La vista és potser un dels cinc sentits més preuats, alhora que els ulls són una de les parts més sensibles del cos.

A mesura que passen els anys, perdem visió. L’edat, la genètica o l’estil de vida, per exemple, són alguns dels factors directament relacionats amb la salut de la vista. Uns hàbits alimentaris saludables, amb més consum de fruites i verdures riques en antioxidants (betacarotens, luteïna, zeaxantina), així com d’aliments rics en àcids grassos insaturats i minerals, són els elements perfectes per cuidar els ulls i mantenir una visió saludable.

ojo seco

Les patologies diagnosticades més sovint per falta de salut ocular són la síndrome de l’ull sec i les relacionades amb la retina (glaucoma, degeneració macular, retinopatia diabètica, entre d’altres).

Com podem protegir i millorar el confort ocular quan hi ha síndrome de l’ull sec?

Un nombre important de la població té síndrome de l’ull sec, una alteració de la llàgrima i la superfície ocular. Els símptomes més freqüents són coïssor i picor ocular, sensació de tenir com sorra als ulls o visió borrosa, només per posar uns exemples.

A causa de l’ús de màscares i dispositius electrònics (mòbils, ordinadors, pantalles de televisor, entre d’altres), dels quals hem abusat molt aquests mesos de pandèmia, ha augmentat el nombre de casos de persones amb aquesta alteració ocular.

Prendre un extra de nutrients a través de complements nutricionals enfocats a la salut ocular ajuda a millorar la qualitat de la llàgrima, hidratar la mucosa ocular i protegir les cèl·lules del dany oxidatiu:

  • l’omega-7 o àcid palmitoleic és un àcid gras essencial per a l’estructura i funció de les cèl·lules de les mucoses de l’organisme tant del tracte digestiu, respiratori, urogenital com de la superfície ocular.
  • el betacarotè és el precursor de la vitamina A, que té beneficis per a pell i mucoses, com l’ocular, i també ajuda a mantenir la visió en condicions normals.
  • les baies de maqui són riques en antocianines, fitonutrient amb un poder antioxidant molt alt que afavoreix la microcirculació ocular.

Prenent complements com OcuProtect® S.O.S. de 100% Natural, potenciem la salut de la visió i especialment la síndrome de l’ull sec. En un sol producte, es combinen dues presentacions que solen consumir-se alhora per protegir els ulls: OmegaConfort7® i MaquiConfort®, que creen així OcuProtect® S.O.S.

OmegaConfort7® conté un concentrat patentat d’omega-7 extret de peix (Provinal®, amb estudis propis que n’avalen les propietats). A diferència d’altres fonts d’omega-7 –com, per exemple, l’arç groc–, gairebé no conté àcid palmític (menys de l’1%) i, com que és un concentrat, s’absorbeix molt bé. També hi trobem betacarotè natural, precursor de la vitamina A. MaquiConfort®, és un extracte patentat de baies de maqui (MaquiBright®, amb estudis propis que n’avalen les propietats), vitamina B2, C, i crom.

Com més nutrients, més salut ocular

Passem hores davant d’ordinadors, tauletes, mòbils i televisors i sotmetem els ulls a un sobreesforç continu. Èpoques de molt d’estrès, molta exposició solar o la contaminació són també factors que alteren tant la salut ocular com la general.

És essencial complementar les necessitats diàries de determinats nutrients per mantenir la visió en bon estat, especialment la retina:

  • àcids grassos poliinsaturats omega-3 (DHA i EPA): són components estructurals presents en els fosfolípids de les membranes neuronals i glials, especialment el DHA. La retina està constituïda per un 30% de DHA, alhora que depèn gairebé del tot del subministrament dietètic de DHA. L’omega-3 ajuda a mantenir la visió en condicions normals.
  • extracte de safrà, ric en carotenoides (crocina).
  • altres carotenoides com la luteïna, zeaxantina, astaxantina i betacarotè. Els éssers humans no podem sintetitzar carotenoides, per això hem d’obtenir-los a través de la dieta, ja que aquests compostos són importants perquè tenen una funció biològica com a provitamina A. La vitamina A contribueix a mantenir una bona funció visual.
  • minerals com el zinc, el crom i el coure i la vitamina E són nutrients beneficiosos per a la salut, ja que ens ajuden a defensar-nos dels efectes de l’estrès ocular i els canvis produïts per l’edat.

A més, la vitamina E, el coure i el zinc protegeixen les cèl·lules del dany oxidatiu.

OcuProtect® Retina de 100% Natural, aporta la quantitat diària recomanada de cadascun dels nutrients enfocats a mantenir la salut de la retina en condicions normals. La composició d’OcuProtect® Retina es basa en un conjunt d’ingredients patentats a base d’àcids grassos omega-3 (DHA) procedents de l’oli de krill NKO® i d’oli de peix en forma de fosfolípid per poder-lo absorbir millor, extracte de safrà (Affron® EYE), carotenoides, minerals i vitamina E.

Aquestes són algunes de les recomanacions per mantenir el confort ocular! Anar cada any a ca l’oftalmòleg també ajuda a prevenir moltes patologies, a més de prendre complements alimentosos rics en nutrients enfocats a cuidar els ulls per dins.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud