Davant la situació actual de pandèmia que estem vivint ja fa mesos, molts de nosaltres sentim un desequilibri emocional i un estat d’ànim baix, amb símptomes d’estrès, nervis, ansietat, desesperança, abatiment… A tot això, hi hem de sumar altres emocions negatives com la tristesa, la solitud, la por o la preocupació, per exemple. Si no ho solucionem a curt termini, podem acabar desenvolupant una depressió més o menys profunda.

Tots tenim dret a tenir l’ànim una mica més baix de manera transitòria, però hem de poder identificar les causes i no prolongar-ho en el temps, perquè no es converteixi en un factor de risc ni caiguem en una depressió més severa.

estès i ansietat

 Paper dels neurotransmissors en processos físics i emocionals!

El nostre estat d’ànim està molt relacionat amb la producció química al cervell de substàncies que ja coneixem, anomenades neurotransmissors, que regulen molts processos químics i emocionals relacionats amb la salut i el benestar general. Els neurotransmissors principals són la serotonina, la dopamina i la norepinefrina.

La serotonina té un paper clau en els sentiments relacionats amb la felicitat i és bàsica per a les emocions, ja que és una defensa enfront de l’ansietat i la depressió. La dopamina i la norepinefrina són responsables de la motivació, energia, interès i s’associen a les emocions positives (alegria, amor, compromís…).

Fitoteràpia per als trastorns d’estat d’ànim o desequilibris emocionals

Ja fa anys que la fitoteràpia s’ha investigat com a font de tractaments alternatius per als trastorns de l’estat d’ànim, i s’han descobert i es continuen descobrint extractes vegetals que podem considerar de gran ajuda.

1-La rodiola (Rhodiola rosea L.), també coneguda com a arrel d’or o arrel àrtica, és una planta pròpia de latituds nòrdiques. L’evidència científica ens diu que l’extracte de l’arrel és la part amb més propietats com a adaptogen, ja que ajuda l’organisme a adaptar-se davant l’esforç físic i l’estrès emocional. Té un efecte beneficiós en la fatiga, manté la claredat mental, afavoreix la percepció i millora l’estat d’ànim.

Un complement natural molt eficaç és el Resiliens® Rodiola de 100% Natural, una fórmula única amb extracte de l’arrel SHR-5 de Rhodiola rosea, reconegut internacionalment per la seva potència, puresa i acció ràpida en l’organisme. Permet regular la resposta cel·lular i aporta efectes beneficiosos en el comportament emocional.

En articles anteriors ja hem comentat els beneficis que ens aporten les plantes adaptògenes per millorar l’estat d’ànim i com protegeixen dels efectes nocius de l’estrès, la fatiga física i la fatiga mental: Com millorar l’estat d’ànim i la qualitat del son i Què hi ha per a l’estrès?

2-El safrà (Crocus sativus L.) és molt conegut i preuat com a condiment amb finalitats culinàries i cosmètiques ja des de l’antiguitat. Però cal destacar l’extracte d’estigmes de safrà, que té molta capacitat antioxidant davant de l’excés d’estrès oxidatiu produït en situacions d’estrès i ansietat, pot augmentar la biodisponibilitat dels neurotransmissors que hem esmentat abans i que estan relacionats amb l’estat d’ànim i millora la gestió dels trastorns de depressió lleus, entre d’altres. Per tant, contribueix a l’equilibri emocional, ens ajuda a mantenir una actitud positiva i afavoreix la relaxació. També destaca la seva acció adaptògena.

3-La cúrcuma (Curcuma longa L.) és una planta d’origen asiàtic amb molts beneficis per a la salut. Un dels seus components principals (curcuminoides) és la curcumina, que, com han constatat diversos estudis, té activitat hepatoprotectora, antiinflamatòria, afavoreix uns bons nivells de neurotransmissors (serotonina, noradrenalina i dopamina), i això exerceix un efecte beneficiós en casos d’estat d’ànim baix, desequilibri emocional i depressió. A més, té propietats antioxidants i també s’està estudiant la seva acció antidiabètica i reguladora de greixos en sang. Per augmentar l’absorció de la curcumina, el seu extracte s’associa a fosfolípids (presents també en les membranes de les nostres cèl·lules), que la fan més biodisponible.

Actualment, el complement natural MentalConfort® de 100% Natural és una sinergia entre el safrà i la cúrcuma, a més d’altres ingredients que ajuden a millorar l’estat d’ànim, reduir l’ansietat i mantenir una actitud positiva i que afavoreixen l’equilibri emocional i un bon funcionament del sistema nerviós. MentalConfort® és un complement alimentari que conté extractes patentats i estandarditzats d’estigmes de safrà (Affron®) i cúrcuma amb tecnologia Fitosoma® (Meriserin®) associada a fosfatidilserina, juntament amb una fórmula exclusiva d’IP6 i mioinositol (IP6 Or®), formes fisiològicament actives de vitamines B5, B6, B9, B12 i D3 i zinc unit a L-metionina per a una biodisponibilitat òptima.

En resum, per fer front als desequilibris emocionals que ens pugui causar la situació actual a la qual ens veiem exposats, i la proximitat imminent del Nadal, podem ajudar-nos simultàniament de tots dos complements naturals: Resiliens® Rodiola i MentalConfort® de 100% Natural. És una ajuda eficaç i segura per superar aquests estadis transitoris en els quals tenim l’ànim més baix i alleugerir els símptomes perquè l’organisme recuperi l’equilibri emocional i evitem cronificar el problema i que s’acabi desencadenant un possible estat depressiu. Els efectes sinèrgics de la fitoteràpia ens ajuden a adaptar-nos i a saber gestionar millor l’estrès i l’ansietat.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud