan fem croquetes o hamburgueses.
  • Ens serveix per fer arrebossats.
  • Pot resultar útil com a espessidor de diferents salses, sofregits, guisats i altres preparacions.

En una dieta vegana, en què no es consumeixen productes d’origen animal, d’entrada podria semblar que és difícil trobar un element que ens permeti substituir totes aquestes funcions de l’ou, però la veritat és que és molt senzill gràcies a un ingredient clau.

La farina de cigró, el gran substitut de l’ou

És una farina que s’obté triturant cigrons secs i que, tradicionalment, ha estat un dels protagonistes de la cuina hindú. A l’Índia podem trobar una gran varietat de plats i receptes que inclouen aquest ingredient com, per exemple, les famoses pakoras, una mena de bunyols farcits amb verdures i carn.

A Occident, en canvi, fins fa poc no se’n parlava gaire, però al llarg dels últims anys s’ha anat fent més popular, sobretot en comunitats vegetarianes i veganes.

Des d’un punt de vista nutricional, el cigró és un llegum ric en proteïnes, hidrats de carboni complexos, vitamines del grup B, A, C i E, minerals com el calci, potassi, fòsfor, manganès i magnesi, i fibra.

Per tant, quan fem servir la farina de cigró, no fem servir una farina i prou sinó que es tracta d’un aliment més nutritiu.

Culinàriament, la farina de cigró ens pot servir per preparar plats molt diferents, tant dolços com salats. És excel·lent com a substitut de l’ou, ja que, barrejada amb aigua, ens permet aconseguir una consistència i suculència molt similar. Però no només això, sinó que també la podem fer servir per substituir altres farines menys saludables, com la de blat, i és una gran opció per a persones celíaques.

Per poder substituir l’ou podem optar per Vegg de Biogrà, l’únic preparat especial de farina de cigró amb midó de blat de moro que ens assegura un resultat perfecte a l’hora de preparar truites, salses, pastissos, arrebossats i moltes altres receptes. És apte per a vegans, diabètics i celíacs i, a més, és molt fàcil i pràctic d’usar, ja que, per preparar l’equivalent a un ou, només hem de barrejar una cullerada sopera (10 g) de Vegg amb 35 ml d’aigua. Només fent això ja tindrem a punt el nostre ou vegetal.

Quines receptes podem preparar?

1. Truita de patates vegana

La preparació no varia gaire d’una truita de patates convencional, l’únic que canvia és que, en comptes de barrejar la ceba i les patates lleugerament fregides amb l’ou batut, les barrejarem amb la preparació Vegg. Després seguirem amb el procediment normal de la truita.

Per a una truita de 3 patates i 1 ceba necessitarem 3 ous vegetals: 3 cullerades soperes de Vegg dissoltes en 120 ml d’aigua. Afegiu-hi també un pessic de sal.

2. Crackers salats

120 g de Vegg, 15 ml d’oli d’oliva verge extra, 70 ml d’aigua, ½ culleradeta de sal marina, romaní i farigola al gust i 1 culleradeta de llavors de sèsam.

Per preparar crackers, primer barregeu els ingredients secs en un bol: el Vegg, la sal, les llavors de sèsam i les espècies. Afegiu l’oli d’oliva verge extra i l’aigua i pasteu bé amb les mans.

Deixeu reposar uns 15 minuts i, mentrestant, preescalfeu el forn a 180 ºC.

Col·loqueu la massa entre dos papers de forn i, amb l’ajuda d’un rodet, estireu-la fins a obtenir un gruix d’uns 3 mm. Amb un ganivet, feu talls verticals i horitzontals a la massa per obtenir crackers rectangulars o quadrats.

Pinzelleu-les amb una mica d’oli i enforneu-les uns 15 minuts, fins que es daurin.

Deixeu que es refredin completament abans de menjar-les.

3. Pa vegà de plàtan, sense gluten i sense sucres

Per fer aquesta recepta necessitem: 250 g de farina de civada, 3 plàtans madurs, 3 cullerades soperes (30 g) de Vegg, 60 ml d’aigua, 60 ml de beguda vegetal de civada, 1 culleradeta de canyella en pols, una culleradeta de bicarbonat, una culleradeta de vinagre de poma i nous trossejades.

Barregeu en un bol el Vegg amb l’aigua i la beguda vegetal i preescalfeu el forn a 180 ºC. En un processador d’aliments, tritureu els plàtans madurs fins a fer-ne puré i afegiu-hi el vinagre de poma i els ous vegetals que ja teniu preparats.

Afegiu la farina de civada, el bicarbonat i la canyella i barregeu fins a integrar tots els ingredients. Finalment, barregeu-hi unes nous trossejades.

Unteu un motlle rectangular amb una mica d’oli de coco verge o d’oliva i bolqueu-hi la massa. Enforneu durant 30-35 minuts. Deixeu refredar abans de desemmotllar.